Puutarhamatkailu ulkomailla, Viro

Kärhö-, viinirypäle- ja perennanäyttely Tallinnassa

Kävin Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa viime viikolla. Vierailuni aikana kasvihuoneen näyttelysalissa oli mielenkiintoinen kärhö-, viinirypäle- ja perennanäyttely.

Näyttelyssä oli esillä Roogoja tilan tuottamia kärhöjä, viiniköynöksiä ja viinirypäleitä sekä Nõrga tilan syysleimuja, punahattuja ym. perennoja.

Koko maailmassa on jalostettu arviolta yli 5000 kärhöä. Niistä 150 on Aili ja Uno Kivistikin jalostamia kärhöjä Roogoja tilalla Virossa.  Roogojan tila on maailman pohjoisin paikkakunta, jossa kärhöjä jalostetaan, joten ne menestyvät hyvin Suomenkin ilmastossa.

Näyttelyssä oli mukana Roogojan tilan nykyinen isäntä Taavi Kivistik. Hän myi kärhöjä ja viiniköynöksiä sekä vastasi vierailjoiden kysymyksiin.

Kärhöjen kukat oli laitettu esille vedellä täytetyille kertakäyttölautasille.

Roogojan tila on nimennyt monia kärhöjä ihmisten nimien mukaan. Tämä on Kirsi-kärhö.

Myytävänä olevat kärhöt oli asetettu omalle pöydälle, joten vierailijoiden oli helppo tutustua tarjontaan ennen ostopäätöstä.

Yksi kärhöjen näyttelypöydistä

Koska kärhöt oli aseteltu samankokoisille lautasille, niin kukkien kokoa oli helppo vertailla. Kacperin kukka oli yksi suurimmista näyttelyssä olleista kärhön kukista.

Kacper-kärhön jättikokoinen kukka

Roogojan tila oli tehnyt laajan viinirypälenäyttelyn. Näyttelyssä oli esillä muutama viiniköynös sekä monta kymmentä erilaista viinirypäleterttua.

Istutin kolme vuotta sitten kaksi viiniköynöstä, joista toinen on Roogojan tilan viiniköynös. En tunne viiniköynöksiä hyvin, joten oli mielenkiintoista tutustua viinirypäleiden laajaan valikoimaan.

Roogojan tilan kasvattamia viiniköynöksiä ja viinirypäleitä

Nõrga tilan perennanäyttelyssä oli esillä eniten punahattuja sekä syysleimuja. Heillä oli perennoja enemmän myytävänä kuin näyttelyssä.

Ihailin näyttelyssä erityisesti punahattuja, koska ne kuolivat viime talvena puutarhastani ja aion ostaa uusia niiden tilalle

Real Glory päivänkakkara

Syysleimu

Raspberry Truffle punahattu

Näyttely oli mielenkiintoinen lisä Tallinnan kasvitieteellisen puutarhan antiin loppukesällä, jolloin ulkopuutarhassa monien perennojen ja kasvien kukinta oli jo vähentynyt.

14 Comments

  • Tallinnan kasvitieteellinen puutarha on mielestäni harrastajapuutarhurille mielenkiintoisempi puutarha kuin Helsingin kasvitieteelliset puutarhat, koska siellä on laajat valikoimat suosittuja perennoja kuten pioneja, päivänliljoja, syysleimuja ym.

   Tykkää

  • Roogojan kärhötila on järjestänyt vastaavanlaisia näyttelyitä myös Suomessa Sofianlehdossa. Tallinnan kasvitieteellinen puutarha on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, kun matkustaa Tallinnaan.

   Tykkää

 1. Eeviregina says

  Täytyypä pitää mielessä tuo kasvitieteellinen, kun seuraavan kerran menen Tallinnaan. Kävin siellä juuri ennen sinua ja oli sateiset kelit, joten olisi ollut aikaa käydä tuolla. Mutta meillä oli isompi porukka ja teinit halusi shoppailemaan ja osa porukasta sairasti hotellissa, joten tällainen reissu tämä…

  Tykkää

  • Ikävä kuulla, että teillä oli epäonnea ja osa sairastui matkallanne. Suosittelen lämpimästi Tallinnan kasvitieteellinen puutarhaa vierailukohteeksi puutarhoista kiinnostuneelle.

   Tykkää

 2. Tuo kuvaamasi syysleimu on kyllä aika herkullisen värinen! En ole koskaan käynyt Tallinnassa kasvitieteellisessä, vaikka suunnitelmissa se on ollut pitkään. Tukholman vastaavassa kävin sen sijaan just äskettäin ja siitä tykkäsin.

  Tykkää

  • Minä puolestaan en ole koskaan käynyt Tukholman kasvitieteellisessä puutarhassa. Olen joutunut käymään Tukholmassa niin paljon työmatkoilla, että vapaa-ajalla valitsen matkakohteeksi jonkun muun, vaikka Tukholmassa olisi varmasi paljon nähtävää puutarhaharrastajalle.

   Tykkää

 3. Mielenkiintoinen näyttely! Hyvä idea tosiaan esitellä kukkia ja rypäleterttuja vierekkäin, näin erot tulevat parhaiten esille.
  En ole koskaan ehtinyt käymään Tallinnan kasvitieteellisessä. Aina on ollut jotain muuta ohjelmaa. Se virhe pitäisi kyllä piakkoin korjata.

  Tykkää

  • Näyttely oli erittäin havainnollinen, varsinkin jos olisi ollut hankkimassa itselle kärhöjen tai viiniköynösten taimia. Tallinnan kasvitieteellinen puutarha on vierailun arvoinen erityisesti kesällä.

   Tykkää

 4. Oon käyny Tallinnan kasvitiäteellises puutarhas nii keväällä, ettei viälä kukkinu ku sipulikukat. Voi! Tuallaases kärhönäyttelys olisin menny aivan sekaasin. Varsinki ny, ku omat ei kukoosta.

  Tykkää

  • Kävin ensimmäisen kerran Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa pari vuotta sitten keväällä opastetulla kierroksella. jossa kierrettiin etupäässä kasvihuoneissa. Olin erittäin positiivisesti yllättynyt laajasta ja hienosta ulkopuutarhasta. Kärhönäyttely oli upea. Näyttelyssä oli hyvä verrata eri lajien kukkia toisiinsa.

   Tykkää

 5. pionihullunpaivakirja says

  Tuo sysleimu kyllä teki vaikutuksen!
  Komioita kärhöjä!

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.