Puutarhani

Rinteen alaosan kunnostus

Syyskesä ja syksy ovat puutarhassamme perinteisesti isompien uudistusten aikaa. Tänä vuonna ensimmäisenä projektina oli betonireunakivien asentaminen oleskelupihan ja rannan välissä sijaitsevan rinteen alaosaan.

Rinne oleskelupihalta nähtynä. Rinteessa kasvaa kaksi isoa koivua.

Juolavehnä on vuosien varralla noussut rinteen alaosaan rinteen alla sijainneesta kapeasta nurmikkokaistaleesta. Olen yrittänyt kitkeä juolavehnää vuosikausia huonolla menestyksellä. Tänä kesänä totesin kitkemisen toivottomaksi tehtäväksi ja päätimme uudistaa rinteen alaosan laittamalla sinne samanlaiset jykevät reunakivet kuin viime kesänä käytimme uudessa pionipenkissä.

Mieheni selvitti, että HB:n upotettavia reunakiviä voi käydä ostamassa Someron betonitehtaalta huomattavasti edullisemmin kuin puutarhamyymälöistä. Kävimme hakemassa reunakivet tehtaalta ja viime viikolla aloitimme rinteen kunnostamisen.

Rinne ennen muutosta

Poistimme rinteen alla sijainneen kapean nurmikkokaistaleen ja laitoimme reunakivet entisen nurmikon paikalle.

Reunakivet painavat 50 kiloa, joten niiden asentaminen oli raskasta puuhaa.

Jälkiviisaana voi todeta, että ensin olisi kannattanut poistaa heinittyneet kohdat rinteestä ja vasta sen jälkeen asentaa reunakivet. Poistettavien kasvien ja mullan kaivaminen oli paljon hitaampaa, koska piti varoa liikuttamasta paikalleen asennettuja reunakiviä.

Istutin rinteen alaosaan entisiä maksaruohoja, toisaalla rinteessä kasvaneita laventeleita ja mirrinminttua sekä uutta sulkaneilikkaa.

Rinteen alaosa muutoksen jälkeen

Olen haaveillut kymmenkunta vuotta omasta pienestä ”laventelipellosta”. Rinteen alareuna on kolmas paikka, jossa kokeilen laventelin kasvatusta. Se näyttää olevan tonttimme paras paikka laventeleille, koska rinne on erittäin aurinkoinen paikka ja vesi ei jää seisomaan rinteeseen.

Laventelit kasvavat neljässä rivissä, jotta syntyisi vaikutelma minikokoisesta laventelipellosta. Isommat laventelit ovat kasvaneet ko. paikassa kolme vuotta, pienet taimet siirsin eilen muualta rinteestä. Olen ostanut laventelin taimia useista eri myymälöistä, joten laventelilajikkeita on useampia, mm. harvinaisempi vaaleanpunainen laventeli.

"Laventelipelto" ja vaaleanpunainen laventeli

”Laventelipelto” ja vaaleanpunainen laventeli

Istutan vielä rinteen yläosaan lisää helppohoitoisia perennoja (kangasajuruohoa, mirrinminttua ja tuoksuorvokkia) ja kuvassa näkyvän koivun viereen matalia maanpeitepensaita.

Rinteen alaosa näyttää betonireunuksen ansiosta huomattavasti siistimmältä kuin aikaisemmin, joten olen erittäin tyytyväinen reunakiviprojektin lopputulokseen.

 

12 Comments

 1. Kunnioitettava projekti! Kun tiedämme, miltä monen rantakaistaleet näyttävät, tuota voi vain arvostaa! Kaunis kokonaisuus❤

  Tykkää

 2. Reunuksesta tuli hienon näköinen ja se parantaa koko rinteen yleisilmettä. Kivien asentamisessa on kyllä ollut aikamoinen urakka. Ei ne itsestään asetu suoraan ja tasaisesti. Lopputulos on ehdottomasti hatun noston arvoinen suoritus.

  Tykkää

  • Kunnia reunakivien siististä asentamisesta kuuluu miehelleni 🙂 Reunakivien asentamisesta taitaa tulla ketjureaktio rannalla, koska muutkin paikat pitäisi saada tip top kuntoon.

   Tykkää

 3. pionihullunpaivakirja says

  Upeeta tulee ja on jo. Portaat kuunliljoineen ihanat ja vaaleanpunainen laventali!

  Tykkää

  • Kiitos! Minäkin ajattelin vaaleanpunaista laventelia ostaessani, että se on ihanaa, mutta pidän enemmän perinteisestä sinisestä laventelista. Vaaleanpunainen laventeli tekee vain muutaman kukan kesässä.

   Tykkää

 4. Maija says

  Kaunis rinne. Olette tehneet ison työn. Minä en ole saanut laventelia menestymään maassa, joten ostan keväisin vain ruukkuun. Yksi nätti matala pensas on valkoinen hanhikki, jos koivun ympärille kaipaisit.

  Tykkää

  • Kiitos Maija! Minäkään en saanut laventelia menestymään aluksi, kun kasvatin sitä tasaisella maalla. Laventeli vaatii joko kohopenkin tai rinteen ja erittäin aurinkoisen paikan. Joka talvi kuolee muutama laventeli, joten joudun uusimaan niitä koko ajan.
   Antamasi pikkusydämet on istutettu rinteeseen keijuangervojen ja vaaleanpunaisen kurjenpolven viereen. Kiitos taimista! Minulla oli aikaisemmin rinteessä paljon pikkusydäntä, mutta yksi vähäluminen talvi kaikki kuolivat. Istutin nyt pikkusydämet kauemmaksi koivusta loivempaa rinteeseen, toivottavasti ne menestyvät nyt paremmin.

   Tykkää

 5. Hyvää jälkeä, reunus näyttää erittäin siistiltä! Varmasti on ollut hommaa tuon heinikon poistamisessa.

  Tykkää

  • Kiitos Piparminttu! Heinikon poistamisessa oli iso työ, se oli ehtinyt vallata niin suuren alueen. Toivottavasti heinikko pysyy nyt poissa rinteestä.

   Tykkää

 6. Tua rinnehän on hiano yllätys, ku sitä ei heti näe. Varsinki ku son nuan monipualisesti kasvitettu. Reunakivet kruunaa koko komeuren.
  Laventelia oon mäki yrittäny parikertaa maas kasvattaa, muttei siitä mitää oo tullu. Purkkilaventelihin on pitäny tyytyä.

  Tykkää

  • Hyvä näkökanta pitää rinnettä yllätyksenä, koska sitä ei näe oleskelupihalle 🙂
   Reunakivillä oli yllättävän suuri vaikutus koko rinteen ulkonäköön.
   Kasvuvyöhykkeelläsi laventelin talvehtimen ulkona vaatii jo hyvää onnea. Oletko kokeillut talvettaa laventelia ruukussa sisällä?

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.