Puutarhani_z

Ensimmäinen tyrnisato

Viime vuonna neljä vuotta vanha tyrnipensas teki ensimmäiset marjat. En tiennyt silloin, että tyrnin marjat ovat lintujen suurta herkkua, joten linnut söivät marjat ennen kuin ehdin poimia ne. Linnut jättivät pensaaseen vain yhden marjan maisteltavaksi.

Tänä kesänä olin viisaampi ja suojasin tyrnipensaan kanaverkolla, kun pensaassa alkoi näkyä marjoja. Linnut eivät päässeet syömään marjoja, joten sain poimia itse koko sadon.

tyrnipensas

Tyrnin marjojen poimiminen on aika ikävää puuhaa, koska pensaassa on paljon teräviä piikkejä. Ihmettelin, miten linnut osaavat väistellä piikkejä tyrnimarjavarkaissa ollessaan.

lahikuva

Raidallinen mato liikkui pensaassa, kun poimin marjoja.

mato

Sain marjoja reilun litran pienestä pensaasta. Olin erittäin tyytyväinen satoon. Nyt pitäisi päättää, miten säilön marjat.

Onko sinulla hyviä vinkkejä tyrnien säilömiseen tai käyttämiseen?

marjat

10 Comments

 1. Minulla ovat kyllä raakoja vielä. Tänä vuonna minullakin on ensimmäistä kertaa tulossa satoa.

  Tykkää

 2. TuulaS says

  Pakkaseen vaan ja sitten joka aamu muutama marja c- vitamiinitablettina suuhun. 😊 Sitten kun niitä on enemmän, voi tehdä mehua, hyytelöä, ompputyrnihilloa, ihania jälkkäreitä. Esim. Valkosuklaa on hyvä kaveri.

  Tykkää

  • Kiitos vinkeistä! Laitoin marjat pakasteeseen sellaisenaan ja aiomme syödä niitä ehdottamaasi tapaan muuutaman päivässä 🙂

   Tykkää

 3. Aivan mahtava sato! Kotikaupungissani Porissa tyrni on suosittu. Tiedetään että siinä on hivenaineita vaikka kuinka c-vitamiinin lisäksi. Monet tuttavistani pakastavat marjat sellaisenaan ja lisäävät niitä jäisinä aamulla puuron pintaan eikä marjan sulaminen pitkään vie jugurtissakaan.

  Tykkää

  • Olin erittäin yllättynyt, että sain niin paljon marjoja pienestä pensaasta. Pakastin marjat sellaisenaan ja aiomme syödä muutaman päivässä C-vitamiinipillerin sijasta.

   Liked by 1 henkilö

 4. Ittellä ei oo, mutta oon monena vuatena ostanu mehua. Oon ottanu aamutömpsyt pullosta, pahaa ku mikä, mutten oo liiemmin sairastellu.

  Tykkää

  • Sisämaassa pääosin asuneena en ole syönyt paljon tyrnituotteita. Tyrnin maku on erikoinen, mutta ei mielestäni paha. Hyvä kuulla, että tyrnistä on apua flunssan ehkäisyyn.

   Tykkää

 5. Hieno sato. Tyrni näyttää mielestäni marjoineen myös kauniilta. Makuun en ole erityisen ihastunut, joten käyttövinkkejä en osaa antaa 🙂

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.