Puutarhamatkailu Suomessa

Kesämatka kotimaassa

Teimme heinäkuun loppupuolella perinteisen kesämatkan entiselle kotiseudulle Pohjois-Suomeen ja vierailimme matkan varrella asuvien sukulaisten ja ystävien luona. Ajoimme pohjoiseen Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan kautta, paluumatkalla tulimme itäistä reittiä Pohjois-Karjalan kautta.

Lapualla pääsin tutustumaan puutarhanhoitoa harrastavan ystäväni kanssa kahteen mielenkiintoiseen puutarhaan.

Savipaja Lintukodossa myymälän ja maatilan rakennusten ympärille on tehty noin puolen hehtaarin kokoinen puutarha, johon asiakkaat saavat tutustua vapaasti. Puutarhassa on suuria ja näyttäviä istutusalueita. Puutarhan koristeina on käytetty kekseliäästi luonnonkiviä, patsaita, vanhoja tavaroita, ikkunoita, keramiikkapajan tuotteita ym.

Savipajan myymälässä myydään oman keramiikan lisäksi paikallisia sisustustuotteita. Ostin savipajasta kauniit mukit, joiden koristeena olivat siniset ruusut.

Savipaja Lintukodon puutarhaa ympäröivät maatalon rakennukset ja pellot

Lintukodon istutukset olivat näyttäviä. Ikkuna antoi vaikulman puutarhaan istutuksilla luoduista erilaisista ”huoneista”

Lintukodon pienen lammen rannalla vesikasvit ja perennat kasvoivat rehevästi

Jokilaakson matkailupuutarha sijaitsee Lapuan keskustassa tuomiokirkon vieressä ja kosken rannalla. Yli kahden hehtaarin kokoinen puutarha oli yli sata vuotta sitten toimineen emäntäkoulun pihapiiri.

Puutarhassa oli paljon nähtävää: erilaisia perinneperennoja ja pensasruusuja, havukasveja, pieniä näytepuutarhoja, suuri hyötykasviosasto ym.

Entinen emäntäkoulu ja Lapuanjoen koski

Matkailupuutarhassa oli muutama pieni mallipuutarha

Puutarhan vitsikkäin kukkaistutus

Pioneilla oli harvinaisen tukevat metalliset pionituet

Viime vuonna uudistettu hyötypuutarha. Puutarhan lähes kaikki kasvit oli merkitty nimikylteillä.

Kerroin viime talvena Etelä-Pohjanmaalla asuvalle ystävälleni, että seuraan Navettapiian puuhamaa -nimistä puutarhablogia. Ystäväni tunnisti heti kenen puutarhasta blogi kertoo ja lupasi järjestää vierailun puutarhaan.

Oli mielenkiintoista nähdä blogista tuttu puutarha. Navettapiian puutarha oli luonnossa vieläkin kauniimpi kuin valokuvissa ja se oli erittäin hyvin hoidettu. Säänhaltija ei suosinut vierailuamme, vaan kiersimme puutarhan ukkosen ilmalla vesisateessa ja kahden sateenkaaren näkyessä taivaalla. Sade ei juurikaan haitannut puutarhan ihailua, mutta valokuvat jäivät ottamatta. Navettapiika, kiitos mielenkiintoisesta puutarhavierailusta!

Pionit kukkivat vielä pohjoisessa. Kuvassa ystäväni pioni Alahärmässä

Hillat kypsyivät tänä kesänä pari viikkoa normaalia aikaisemmin. Äitini soitti alkumatkan aikana päivittäin ja kertoi hillojen kypsymistilanteen. Kun paras hilla-aika alkoi lähestyä, niin ajoimme nopeinta reittiä kotiseudulle jättäen väliin muutaman suunnitellun puutarhavierailun.

Hillavuosi oli selvästi normaalia parempi. Aavoilla soilla hillat olivat osittain jo vanhentuneet, mutta sain parin hillareissun aikana reilut kymmenen litraa hilloja. Kävin lähes päivittäin hakemassa lähisuolta muutaman desilitran herkutteluhilloja leipäjuuston seuraksi.

Hillat ovat soiden kultaa

Sää oli matkan aikana harvinaisen lämmin ja kaunis, joten vietimme paljon aikaa kesämökillä. Koska olemme nykyisin pohjoisen kesämökillä alle viikon vuodessa, niin pihapiiri on päässyt pahoin villiintymään. Pihapiirissä ei kasva enää parikymmentä vuotta sitten istutettuja perennoja, mutta järvessä kasvavat lumpeet ilahduttivat runsaalla kukinnalla.

Kierrän järven soutamalla joka kesä ja käyn ”tervehtimässä” kaikki suurimmat lummeryhmät. Tänä kesänä tein souturetken lähes tyynessä säässä, mikä on erittäin harvinaista. Oli mukavaa soutaa suurten lummeryhmien keskelle, antaa veneen liikkua vapaasti vedessä ja ihailla kauniita valkoisia lumpeita sinistä vettä vasten.

Ympyränmuotoinen lummekasvusto

Pohjoisen matkaan kuuluu oleellisena osan äitini Rölli-kissan hoitaminen.

Puutarhakissa Rölli

Paluumatkalla piti ajaa kotiin nopeinta reittiä pakastehilloja täynnä olevan kylmälaukun kanssa, vaikka matkan varrella olisi ollut monta mielenkiintoista puutarhaa ja -myymälää.

Pysähdyimme ainoastaan siskoni luokse Pohjois-Karjalaan muutamaksi päiväksi. Mieheni asensi hänelle ruohonleikkuurobotin käyttöön tarvittavat ohjauslangat. Mieheni hankki meille uuden ja isomman ruohonleikkuurobotin, joten entinen robottimme muutti hoitamaan siskoni nurmikkoa.

Ohjauslankojen asennus testattiin uudella ruohonleikkuurobotillamme

 

13 Comments

 1. Eeviregina says

  Ihania kuvia! Jokilaakson puutarhassa kävin viime kesänä kahdesti ja olisi kivaa käydä taas uudelleen.Harmi, kun et voinut kuvata Navettapiian puutarhaa. Minunkin mielestä se on tosi upea ja siisti. itse en jaksa hoitaa niin tarkasti pihaani.
  Ihania lummekuvia! Kuvistasi päätellen teillä oli ihana matka!

  Tykkää

  • Jokilaakson puutarhassa on niin paljon nähtävää, että siellä kävisi mielellään uudelleen useammankin kerran eri aikaan kesästä. Navettapiian puutarha on hieno ja erittäin siisti. En minäkään hoida pihaani niin huolellisesti. Matka oli kaikin puolin onnistunut.

   Tykkää

 2. Kauniit lummekasvustot. Järvimaisemaa katsellessa saattaa miltei aistia airojen äänet ja veden liplatuksen.
  Teillä on ollut ihan a-luokan kesälomamatka, kun repertuaariin on kuulunut hienoja puutarhoja ja tuliaisiksi itse kerättyä hillaa. Niillä taas jaksaa pitkän talven.
  Kehut ansaitsee myös söpö Rölli-kissa!

  Tykkää

  • Ihana lukea, miten valokuvista voi aistia aurinkoisen kesäpäivän tunnelman 🙂
   Mielenkiintoiset puutarhavierailut, aurinkoinen sää, hyvä hillasaalis sekä monien sukulaisten ja ystävien tapaaminen tekivät matkasta onnistuneen.
   Kissat ovat ihania, katson Juuson kuvia aina ihaillen blogistasi.

   Tykkää

 3. Hauska auto-kukkaistutus. Tuli mieleen, että siltä autoni näyttää aina taimistovierailun jälkeen 🙂
  Kesäreissunne kuulostaa kivalta, on ollut kauniita maisemia ja mukavia puutarhavierailuja.

  Tykkää

  • Hyvä havainto, oma autokin muistuttaa usein auto-kukkaistutusta 🙂 Eikä pelkästään taimistovierailujen jälkeen vaan myös meidän pohjoisen matkoilla. Tällä matkalla vein kymmenkunta pionia kyläpaikkoihin ja toin siskoltani suuren määrän liljoja.

   Tykkää

 4. Kiitos ittelles! Oli kiva nähärä. Harmillisesti alakoo just silloon tämän kesän ensimmääne kunnon ukonilima. Niitä on ollu kyllä sen jäläkehe usiampi.
  Oon ny uskaltanu istuttaa piooninki. Toivottavasti kasvaas ja kukoostaas 🙂
  Teillä on talaveksi ruhtinahalliset valokkivarastot. En oo tänä kesänä nevalla käynykkää.
  Järvellä näyttää ihanan rauhalliselta ja nua lumpehet – aah!

  Tykkää

  • Kovan ukkosenilman ja kahden sateenkaaren ansiosta puutarhavierailusta tuli ikimuistoinen 🙂
   Pioni on helppo perenna kasvattaa, kun istuttaa sen oikeaan kasvukorkeuteen sopivaan paikkaan ja antaa kasvaa samalla paikalla vuodesta toiseen päästämättä muita syväjuurisia perennoja lähelle.
   Valokki on minulle tuntematon sana, mutta arvasin sen hillaksi. Googlettamalla varmistin, että valokki, valakka, valakko ja valokas tarkoittavat kypsää hillaa. Arvokkaalla marjalla on monta nimeä.

   Tykkää

 5. Marjukka says

  Ihania kuvia. Toi Saabbi on ihana ja tietty toi kissa ❤

  Tykkää

  • Olen haaveillut että löytäisin jostain vanhan polkupyörän kesämökille kesäkukkien ripustustelineeksi, mutta vanha auto olisi vielä parempi 🙂

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.