Puutarhamatkailu Suomessa

Avoimia puutarhoja Kirkkonummella

Sunnuntaina oli viides valtakunnallinen Avoimet puutarhat-päivä, jolloin lähes 500 puutarhaa avasi ovensa yleisölle. Tapahtumassa oli mukana paljon yksityisiä puutarhoja, jotka eivät ole muulloin avoinna kävijöille.

Käyntikohteiksi valikoitui kolme puutarhaa Kirkkonummella, koska ystäväni ehdotti tapaamista Kirkkonummen puutarhoissa, juuri kun mietin lähtisinkö tutustumaan Kirkkonummen vai Lohjan puutarhoihin.

Valitsin tähän postaukseen valokuvia puutarhaideoista, joita olisi kiva totetuttaa omassa puutarhassa. Suuri osa ideoista jää toteutumattomiksi puutarhaunelmiksi, mutta osan aion toteuttaa viimeistään ensi kesänä.

Björkelundin ruusutarha

Björkelundin ruusutarhan 1,3 hehtaarin kokoisessa puutarhassa on paljon pensasruusuja, perennoja, kärhöjä, puita ja pensaita. Ruusujen paras kukinta-aika oli ohi, mutta kärhöt ja perennat kukkivat vielä runsaasti.

Ruusutarhan hienoin puutarhan osa oli mielestäni artikkelikuvassa näkyvä pieni lummelampi, jonka toisessa päässä punaiset lumpeet kasvoivat rehevästi. En ole koskaan aikaisemmin nähnyt jalostetun lumpeen menestyvän Suomessa ulkona, joten lummelampi teki suuren vaikutuksen.

Björkelundin ruusutarha jakaantuu kahteen alueeseen. Talo sijaitsee kallion päällä, kallioiden alla on tasainen alue, jossa kasvaa nurmikkoa, ruusuja, puita ym. Kun talon luota laskeutuu puutarhaan alaosaan, niin kallioiden välissä oli noin 10 sentin rako, jossa virtaa pieni puro.  Luonnon puro ja sen soliseva ääni ovat hienoja puutarhan ”koristeita”.

Björkelundissa viljellään hyötykasveja viljelylavoissa ja kasvihuoneissa. Hyötykasvien istutuksessa oli otettu huomioon myös istutuksen ulkonäkö. Tässä lavassa eriväriset salaatit muodostivat kauniin ”ruudukon”. Joihinkin viljelylavoihin oli istutettu koristeeksi kesäkukkia.

Ruusutarhassa oli tehty kärhötukia monenlaisista materiaaleista. Spiraalin muotoinen kärhötuki oli taivutettu harjateräksestä. Takana näkyy osa kattoon saakka ulottuvasta kärhötuesta, joka oli tehty aitaverkosta.

Tarhaneidonkukkaan ihastuin viime kesänä Englannin matkalla. Björkelundin ruusutarhassa näin, että tarhaneidonkukkaa voi kasvattaa myös Suomessakin.

Kirkkonummen keidas

Kirkkonummen keidas on valittu Oma Piha -lehdessä Etelä-Suomen kauneimmaksi puutarhaksi vuonna 2012. Puutarha jakaantuu vanha osaan, uuteen puistoon ja talvipuutarhaan.

Puutarhassa kasvaa sipulikasveja, yksi- ja kaksivuotisia kukkia, perennoja, pensaita, havu- ja lehtipuita sekä talvipuutarhassa Välimeren kasveja. Yhdessä piharakennuksessa on viherkatto.

Lähes 40 m2 kokoinen talvipuutarha oli puutarhan näyttävin osa. Talvipuutarhassa on kesäkeittiö, oleskelutila sekä parvi, jossa voi vaikka yöpyä.

Puutarhassa oli upeita metallitöitä, jotka on tehnyt Pajakevski-nimimerkkiä käyttävä metallitöiden taitaja. Kuvassa näkyy pari suurta kurkea ja niiden takana osmankäämiä. Puutarhassa oli myös muita metalliveistoksia: luonnollisen kokoinen puu, johon kiipeää kaksi karhua, kilpikonna, possu, haikara, huuhkaja ja lintu.

Talvipuutarhan perustusten alta kaivetut maat oli siirretty tontin rajalle näkösuojaksi Kirkkonummen keskustaan päin. Penkereeseen oli istutettu mm. runsaasti havupuita ja jonkin verran perennoja.

Tiilillä reunustetun perennapenkin hyvä oivallus oli laatoitus reunan vieressä, jotta nurmikko voidaan leikata siististi.

Pienessä pihamökissä oli viherkatto. Viherkatto oli eksoottinen, mutta suuremman vaikutuksen teki hieno haikarapatsas.

Marian puutarha

Marian puutarha sijaitsee pienen Saarlammen rannalla. Puutarhaa hallitsevat vesi ja luonnonläheisyys. Puutarhassa kasvaa perennojen lisäksi paljon hyötykasveja.

Marian puutarhassa oli hyödynnetty hyvin vesistönäkymä: puutarhassa oli paljon avointa tilaa, jotta lampi näkyi lähes kaikkialle puutarhaan. Vesielementti toistui pienessä tekolammessa.

Järven rannalla sijaitsevan huvimajan ympärille oli kaivettu oja, josta syntyi vaikutelma, että huvimaja sijaitsee niemessä tai saaressa, jos ojaa vielä jatketaan. Ojan yli rakennetaan tulevaisuudessa silta.

Suuri pergola on rakennettu entisen perunapellon paikalle. Pergola toimi oleskelu- ja grillauspaikkana.

Sää suosi avoimien puutarhojen päivää, vaikka taivaalla näkyi välillä uhkaavan tummia pilviä ja muutamat sadepisarat tippuivat auton tuulilasiin, kun ajoin viimeiseen puutarhakohteeseen.

Päivä oli antoisa: puutarhoissa oli paljon mielenkiintoista katseltavaa, puutarhoja kiertäessä syntyi uusia ideoita ja kaikesta nähdystä oli mukava keskustella puutarhakierroksella mukana olleen ystävän kanssa.

6 Comments

 1. Upeita puutarhoja. Kurkipatsaat ottaisin heti omallekin pihalle 🙂
  Avoimet puutarhat -teemapäivä on mahtava idea ja hieno mahdollisuus löytää inspiraatiota ja herätellä aivonystyröitä.

  Tykkää

  • Metallipatsaat olivat käsittämöttämän taidokkaasti tehtyjä. Minullekin kelpaisi useampikin patsas.
   Avoimet puutarhat on hieno idea, yritän päästä aina käymään muutamassa puutarhassa.

   Tykkää

 2. Björkelundissa kävin muutama kesä sitten. Päällimmäiseksi muistoksi jäi sen kesän ehkä rankin sadekuuro.
  Onko tuo Kirkkonummen keidas se puutarha, josta kunta aikoo napsaista mittavan siivun kevyen liikenteen väylää varten?
  Harmi, että seuraavaa avointa joutuu odottamaan kokonaisen vuoden. Olisi kiva käydä tsekkaamassa nämäkin, sinun esittelemäsi puutarhat heti tuoreeltaan.

  Tykkää

  • Sateeton sää on olennainen osa onnistunutta puutarhatapahtumaa. Avoimet puutarhat pitäisi järjestää kerran kuukaudessa touko-elokuussa, jotta pääsisi ihailemaan eri aikaan kukkivia kasveja ja ehtisi saman kesän aikana käydä useammassa puutarhoissa.
   En ole lukenut uutista puutarhasta, josta kunta aikoo lunastaa osan kevyen liikenteen väylää varten. Jos kyseessä on Kirkkonummen keidas, niin kevyen liikenteen väylän linjaaminen ko. tontille on järjetöntä, koska vieressä on laaja puistoalue, jossa on tilaa väylälle.

   Tykkää

 3. Siälä eteläs taitaa olla valinnanvaikeus. Puutarhoja on nii palio avoomina. Tääläpäi ei nii kauhian montaa oo ja uusia ilimestyy aika harvoon. Nykki olin ollu jo melekee kaikis lähiseurun avoomis, jo erellisinä vuasina. Rannikkolla en ollu viälä ollu, joten sinne.
  Heti huamasin tuan spiraalikärhötuen. Hm….
  Kirkkonummen keitaasta oon nähäny palio kuvia. Nämä kuvat onki kivasti uusista kuvakulumista.
  Onpas suuri perkoola. Siinä on köynnöksillä hyvä kasvaa.

  Tykkää

  • Etelä-Suomessa avoimia puutarhoja on todellakin niin paljon, että on vaikea valita, missä kävisi. Yritän valita puutarhat läheltä toisiaan, jotta päivän aikana ehtisi käydä mahdollisimman monessa puutarhassa.
   Sinulla on niin hieno puutarha, että sinun kannattaisi osallistua avoimiin puutarhoihin. Silloin tosin ei itse pääse tutustumaan muiden puutarhoihin.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.