Islanti, Muut

Keflavikista Akureyriin

Kiersimme Islannin ykköstietä pitkin myötäpäivään, koska tärkeimmät nähtävyydet painoittuvat tällöin matkan loppupuoliskolle. Ensimmäisinä päivinä nähtävyydeksi ja ihmettelyn aiheeksi riitti Islannin tavallinen luonto ja maisemat.

Ajoimme ensimmäisenä päivänä lähes 400 km Keflavikin lentokentältä Pohjois-Islantiin, Blönduókseen, koska reitti oli osittain tuttu jo edelliseltä matkalta.

Ajoimme Hvalfjörður-vuonon rantaa (ylin kuva) muutamia kymmeniä kilometrejä sen sijaan, että olisimme ajaneet ykköstietä Hvalfjörður-vuonon alittavan 7 km pitkän tunnelin läpi. Matkan loppupuolella huomasimme, että itävuonot ovat huomattavasti jylhemmät, joten alkumatkasta olisi kannattanut ajaa suorinta reittiä ykköstietä pohjoiseen.

Ykköstieltä kannattaa poiketa katsomaan Hraunfossar-putouksia. Putoukset ovat erikoisia verrattuna muihin Islannin putouksiin, koska kymmenet pienet vesiputoukset näyttävät tulevan maan sisästä laavamuodostelmien alta.

Hraunfossar-putoukset ovat Hvitá-joessa noin kilometrin matkalla. Turisteille on tehty muutama näköalapaikka lyhyen kävelymatkan päähän maantieltä.

Hraunfossar-putoukset

Kävimme katsomassa Islannin suurinta kuumaa lähdettä Hraunfossar-putouksilta palatessa.

Deildartunguhver-lähteeseen tulee maan uumenista kiehuvan kuumaa vettä 200 litraa sekunnissa! Lähteen kuumaa vettä johdetaan vesijohtoja pitkin noin 70 km päässä sijaitseviin Borganesin ja Akranesin kaupunkeihin.

Deildartunguhver-kuuman lähteen näkee kaukaa valkoisten höyrypilvien vuoksi

Kuumassa lähteessä ei ole kovin paljon nähtävää, koska lähes koko lähde on höyrypilvien peitossa. Kun tuuli siirtää höyrypilvet hetkeksi, niin parhaimmillaan voi nähdä kiehuvan vesimassan purskahtavan kuumasta lähteestä kuin mini-geysir.

Kiehuvan kuuma vesi ryöpsähtää kuumasta lähteestä

Ajoimme puuttomilla ylänköalueilla kymmeniä kilometrejä. Maaruska oli paikoin kauniin väristä.

maaruska

Yövyimme ensimmäisen yön Blönduós-kylässä (noin 1000 as.) meren rannalla. Islannin mittapuun mukaan se on iso kylä ja samalla alueensa merkittävin kylä.

Islannin asukasmäärä on noin 330 000. Reykjavikissa ja sen ympäristössä asuu noin 2/3 koko maan asukkaista. Suurimmat kaupungit Reykjavikin alueen ulkopuolella ovat Akureyri (18 000 as.) Pohjois-Islannissa, Akranes (7 000 as.) Länsi-Islannissa ja Ísafjörður (3 600 as) länsivuonoilla.

Koska paras turistisesonki (kesä-elokuu) oli ohi, niin turisteille tarjotut palvelut olivat vähentyneet. Esimerkiksi Reykjavikin ulkopuolella sijaitsevat museot olivat suurimmaksi osaksi suljettuja. Islannin ainoa tekstiilimuseo Blönduósessa tuotti pettymyksen, koska sekin oli suljettu elokuun lopussa.

Blönduós sijaitsee meren ja Blanda-joen rannalla

Auringonlasku Blönduósessa

Blönduóksen hiekkarantaa

Toisena matkapäivänä ajoimme Blönduóksesta Akureyriin (150 km).

Islannissa on lampaita noin 2,5 kertaa enemmän kuin ihmisiä (noin 800 000). Lampaita näkyi kaikkialla, missä oli maatiloja.

Lampaiden pitäisi periaatteessa laiduntaa aitausten sisällä, mutta karanneita lampaita näkyi usein teiden varsilla ja niitä joutui välillä väistämään maantiellä.

Kuvan alaosassa kolme lammasta kiipeää näköalapaikalle, josta näkee vuorien välissä virtaavan joen

Harrastin aikaisemmin innokkaasti huovutusta, joten lampaat ovat edelleen lähellä sydäntäni. Seurasin lampaita laitumilla ja valokuvasin niitä paljon.

Näköalapaikan lampaat seurasivat uteliaana kun valokuvasin niitä

Lampaat kerätään syksyisin aitauksiin Lapin poroerotusten tapaan. Eri omistajien lampaat erotellaan toisistaan ja kesällä syntyneisiin karitsoihin merkitään omistajan tunnus.

Aitaus lampaiden erotusta varten

Akureyri (18 000 as.) on Islannin toiseksi suurin kaupunki, Pohjois-Islannin tärkein kaupunki ja Islannin talvimatkailun pääkohde, koska Islannin parhaat laskettelurinteet sijaitsevat Akureyrin lähellä. Autottomille matkailijoille Akureyri on hyvä Pohjois-Islannin tukikohta. Sieltä järjestetään monipuolisia retkiä Pohjois-Islannin tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Koska Islannin luonto oli matkamme pääkohde, niin vietimme Akureyrissä aikaa vain puoli päivää. Minä kävin Akureyrin kasvitieteellisessä puutarhassa (tulossa oma postaus myöhemmin) ja mieheni ilmailumuseossa. Illalla kävimme lyhyen kävelykierroksen kaupungilla.

Taustalla Eyjafjörður-vuonon rannalla sijaitseva Akureyri

”Muumitalo” Akureyrin kävelykadun varrella

Akureyrin satamaa

Kahden ensimmäisen matkapäivän reitti

Matka jatkuu seuraavassa postauksessa Pohjois-Islannin suurimmalle järvelle (Myvatn) ja kahden tunnin lentoon pienkoneella Pohjois-Islannin hienoimpien luonnonnähtävyyksien yläpuolella.

14 Comments

 1. On kyllä huikean hieno paikka. Tietysti olisi mukava käydä myös museoissa, kun noin kauas ja erikoiseen paikkaan matkustaa. Toisaalta luonto siellä ansaitsee suurimman huomion ja siitä kyllä kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Millainen lämpötila matkanne aikana Islannissa oli? Aurinkoista näyttää olevan, mutta oliko kylmää ja/tai tuulista?

  Tykkää

  • Tämä on vasta alkua, matkan hienoimmat nähtävyydet tulevat myöhemmin matkalla…
   Islannin sää on erittäin vaihteleva ja selvästi viileämpi kuin Suomessa. Erityisesti kova tuuli saa sään tuntumaan paljon kylmemmältä kuin lämpömittari näyttää. Lunta voi sataa kesälläkin. Syyskuu on sateisin kuukausi, keskilämpötila on alle +10 C.
   Meillä oli erittäin hyvä onni säiden suhteen. Neljänä ensimmäisenä päivänä oli kuin paras islantilainen kesäsää (+15 C, pääosin aurinkoista ja lähes tuuletonta). Yhtenä päivänä satoi koko päivän ja tuuli kovasti, etelärannikolla jopa 30-35 m/sec. Yhtenä päivänä pilvet olivat aamupäivällä niin matalalla, että ajoimme välillä pilvien sisällä. Ei satanut, mutta ilmankosteus tiivistyi auton ikkunoihin ja näkyvyys oli minimaalinen. Neljänä päivänä oli sadekuuroja muutaman tunnin ajan. Parina viimeisenä päivänä sää oli normaalin syksyinen (+8 C – +10 C), välillä tuulinen ja sateinen.

   Tykkää

 2. Islanti on jäänyt väliin. Ei vain ole osunut reitille. Mutta kiinnostava kirjoituksesi kyllä nostaa Islannin lähivuosien projektiksi. Upeat kuvat.

  Tykkää

  • Uskon, että Islanti olisi teitä molempia kiinnostava matkakohde. Valokuvauksen harrastajalle Islanti on ihanteellinen matkakohde, koska kauniita ja valokuvauksellisia luontokohteita on erittäin paljon.
   Kun alatte suunnittelemaan Islannin matkaa, niin suosittelen että hankitte kanadalaisten Sean Fischerin ja George Fischerin valokuvakirjan ”Iceland – Reflections on the Ring Road” Islannin nähtävyyksistä. Kirjaa saa ainakin Kanadan Amazonilta.

   Tykkää

 3. Hianot oli putoukset ja nii puhtahan näkööstä vettä. Siälä ei taira olla saasteongelmaa. Muutenki on nii rauhallisuutta huakuvat kuvat.

  Tykkää

  • Islanti kuuluu maailman puhtaimpiin maihin. Siellä on valtavasti asumattomia alueita ja vain vähän teollisuutta.

   Tykkää

 4. gitta says

  Islannin luonto on erikoinen, kuumaa ja kylmää. Kaunista!

  Tykkää

 5. Upeita maisemia, näitä voisi katsella tuntikaupalla. Lampaat ovat suloisia! Hyvä tietää, että lisää matkakertomusta on tulossa 🙂

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.