Puutarhani_z

Holvisaunan katon perennapenkin kunnostus

Tonttimme haastavin perennapenkki sijaitsee holvisaunan katolla. Katolla on hiekansekaista multaa vain parikymmentä senttiä. Multa jäätyy kauttaaltaan talvisin, joten vain harvat perennat menestyvät sellaisissa olosuhteissa.

Rakensimme holvisaunan pari vuotta myöhemmin kuin talon ja autotallin. Teimme holvisaunan katolle perennapenkin kesällä 2006.

Harrastin siihen aikaan innokkaasti pajunpunontaa. Punoin savupiippujen ympärille pajusta kehikot koristeeksi ja kärhötueksi.

Laitoimme reunakivet holvisaunan katon ympärille loppukesästä 2006.

Istutin kärhöjä kolmen savupiipun viereen peittämään savupiippuja. Kärhöt eivät menesty kovin hyvin ko. paikoilla, mutta antavat mukavasti vihreyttä savupiipuille.

2006_reunakivet

Aluksi en ymmärtänyt, miten haastava kasvupaikka holvisaunan katto on,  joten olen joutunut oppimaan kantapään kautta, mitkä kasvit menestyvät siellä. Kokeilin kivikkokasvien lisäksi myös maanpeitekasveja, mutta suurin osa maanpeitekasveista kuoli ensimmäisenä talvena.

Erinomaisesti ovat menestyneet sammalleimu, patjarikko, Euroopan alppitähti, tunturipoimulehti ja kangasajuruoho. Maksaruohot, hopeahärkki, tunturirikko ja osa neilikoista menestyvät hyvin.

Kaikki levisiat, talvisaipot, rauniokilkat, kaukasianpitkäpalot ja tarharistikit puolestaan kuolivat ensimmäisenä talvena.

Euroopan alppitähti eli edelweiss (2008)

Patjarikko, hopeahärkki ja sammalleimu (2009)

Levisia kasvoi vain yhden kesän (2013)

Kangasajuruoho (2016)

Kangasajuruoho menestyi niin hyvin, että siitä tuli rikkaruohoon verrattava ongelma. Kangasajuruoho levisi siemenistä niin hyvin, että vuosittain tuli lisää kymmeniä, ellei jopa satoja kangasajuruohon siementaimia.

Yritin monta vuotta kitkeä kangasajuruohon siementaimet, mutta pikkuisia taimia tuli vuosi vuodelta lisää ja osa ehti kasvaa isommaksi toisten perennojen alla piilossa.

Kangasajuruoho on kaunis yksinään, mutta kiusallinen muiden perennojen seassa

Viime kesänä lopetin kangasajuruohojen kitkemisen, koska päätin uudistaa holvisaunan katon perennapenkin kokonaan. En ehtinyt tehdä penkin uudistusta viime syksynä, joten kangasajuruoho ehti vallata lähes koko perennapenkin tämän kesän aikana.

Penkin kunnostaminen oli tämän kesän suurin yksittäinen työ puutarhassani. Nostin kaikki perennat ylös lukuunottamatta viime kesänä istutettuja sammalleimuja ja alppineilikoita. Puhdistin perennoiden juurakoista rikkaruohot ja kangasajuruohot, vaihdoin perennapenkin mullan ja istutin perennat takaisin.

Holvisaunan katon perennapenkki ennen muutosta elokuun puolessa välissä

Vielä on yksi työ tekemättä. Villiviini on kiipeilee holvisaunan sivuilla olevissa kivikoissa ja katon etuosassa. Kunhan lehdet ovat tippuneet, niin poistan villiviinin alla kasvavat maksaruohot ja vaihdan mullan hiekaksi, jotta rikkaruohot eivät kasvaisi enää villiviinin seassa.

Villiviinissä on niin hieno syysväri ja se kiipeilee mukavasti etumaisessa savupiipussa, joten se saa jatkaa elämäänsä holvisaunan katolla.

Holvisaunan katon perennapenkki kunnostuksen jälkeen elokuun lopussa

Uusia taimia on aina ilo istuttaa, mutta vanhojen taimien puhdistaminen rikkaruohoista oli ikävää ja hidasta puuhaa. Onneksi säät suosivat puutarhatöitä elokuun loppupuolella ja hyvien säiden ansiosta jaksoin tehdä ikävääkin työtä sinnikkäästi.

Olen erittäin tyytyväinen perennapenkin uudistuksen lopputulokseen. Toivottavasti ensi talvi olisi normaali, luminen talvi, jotta uudelleen istutetut perennat selviytyisivät talvesta. En istuttanut enää yhtään kangasajuruohoa perennapenkkiin, jotta samanlaisen puhdistusoperaation tarvetta ei tulisi toista kertaa.

6 Comments

 1. On siinä ollut urakkaa. Tuollaisten hommien jälkeen on kyllä niin tyytyväinen oli, ettei paremmasta väliä.
  Lewisia olisi kaunis, mutta en ole saanut sitä menestymään kahta vuotta pidempään.

  Tykkää

  • Mitä suurempi urakka, niin yleensä sitä tyytyväisempi olotila urakan jälkeen.
   Levisia olisi ihana saada menestymään puutarhassa. Pitäisi kokeilla kasvattaa sitä jossakin muualla kuin holvisaunan katolla.

   Tykkää

 2. Suuri urakka, jonka lopputulos näyttää erittäin hyvältä!
  Kasvatin tänä kesänä kagasajuruohoa siemenestä ja nyt alkoi jännittää, tuleeko se leviämään yhtä ongelmallisesti. Tosin se kasvaa nyt pensasistutuksen reunoilla, jossa sillä on jonkun verran tilaa rehottaa. Aina sitä oppii kokeilun kautta 🙂

  Tykkää

  • Kiitos! Kangasajuruoho on levinnyt puutarhassani vain saman perennapenkin sisällä, mutta ei laajemmalti muualle puutarhaan. Tästä kokemuksesta viisastuneena istutan kangasajuruohoa vain sellaiseen paikkaan, jossa se saa levitä vapaasti. Se on osoittautunut oivalliseksi koivun vieruskasviksi, koska mikään muu ei menestynyt rutikuivalla ja erittäin aurinkoisella paikalla.

   Tykkää

 3. Isoon tyän oot teheny, mutta nysson puhuras ja selekiä. Tua holovisaunan kattohan on nii haastava paikka kasviille, ettei oo ihime, jos sopivia kasvia ei heti löyrä. Useenhan tavallisiiski penkiis tuloo yllätyksiä.
  Villiviinis on ihana ruska.

  Tykkää

  • Olin niin noviisi puutarhurina, kun aloin etsimään sopivia kasveja holvisaunan katolle, että kasvivalinnoissa tuli paljon tappioita. Tänä syksynä on kaunis ruska, villiviinissä yksi kauneimmista.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.