Puutarhamatkailu Suomessa

Pioniharrastajien tapaaminen Ruissalossa ja Pionien Kodissa

Osallistuin viime lauantaina pioniharrastajien tapaamiseen Ruissalossa ja Taivassalossa.

Aloitimme tapaamisen 1,5 tunnin opastetulla kierroksella Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa. Innostavan oppaamme Janne Ahon johdolla kiersimme ulkopuutarhassa. Janne valitsi puutarhasta erikoisempia kasveja ja kertoi niiden kasvuolosuhteista sekä monien kasvien hyödyntämisessä lääketieteessä.

Koska oppaamme tiesi meidän olevan pioniharrastajia, niin menimme viimeisenä pionimäelle, jotta emme juuttuisi sinne koko opastuksen ajaksi.

Janne Aho kertoo Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan pionimäen historiasta sekä siellä kasvavista pioneista

Pionimäki sijaitsee pienellä mäenkumpareella kasvihuoneiden takana. Pionit on ryhmitelty kolmeen kaareen pionimäen laelle. Uloimmassa ja sisimmässä kaaressa kasvaa kiinanpionilajikkeita, keskimmäisessä kaaressa pääosin luonnonlajeja.

Luonnonlajit olivat jo kukkineet. Kiinanpionit aloittelivat vasta kukintaansa, joten runsain pionien kukinta-aika Ruissalossa lienee tänä vuonna kesä-heinäkuun vaihteessa.

Vain muutamat pionit kukkivat pionimäellä

Kauniit siemenkodat koristavat pionia kukinnan jälkeen

Olen ihastunut Etelä-Euroopan matkoilla valkovaleakaasiaan, koska sen kukka muistuttaa paljon visterian kukkaa.

Valkovaleakaasia on Suomessa talvenarka puu, mutta aion kokeilla sen kasvattamista, jos löydän sen jostakin puutarhamyymälästä.

Jos jollakin blogini lukijoista on valkovaleakaasia, niin olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksia sen kasvattamisesta.

Valkovaleakaasia

Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa nautitun lohikeittolounaan jälkeen jatkoimme matkaa Pionien kotiin Taivassaloon.

Pionivaari Matti, Mikko ja Tuula Uusi-Honko olivat odottamassa meitä Pionien Kodissa kahvitarjoilun kanssa. Kahvin juonnin aikana pionivaari kertoi meille ajankohtaisia asioita pioneista.

Pionivaari Matti kertoo ajankohtaisista pioniasioista

Parin viime vuoden aikana on Suomessakin alettu mainostaa patiopioneja eli matalia ruukkukasvatukseen sopivia pionilajeja.  Pionivaari kertoi, ettei patiopionilajeja ole olemassa, vaan pionijalostajat käsittelevät pionit kasvuhormoneilla, jonka ansiosta ne kasvavat ensimmäisenä vuonna matalana. Seuraavina vuosina pionit kasvavat tavanomaiseen korkeuteen.

Pionivaari kertoi viime talvena tapahtuneista kasvien talvituhoista ja pionien optimaalisesta kasvuolosuhteista. Ankaran lumettoman pakkasjakson  ja sitä edeltäneen sateisen kesän vuoksi viime talvena kuoli poikkeuksellisen paljon kasveja sekä kotipuutarhoissa että puutarhayrityksissä. Esimerkiksi Pionien Kodin vanhoista upeista näytepioneista kuoli noin puolet. Pionivaari oli luonnollisesti huolissaan, ymmärtävätkö heidän asiakkaansa että viime talven pionikuolemat johtuvat poikkeuksellisesta talvesta.

Eskimo pien ulommaiset terälehdet ovat hauskasti raidalliset

Parhaat kasvuolosuhteet pioneille saadaan tekemällä kohopenkki peltomullasta, jossa savipitoiseen maahan on sekoitettu hiekkaa. Jos pohjamaa on savea, niin kohopenkin alle kannattaa tehdä kunnon salaojitus laittamalla paksu kerros sepeliä. Pionipenkin multa on hyvää, kun kastemadon reikä jää näkyviin madon poistuttua. Jos madon reikä katoaa, niin maa on liian hiekkapitoista. Mullan pitää olla niin jämäkkää, että kun sen päällä hyppii, niin multaan ei jää jälkiä.

Pionivaari neuvoi, miten pionilajin auringon tarpeen näkee pionin lehdistä. Mitä kapeammat ja terävämmät lehden kärjet pionilla on, niin sitä aurinkoisempi pioni kasvupaikka tulee olla. Jos pionin lehdet ovat leveät ja päästä pyöreät, niin pioni tarvitsee varjoisen kasvupaikan. Äärimmäiset esimerkit ovat tillipioni erittäin kapeine lehtineen (aurinkoinen kasvupaikka) ja pyöreälehtinen Kaukasian pioni (varjoinen kasvupaikka).

Kiersimme Tuulan ja Mikon opastuksella Pionien Kodin näytepioni-istutukset ja näimme käytännössä, miten pionieille sopiva kohopenkki kannattaa tehdä.

Mikko esittelee herkille pionilajeille tehtyä kohopenkkiä

Olimme kaikki tehneet pionien ennakkotilauksen, mutta teimme myös pionien heräteostoksia kuten aina tapahtuu Pionien Kodissa käydessä. Kun upean pionin näkee kukkivana joko näytepuutarhassa tai taimena, niin uuden kauniin pionilajin ostamista on lähes mahdoton vastustaa.

Ostin Pionien kodista tällä kertaa Coral Charmin, Jalkavaimo nousee kylvystä, Raspberry Sundaen ja Ursinowin taimen.

Pionien Koti järjesti meille iloisen yllätyksen ja antoi kaikille pionitapaamiseen osallistuneille Kaukasian pionin ja keltapensaspionin siementaimet lahjaksi.

Pionin taimet kasvavat kasvihuoneessa

Pionitapaamisen ”virallisen” osuuden jälkeen kävimme taimiostoksilla perennamamman luona Mietoisissa. Hän esitteli meille laajan ja monipuolisen puutarhan, jossa kasvoi mm. sata omenapuuta, pioneja tekolammen ympärillä ja paljon erilaisia perennoja.

Koko lauantaipäiväksi ennustettiin runsasta vesisadetta, mutta meillä oli onnea ja sade alkoi vasta illalla, kun kiersimme kolmen pioniystäväni upeat puutarhat runsaine pioni-istutuksineen.

Yksi ystävistäni on tehnyt pionivauvalan, jossa hän kasvattaa pioneja siemenistä. Siemenet on kylvetty kukkaruukkuihin, jotka on upotettu multaan, jotta ruukuissa oleva multa pysyy tasaisen kosteana.

Pionivauvala

Sateen ja osin kiireen vuoksi otin illalla vain muutamia kuvia. Valokuvia pioniystävien puutarhoista löytyy kuitenkin muista julkaisuista.

Sinikka ja Kari Haakanan hienosta pionipuutarhasta oli keväällä juttu ”Pioni palkitsee odotuksen” Turun Sanomien puutarhaliitteessä.

Marjukan valokuvapäiväkirjassa on kuva hänen pionipuutarhasta ja pionikaveristaan ”Old and faithful Gardener Voitto”.

Ursinow muutti meille Pionien Kodista

Ursinow muutti meille Pionien Kodista

Kiitos antoisasta pionipäivästä tapahtuman järjestäneelle Sinikalle, Ruissalon oppaallemme Jannelle, Pionien Kodin Matille, Tuulalle ja Mikolle, pioniystäville sekä päivän aikana tutuksi tulleille pioniharrastajille!

18 Comments

 1. Marjukka says

  Olen tosi tyytyväinen siihen osuuteen, missä sain olla mukana 🙂 Tykkäsin. Hienot kuvat Sinulla ja kiitos käynnistä !!

  Tykkää

  • Marjukka, kiitos sinulle että pääsin käymään pionipuutarhassasi ja näkemään karvaiset pionikaverisi 🙂

   Tykkää

 2. On teillä ollut mielenkiintoinen retki. Vaikka tuollaisilla esittelykierroksilla tietoa tulvii yli vastaanottokyvyn, aina jotain tärkeää jää myös korvien väliin. Istutuspaikan valinta lehtien mallin mukaan on varsin järkeenkäypä.
  Komea pionikokoelmasi sai hienoa täydennystä.

  Tykkää

  • Vierailujen aikana pitäisi nauhoittaa esiintyjien puheet, jotta esityksiin voisi palata myöhemmin uudelleen.
   Pionit vain lisääntyvät puutarhassani, taitaa tulla kohta taas ajankohtaiseksi uuden pionipenkin tekeminen 🙂

   Tykkää

 3. Noissa patiopioneissa on joku kummallinen väärinkäsitys vallalla. Ei ammattimainen tunnettu, useita hyviä pionilajikkeita omaava jalostaja käsittelisi pioneja kasvuhormoneilla. Sehän olisi käytännössä aika mahdoton juttu koska ne ei enää seuraavana vuonna olisi asikkaiden pihassa saman korkuisia. Ymmärrän kyllä että tällaisia väärinkäsityksiä voi sattua kun kaikilla ei voi olla puutarha-alan koulutusta.

  Tykkää

  • Pionivaarin mukaan patiopionit eivät ole ensimmäisen vuoden jälkeen enää saman korkuisia kuin myytäessä.
   Olisi mielenkiintoista kokeilla patiopionin kasvatusta, jos sellaisen saisi hankittua kohtuuhintaan jostakin.

   Tykkää

   • Minusta on vaan aika surullista että levitetään tällaista virheellistä tietoa ottamasta asioista selvää. Pionivaarin kannattaisi jutella tämän jalostajan kanssa asiasta. Luulisi häneltä merimiehenä sen verran kielitaitoa löytyvän. Keskustelemalla asiat yleensä selviää. Kuulin ensi kerran jutun viime vuonna ja silloin se meni niin että vuosikausia kasvu on matalampaa kunnnes yhtäkkiä hups, ei enää ollutkaan

    Tykkää

 4. Pionien koti pitää laittaa vierailulistalle! Jalkavaimo nousee kylvystä oli ihastukseni jo kevään puutarhamessuilla. On kuulemma hienon tuoksuinen, ja kaunis:)

  Tykkää

  • Jokaisen pioneista kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti käydä Pionien Kodissa. Pionien Kodissa on joka kesä heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna pioniviikonloppu (tänä vuonna 2-3.7.2016), jolloin on mm. pionien esittelyä ja pionitarjouksia.
   Minun pienessä jalkavaimon taimessa on nuppu, toivon että se avautuisi ja näkisin kukan jo tänä kesänä.

   Liked by 1 henkilö

 5. pionihullunpaivakirja says

  Oli ilo osallistua Ruissalon osioon. Huippu opas ja hienoo tavata pioniharrastajia!

  Tykkää

 6. Kuulostaa aika täydelliseltä päivältä, pioneja koko päivän:)
  Mullakin lähes puolet pioneista katosi, harmittaa vieläkin aika lailla, mutta täytyy vain ostaa uudet taimet.

  Tykkää

  • Todella ikävää, että niin suuri osa pioneistasi on kuollut. Oletko tarkistanut, löytyykö kuolleiden pionien juurakosta yhtään tervettä juurakkoa? Jos löytyy, niin voi istuttaa sen ruukkuun ja pitää juurakkoa ruukussa ensi kesään saakka tilassa, joka on talvellakin muutaman asteen plussan puolella. Sain em. tavalla yhden pionin ”heräämään kuolleista”, vaikka tervettä juurakkoa oli vain pikkurillin kokoinen pala.

   Tykkää

   • Kiitos vinkistä, en ole vielä kaivanut niitä ylös, olen odotellut…
    Viimeinen ruusukin nousi pintaan vasta tällä viikolla. Mutta ehkä nyt jo voisi tarttua lapioon.

    Tykkää

 7. Teillä on ollut todella mielenkiintoinen ja ihana reissu, niin paljon näkemisen arvoista! Minusta tuntuu, että pioneihin hurahtaminen on vaarallisen lähellä.. viime vuonna ostin ensimmäiset kiinanpionini, kaksi peruslajiketta ja tänä vuonna olen hankkinut kaksi lisää. Sunnuntaina olin taimimyymälässä melkein nostamassa jo seuraavia koriin, kunnes muistin että sopivaa tilaa ei niille juuri nyt löydy. Mutta onneksi tässä oli hyvät vinkit pionipenkin perustamista varten 🙂

  Tykkää

  • Jos pioneille antaa pikkusormen, niin ne vievät koko käden 🙂 Päätän vähän väliä, etten hanki enää uusia pioneja, mutta päätökset unohtuvat, kun löydän mielenkiintoisia uusia pioneja. Tilasin ennakkoon 3 pionia Pionien Kodista, mutta tulin kotiin 12 pionin kanssa! Viisi pionia oli tosin lahjoja Pionien Kodilta ja pioniystäviltäni, mutta 4 pionia ostin heräteostoksena.

   Tästä Pionien Kodin ohjeesta löytyy lisätietoa kiinanpionien istutusta varten.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.