Puutarhamatkailu Suomessa

Pioniretki Uudenmaan puutarhoihin

Pioniharrastajien tapaamisen jälkeen olin niin täynnä pionienergiaa, että seuraavana päivänä päätin tehdä retken Uudenmaan puutarhoihin. Pioniretki sai alkunsa Pionien Kodin Tuulalta saadusta tiedosta, että Gardenian pionit ovat edelleen ulkopuutarhassa, vaikka Gardenia lopetettiin viime syksynä.

Matkalla Gardeniaan päätin käydä katsomassa paria muitakin Helsingin puutarhaa, joissa tiesin kasvavan pioneja. Koska pioni-innostukseni lisääntyi jokaisen puutarhan jälkeen, niin poikkesin vielä Espoon ja Porvoon puutarhoissa.

Kävin ihailemassa pioneja kuudessa puutarhassa, jotka olivat Gardenia, Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja Talvipuutarha Helsingissä, Marketanpuisto Espoossa sekä kärhöpuisto ja August Eklöfin puisto Porvoossa.

Gardenia

Lähes kaikki Gardenian pionit kasvavat edelleen ulkopuutarhassa. Pionipenkeissä oli muutamia aukkoja, joista pionit olivat joko kuolleet viime talven aikana tai ne oli jo siirretty muualle.

Pionien tukinaruja puuttui ja nimikylttejä oli viime kesää vähemmän, mutta lopetetuksi puutarhaksi pionipuutarha oli vielä hyvässä kunnossa.

Gardenian pionien kukinta oli niin alussa, että niitä ehtii käydä ihailemassa vielä 2-3 viikon ajan. Osa pioneista kasvaa varjossa isojen puiden alla, mikä pidentää pionien kukinta-aikaa.

Gardenian pionipuutarha, taustalla japanilainen puutarha

Duchesse de Orleans

Gardenian tuntematon pionikaunotar

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan pionit sijaitsevat kasvihuoneiden pohjoispuolella suoja-aidoin rajatulla alueella.

Tarhapionit kukkivat Kaisaniemessä, osa kiinanpioneista aloitteli kukintaansa. Pionialue on aurinkoisella paikalla, joten paras kukinta-aika menee nopeammin ohi kuin Gardeniassa. Kaisaniemen pioneja ehtii ihailemaan arviolta vielä parin viikon ajan.

Kaisaniemen pionialuetta

Pamjati Cagarina

Erikoinen valko-vihreäkukkainen Green Halo pioni oli nupulla

Talvipuutarha

Talvipuutarhan pionit kasvavat muurin vieressä aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Pionien kukinta-aika oli parhaimmillaan, mutta kovien sateiden vuoksi raskaat kerrotut kukat olivat taipuneet alaspäin ja osa kukista oli jo mennyt rumaksi.

Talvipuutarhassa on muutama laaja istutus samaa pionilajia. Pionilajeja ei ole merkitty nimikyltein.

Sarah Bernhardt

Pionien kukat kärsivät kovasta sateesta

Marketan puisto

Marketan puiston pionit sijaitsevat Kukkaistien varrella, arviolta kartan kohdassa R16.

Isossa L:n muotoisessa pionipenkissä on puolikymmentä erilaista pionilajia. Iso istutus on näyttävä koska samaa pionilajia on paljon ja väriltään selkeästi toisistaan poikkeavat pionit on istutettu vierekkäin.

Sade oli painanut valtavan suuret pionien kukat maahan. Ennen sadetta pionipenkki olisi ollut erittäin upean näköinen.

Marketanpuiston pionipenkki

Sateen taivuttamat pionin kukat ovat surullinen näky

Porvoon kärhöpuisto / Engelinpuisto

Porvoon kärhöpuiston pääosassa ovat kärhöt ja muut köynökset. Pioneja kasvaa aika paljon pitkän kivikorimuurin vieressä Porvoojoen puolella.

Jalokärhöt ovat lähteneet kasvuun normaalia hitaammin tänä keväänä, joten pionit olivat pääroolissa jalokärhöjen kukinnan puuttuessa.

Muutamat kiinanpionit aloittelivat vasta kukintaansa, joten kesäkuun aikana ehtii käydä vielä ihailemassa pionien kukintaa.

Kärhöpuisto sijaitsee kauniilla paikalla Porvoojoen rannalla

Kärhöjen ympäröimä pionin nuppu

August Eklöfin puisto

Kärhöpuisto päättyy Porvoojoen ylittävään kävelysiltaan. Puistoalue jatkuu kävelysillan kohdalla August Eklöfin puistona, josta löytyy myös muutamia hienoja pioni-istutuksia.

August Eklöfin puiston pionit ovat tavanomaisia pionilajeja kuten Sarah Bernhardt, mutta suurina istutuksina ne olivat erittäin näyttäviä.

August Eklöfin puiston Sarah Bernhardt pionit

10 Comments

 1. Pioonit on kyllä upeeta kukkijoota, ei voi muuta sanua. Harmi vaa, että useen saret osuu just parahimpahan kukinta-aikahan. Sulla on ny kesän kohokohta käsillä -pioonien kukinta 🙂

  Tykkää

  • Tästä tulee täydellinen juhannus: ensimmäistä kertaa pionit kukkivat kauneimmillaan juhannuksena ja mansikkasatoakin saa jo juhannuksena 🙂
   Tein viime kesänä sateenvarjotelineet pioneille ja suojaan vanhimmat ja runsaimmin kukkivat pionit sateenvarjoilla. Tässä linkki postaukseen pionien sateensuojasta.

   Tykkää

  • Gardenian pionipenkit ovat nykyään tyhjillään olevan trooppisen kasvihuoneen vieressä, toisella puolella kasvihuonetta kuin parkkipaikka.
   Gardenia sijaitsee Viikissä, osoitteessa Koetilantie 1, Helsinki.

   Tykkää

   • Kiitos vinkistä! En ole tiennyt että tuolla piilee noin kaunis ulkopuutarha. Keväisin tulee usein käytyä Viikin luontopoluilla kävelemässä, mutta suunta on silloin aina parkkipaikoilta juuri päinvastaiseen suuntaan.

    Tykkää

   • Kävin tänään Gardeniassa uudelleen. Lämmin ja aurinkoinen sää sateiden jälkeen on nopeuttanut pionien kukintaa. Paras pionien kukinta-aika on pian juhannuksen jälkeen ohi.

    Tykkää

 2. Keeka says

  Kiitos puutarhakuvauksista. Ihailen pionienergiaasi. Siitä saavat muutkin harrastajat voimaa. Aurinkoisia juhannuspäiviä puutarhaan!

  Tykkää

 3. Marjukka says

  Niim pal ihani kuvi, et ei mittä rajaa !!! Kiitos 🙂

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.