Puutarhamatkailu Suomessa

Porvoon kärhöpuisto

Porvoojoen länsirannalla, Mannerheiminkadun ja kävelysillan välissä sijaitsevan puistoalueen virallinen nimi on Engelinpuisto, mutta sitä kutsutaan myös kärhöpuistoksi.

Kärhöpuistossa kasvaa noin 70 kärhölajia. Kärhön taimia on istutettu noin 200 kappaletta. Puistossa kasvaa myös kelasköynnöksiä, aasiankilpikiertoa, köynnösruusuja ja -kuusamia sekä pioneja.

Kärhöpuiston suunnittelussa oli mukana  kärhöihin erikoistunut hortonomi Börje Fri.

Kävin kärhöpuistossa kesäkuussa pionien kukinta-aikana ja viime kesänä elokuussa jalokärhojen kukinta-aikana.

Ankaran talven vuoksi jalokärhöt olivat lähteneet kasvamaan normaalia myöhemmin, jonka vuoksi kesäkuun puolessa välissä kärhöjen kukinta oli normaalia vähäisempää. Alppikärhöt ym. aikaisin kukkivat kärhöt olivat ehtineet jo kukkia tällöin.

Kärhöpuisto pionien kukinta-aikana kesäkuussa

Näin ensimmäistä kertaa metallihäkkejä käytettävän kärhötukena. Ne näyttivät käteviltä käyttää, kun maaston korkeus vaihtelee, koska suhteellisen matalallakin häkillä saadaan riittävän korkea tuki kärhöille.

Alkukesällä häkit näkyvät selvästi, mutta kun kärhöt kasvavat, niin ne peittävät häkit hyvin myöhemmin kesällä.

Kärhöt on istutettu metallihäkin matalammalle puolelle.

Elokuussa kärhöt peittivät metallihäkit lähes kokonaan

Muutamassa kärhötelineessä oli linnunpönttöjä

Kärhöjen kuvat on otettu viime vuonna elokuussa.

Kärhöpuisto on mielenkiintoinen käyntikohde Porvoon keskustan lähellä. Siellä on helppo piipahtaa Porvoossa käynnin ohella. Elokuussa kärhöt kukkivat runsaasti ja kauniisti, joten vietin kärhöpuistossa pitkän aikaa. Puistossa on paljon penkkejä, joihin voi istua ihailemaan kärhöjen  kukintaa ja vastarannalta näkyvää Porvoon vanhaa kaupunkia.

Kärhöpuistoon pääsee Porvoon keskustasta kätevästi kävelysiltaa pitkin. Jos liikkuu autolla, niin kärhöpuiston vieressä sijaitsevalta Näse-Jutten kadun varrelta löytää hyvin ilmaisia pysäköintipaikkoja.

10 Comments

 1. Porvoo on muutenkin hyvä päiväretkikohde, mutta puisto- ja puutarhajuttuja en ole siellä koskaan tullut katselleeksi. Varmaan jää ensi vuodelle, mutta täytyy tehdä puutarhamatka sinnekin!

  Tykkää

 2. Kiitos vinkistä! Porvoon retki on ollut suunnitelmissa. Kärhöpuistosta en tiennytkään. Näyttää olevan hyvin keskeisellä paikalla, joten ei tarvitse etsiä, eikä aiheuta ylimääräisiä mutkia matkaan.

  Liked by 1 henkilö

  • Kärhöpuisto on hieno puutarhakohde Porvoossa, mutta aika tuntematon. Kuulin siitä viime vuonna kun liityin Kärhökerhoon. Suosittelen vierailua Porvoon retkellä.

   Liked by 1 henkilö

 3. Mainio vinkki, kiitos! Olen vähän hurahtanut kärhöihin ja tuoltahan on kiva nähdä kukinnat oikeasti eikä vain kirjoja ja nettiä selailemalla. Porvoon reissu edessä:)

  Liked by 1 henkilö

  • Kärhöt ovat ihania, varsinkin kun ne näkee kukkivina. Sen jälkeen kärhöihin hurahtaminen voi olla paljon vakavampaa ja niitä pitää hankkia itselle yhä enemmän 🙂

   Liked by 1 henkilö

 4. Empä oo Porvoos koskaa käyny. Joitaki lehtijuttuja oon tuasta puistosta lukenu.
  Kokonaane puistolline kukkivia kärhöjä, tosi vaarallista, kärhökuumes voi iskiä 🙂

  Tykkää

  • Kärhökuume tarttuu helposti Porvoon kärhöpuistossa, koska siellä pääsee näkemään niin laajan valikoiman erilaisia kärhöjä 🙂

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.