Hollanti, Puutarhamatkailu ulkomailla

Hollannin puutarhamatka

Teimme kesäkuun alussa muutaman päivän kiertomatkan Hollannissa. Matkakohteina olivat puutarhat, linnat puutarhoineen sekä Hollannin ilmavoimien tapahtuma.

Tässä postauksessa on yhteenveto puutarhoista, myöhemmin syksyllä kerron lisää mielenkiintoisimmista puutarhoista.

Artikkelikuvassa näkyvää Kasteel De Haarin linna kuuluu Hollannin upeimpiin linnoihin. Keskiaikainen linna on entisöity perusteellisesti 1800-1900-lukujen vaihteessa. Linna näyttää täydelliseltä satulinnalta ja se on kalustettu aikakautensa huonekaluilla.

Linnaa ympäröi suuri ja kaunis puisto, jossa on mm. ruusutarha, roomalainen puutarha, kesäkukin koristeltu geometrinen puutarha ja suuri kanaali.

Kasteel De Haar on unelmakohde linna- ja puutarhaharrastajalle.

Kasteel De Haarin sali

Tuinbouwmuseum Historische Tuin Aalsmeer on puutarhamuseo, jossa esitellään hollantilaisen puutarhanhoidon ja kasvihuoneviljelyn kehitystä 1700-1940 välisenä ajanjaksona.

Kapea 1,3 hehtaarin kokoinen puutarha sijaitsee kanaalin varrella. Puutarhan kehityksen eri vaiheet kerrotaan 450 metriä pitkän polun varrella.

Kävin ensimmäisen päivän puutarhat väärässä järjestyksessä, koska linnapuutarhan jälkeen historiallinen puutarha vaikutti vaatimattomalta, vaikka siellä oli paljon mielenkiintoista nähtävää.

Historiallinen puutarha, taustalla tuulimylly ”Leijona” vuodelta 1863

Kävimme Hollannin suurimmassa puutarhamyymälässä, Het Oostenissa, Aalsmeerissä. Puutarhamyymälän koko on 8 hehtaaria, josta 2 hehtaaria on varattu puutarha- ja huonekasveille.

Meillä oli vajaa tunti aikaa ennen liikkeen sulkemista, joten ehdimme katsella vain murto-osan puutarhamyymälän tarjonnasta. Myymälässä oli erittäin laaja valikoima kaikkea mahdollista puutarhanhoitoon ja koristeluun liittyviä kasveja, tavaroita ja huonekaluja. Koska meillä oli matkalla mukana vain lentolaukut, niin mitään isompia ostoksia ei voinut tehdä.

Het Oosten puutarhamyymälä

Het Oosten puutarhamyymälä

Aalsmeerin kukkahuutokauppa on maailman suurin kukkahuutokauppa. Huutokaupassa myydään päivittäin keskimäärin 20 miljoonaa kukkaa tai koristekasvia!

Huutokaupparakennus on lähes 1 km2 suuruinen  jättihalli, jossa on huutokauppahuone ja halli, jossa tuhannet kukkakärryt kuljetetaan huutokauppaa varten ja sieltä edelleen ostajien rekkoihin.

Turistit pääsevät seuraamaan kukkahuutokauppaa muutaman tunnin ajan arkiaamuisin hallin yläosaan tehtyjä kävelysiltoja pitkin. Tuhansien kukkakärryjen kuljettamisen logistiikka oli mielenkiintoista seurattavaa.

Aalsmeerin kukkahuutokaupan automaattiohjattuja kukkakärryjä

Kukkahuutokaupan tarjontaa

Peony Showgarden Holland on Euroopan suurin pionien näytepuutarha, jossa kasvaa yli 750 erilaista pionilajia. Näytepuutarha on tarkoitettu pionien kasvattajille, myyjille, välittäjille ja tukkumyyjille. He voivat tutustua eri pionilajeihin esimerkiksi kun he suunnittelevat uusien pionilajien kasvattamista tai ottamista myyntiin/välitykseen.

Peony Showgarden on oikea pioniharrastajan paratiisi. Olen erittäin onnellinen, että pääsin tutustumaan puutarhaan, vaikka en ole pionialan ammattilainen.

Peony Showgardenin pionien näytepuutarha

Prinsenhof on entinen Nassau-hallitsijasuvun Groningenin asunto, jossa toimii nykyisin hotelli, ravintola,  kahvila ja pieni puutarha.

Puutarhassa on renesanssityylinen ruusutarha, yrttitarha, muotoon leikattuja pensasaitoja ja hieno aurinkokello.

Prinsenhof on Groningenin keskustan pieni puutarhakeidas, jonne on helppo piipahtaa keskustaan tutustuessa ja viettää puolituntinen puutarhaa ihaillen.

Prinsenhofin puutarha

Prinsenhofin ruusutarhassa kasvoi myös pioneja

Hortus Botanicus Haren on Hollannin suurin kasvitieteellinen puutarha, joka sijaitsee Groningenissa. Puutarha on perustettu jo vuonna 1626.

Puutarha on noin 20 hehtaarin suuruinen. Siellä on paljon nähtävää mm. kiinalainen puutarha, englantilainen puutarha, kelttiläinen puutarha, hortensiapuutarha, kivikkopuutarha,  vesipuutarha ja arboretum.

Hortus Botanicus Haren oli niin suuri ja mielenkiintoinen puutarha, että siellä olisi voinut viettää kokonaisen päivän, jos olisi ollut aikaa riittävästi.

Hortus Botanicus Harenin kiinalainen puutarha

Hortus Botanicus Harenissa oli laaja veistosnäyttely

Palais Het Loo  on Appeldoornissa sijaitseva entinen Orange-Nassau hallitsijasuvun kesäpalatsi, joka toimii nykyisin valtion omistamana museona. Linna ja puutarha on rakennettu 1680-luvulla.

Linna entisöitiin vuosina 1976-82 ja samalla puutarha palautettiin 1600-luvun alkuperäiseen barokkityyliin. Linna on kalustettu alkuperäisin huonekaluin, maalauksin ja koriste-esinein.

Het Loon puutarha on yksi Euroopan hienoimmista barokkipuutarhoista. Muihin kuninkaallisten palatsien ja linnojen puutarhoihin verrattuna Het Loon puutarha on huomattavasti pienempi, joten sen pystyy kiertämään parissa tunnissa.

Het Loon palatsi taustalla

Het Loon barokkipuutarhaa

Lentokoneesta otetussa valokuvassa näkyy keskellä viljelmä, jossa kasvaa kukkia. Väreistä päätellen kyseessä saattaa olla pioniviljelmä. Hollannissa kasvatetaan paljon pioneja sekä leikkokukiksi että juurakoina/taimina myytäväksi.

Hollantilainen maaseutu näyttää erittäin hyvin hoidetuilta ja siistiltä

Tuulimyllyt ovat yksi Hollannin tunnusmerkkejä. Käyn Hollannin matkoillani katsomassa kaikki matkan varrelle osuvat tuulimyllyt ainakin ulkoapäin.

Tuulimylly ”musta ratsastaja” Aalsmeerissä

Mieheni harrastaa ilmailunäytöksiä, joten vietimme puolitoista päivää Hollannin ilmavoimien Luchtmachtdagen-tapahtumassa Leeuwardenissa. Tapahtumassa oli paljon lentonäytöksiä ja suuri näyttelyalue, jossa oli esillä kaikkea mahdollista ilmailuun liittyen.

Taidokkaat lentonäytökset olivat tapahtuman parasta antia maallikolle.

Luchtmachtdagen

Ranskalaisen Patrouille de Francen taidokas lentonäytös

 

10 Comments

 1. Onpas huikean hienoa nähtävää. Kuinkahan paljon työntekijöitä vaatii tuollaisen Het Loonin kaltaisen barokkipuutarhan kunnossapitäminen? Siellä riittää leikattavaa ja siistittävää taatusti isolle joukolle.
  Olen joskus nähnyt dokumentit hollantilaisesta kukkahuutokaupasta. Tuskin oli tuo Aalsmeer, mutta tehokkaasti homma siellä hoitui. Ohjelmassa kerrottiin mm., että valtaosa Afrikan maista tuotavista ns. reilun kaupan kukista rahdataan Hollantiin huutokaupattaviksi.

  Tykkää

  • En osaa edes arvata miten paljon puutarhureita Het Loon puutarhassa on mutta todennäköisesti paljon, koska puutarha on tip top kunnossa. Het Loon palatsi kuuluu Hollannin kymmenen suosituimman museon joukkoon, joten puutarhan hoitoon panostetaan.
   Jos olet nähnyt dokumentin hollantilaisesta kukkahuutokaupasta, niin se on luultavasti Aalsmeeristä, koska se on maailman suurin kukkahuutokauppa.

   Tykkää

 2. pionihullunpaivakirja says

  Upea pionipelto ja tykkäsin pionipenkistä edessä leikattu pensasrivi ja ruusut takana.
  Linna ja muotopuutarha,upeeta.

  Tykkää

  • Voisin hakea pionien näytepuutarhaan vapaaehtoiseksi puutarhuriksi, jotta pääsisin ihailemaan pioneja päivittäin 🙂
   Ruusujen ja pionien yhdistelmä on ihana, istutin itsekin viime syksynä SarahB:n ruusupenkkiin.

   Tykkää

 3. Komeeta linnoja, varsinki tua ensimmääne. Puutarhakki nii vimmeesenpäälle hoirettuja. Luulis tosiaanki, että niis pyäriis runsas puutarhatyäntekijöören joukko koko aijan. Onkohan ne yätuuris?

  Tykkää

  • Kaastel De Haarin linna ja puutarha olivat upeita. Näin siellä yhden työntekijän, joka leikkasi nurmikkoa päältä ajettavalla ruohonleikkurilla. Olen itsekin usein miettinyt, missä välissä julkiset puutarhat hoidetaan, koska puutarhoissa harvemmin näkee työntekijöitä kitkemässä rikkaruohoja. Ehkä he tekevät yövuoroa 🙂

   Tykkää

  • Hollannin puutarhat olivat upeita ja suotuisamman ilmaston ansiosta kasvivalikoima on monipuolisempi. Leikattu puksipuuaita olisi hieno lisä puutarhaan. Olen yrittänyt kasvattaa paria puksipuuta yrittäen talvettaa ne autotallissa, mutta huonolla menestyksellä.

   Tykkää

 4. Voiko olla mitään ihanampaa kuin tuo Peony Showgarden? Voisin mielelläni teleportata itseni täältä sateiden keskeltä kyseiseen puutarhaan pioneja ihastelemaan.

  Tykkää

  • Peony Showgarden on pioniparatiisi maan päällä. Voisin hakea sinne vapaaehtoiseksi työntekijäksi hoitamaan pioneja ja nauttimaan samalla niiden kauneudesta.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.