Puutarhani

Herttavuorenkilvet kätkevät salaisuuden

Herttavuorenkilvet eivät kuulu niihin perennoihin, joista kirjoitetaan omia postauksia puutarhablogeihin ja hehkutetaan niiden kauneutta.

Joillekin puutarhaharrastajille herttavuorenkilvet ovat inhokkeja, joita he eivät halua missään tapauksessa istuttaa omaan puutarhaansa. Minä olen havainnut ne käytännöllisiksi perennoiksi karuissa paikoissa, joissa muut perennat eivät viihdy.

Herttavuorenkilven kukat ovat kauniita läheltä katsottuna

Juuri nyt artikkelikuvassa näkyvä herttavuorenkilpiä kasvava rinne on puutarhamme mielenkiintoisin paikka – ei kuitenkaan vuorenkilpien ansiosta, vaan mitä niiden alta löytyy.

Mieheni havaitsi eilen, että punarinta on käynyt tekemässä pesän vuorenkilpien alle ja muninut pesään seitsemän munaa. Pesä on hyvin piilossa perennojen alla, mutta se on suojaamattomalla paikalla rinteessä.

Meillä ei ole kotieläimiä, mutta lähistöllä asuva kissa saa liikkua vapaasti ulkona ja se käy usein meidänkin tontilla.

Punarinnan pesä

Mieheni on aina ollut innokas lintuharrastaja, joten hän tuntee kaikki pihapiirin linnut hyvin. Hän on tehnyt pihapuihin paljon linnunpönttöjä, jotta linnut viihtyisivät tontillamme.

Mieheni on havainnut punarinnan aikaisempina vuosina, mutta nyt se ilmeisesti pesii ensimmäistä kertaa tontillamme.

Seuraamme punarinnan pesän tulevia tapahtumia häiritsemättä lintujen elämää.

Punarinta (kuva Pixabay)

Lisätty 28.5.2016

20160528_linnunpoikaset

Punarinnan pesässä on kuusi poikasta kuoriutunut seitsemästä munasta

 

Herttavuorenkilpiä on useampaa eri lajia. Vaaleanpunakukkaisen lisäksi on purppuran punaisia ja valkoisia vuorenkilpiä.

Purppuraherttavuorenkilpi

Wienin alppipuutarhassa näin pääsiäisenä valkoisen herttavuorenkilven ensimmäistä kertaa. Se oli ilmeisesti jalostetumpi lajike, koska kukat olivat suuremmat kuin Suomessa kasvavassa herttavuorenkilvessä.

Wienin alppipuutarhan valkokukkainen herttavuorenkilpi

Herttavuorenkilvet ovat kotiloiden suosiossa, koska suurten lehtien alta löytyy paljon hyviä piilopaikkoja.

Viime talvena ennustettiin, että kotilokanta romahtaa tammikuun kovien pakkasten ja vähälumisuuden vuoksi. Niin ei ole valitettavasti käynyt, vaan kotiloita on lähes yhtä paljon kuin edellisinä kesinä.

kotilo

22 Comments

 1. Blogissani pähkäilin juuri, tykkäisinkö vai en. Herttavuorenkilpeen on vähän ristiriitainen suhtautuminen. Kukka on tosi kaunis läheltä – voi tuota valkoista myös!! Peukutukset punarinnan pesinnän onnistumiselle. Meilläkin punarinta on pesinyt jo vuosia maakellarin kupeessa. Aurinkoista loppuviikkoa!

  Tykkää

  • Kiitos Piriot! Olin itsekin tyytyväinen lähikuvaan, koska siinä tulivat esille herttavuorenkilven kukan parhaat puolet.

   Tykkää

 2. pionihullunpaivakirja says

  Upeita kuvia! En tiennyt tuosta puppuravuorenkilvestä.

  Tykkää

 3. Maija Haapaniemi says

  Vuorenkilpi on todella hyödyllinen kasvi. Sillä voi peittää, reunustaa ja suojata arkoja kasveja aluksi. Hyvinvoivat ja rehevät ovat kauniitakin. Niitä on helppo lisätä ja poistaa tilanteen mukaan. Tunnustaudun tykkääjäksi ja leikkaan kukat maljakkoon, jos ovat epäsopivia muiden kukkien seuraan. Upea tuo valkoinen.

  Tykkää

  • Maija, tiivistit taitavasti vuorenkilven hyvät ominaisuudet pariin lauseeseen 🙂
   Valkoinen vuorenkilpi oli niin kaunis, että hankkisin sen puutarhaani, jos ko. lajia saisi suomalaisista puutarhakaupoista.

   Tykkää

 4. Mulla on vuarenkilipiä vaikka muille jakaa 😀 Ainaki seittemäs paikas. Meilläki pyärii punarinta, mutten tiärä mihinä se pesii.

  Tykkää

  • Pikaisesti laskettuna minulla on vuorenkilpiä viidessä paikassa.
   Mieheni seuraa lintujen puuhia tarkkaan pihallamme. Hän huomasi punarinnan liikkuvan usein vuorenkilpien joukossa ja kävi kurkistamassa mikä lintua kiinnostaa siellä.

   Tykkää

 5. Toivottavasti punarinnan pesintä onnistuu, eikä naapurin kissa käy häiriköimässä.
  Herttavuorenkilpeä löytyy pihaltamme hieman sivummalta, se on ollut siellä jo ennen kuin tänne muutimme. En erityisemmin tykkää siitä, mutta olkoot siellä missä on. Kuvissasi kasvi on kylläkin hyvin kaunis.

  Tykkää

  • Toivon myös punarinnan pesinnän onnistumista. Linnut kuuluvat oleellisena osana puutarhaan.
   Herttavuorenkilpi on perenna, joka ei ensimmäisenä hurmaa ulkonäöllä mutta se on hyödyllinen perenna moniin käyttötarkoituksiin.

   Tykkää

 6. Toivottavasti punarinnan pesintä onnistuu. Vaikka olen kissaihminen, en niin kovasti tykkää näin tiheästi asutusssa taajamassa vapaana liikkuvista kissoista. Niistä on meilläkin riesaa, sillä kollit tuppaavat haastamaan Juuson kanssa riitaa. Yhtenä keväänä piti kiikuttaa Juuso eläinlääkäriin, kun vieras kissa puri sitä pahasti etutassuun. Lasku oli iso ja jäi tietenkin meidän maksettavaksi.

  Lintujen seuraaminen on tosi mukavaa. Aiemmin en ollut niistä kovin kiinnostunut, mutta puutarhainnostuksen myötä olen oppinut tunnistamaan lintuja ihan uudelle innolla. Meilläkin linnut ovat aiemmin olleet lähinnä miehen reviiriä, mutta nykyisin pystyn jo ihan asiallisesti osallistumaan myös lintukeskusteluihin.

  Vuorenkilpi kuuluu niihin kasveihin, joista tykkää ja ei tykkää. Se on tosiaankin erittäin kätevä kasvi moniin vaikeisiin paikkoihin. Usein se on näin keväällä aika ruma, mutta virkistyy nopeasti. Huomasin, että minulla on pari purppuraisempaa leikkimökkirinteessä. Pitääkin käydä kuvaamassa sekä vaaleampi että voimakkaamman punainen versio, jotta voi vertailla niiden eroja rinnakkain. Valkoinen olisi aika hieno lisä joukkoon.

  Tykkää

  • Minäkin olen kissojen ystävä, vaikka meillä ei kissaa olekaan. Arvostan niitä kissojen omistajia, jotka pitävät lemmikkieläimensä kiinni. Niin mukavia kuin kissat ovatkin, niin vapaina niistä voi olla naapureille monenlaista haittaa, kuten sinäkin olet kokenut.
   Olen googlettanut valkoista herttavuorenkilpeä. Pariakin lajia saa Suomesta, mutta se on paljon arempi kasvi kuin tavallinen vuorenkilpi.

   Tykkää

 7. Kiitos hienoista kuvista ja vuorenkilpien ihastuttavien piireiden esille tuomisesta!

  Tykkää

 8. Kiva tarina vaatimattomasta kasvista ja punarinnasta❤ Onpa kaunis lintu, mekin aloimme seurata lintujen pesintää uusissa pöntöissä! Meilläkin on vuorenkilpeä autopaikkojen kuivassa rinteessä. Arvelen että löysit lehtokotiloita niiden lehtien suojasta? Itse käyn aika ajoin tarkistamassa tilanteen! Mielestäni lehtokotiloita on vähemmän kuin aikaisemmin, tosin voi johtua jatkuvasta parivuotta jatkuneesta taistelusta😉

  Tykkää

  • Kiitos Anja! Lehtokotiloita löytyy vuorenkilven lehtienkin suojasta. Tänä keväänä on meilläkin ollut vähemmän lehtokotiloita. Ehkä se johtuu osittain viime talven kovista pakkasista ja myös aikaisempien kesien kotiloiden tuhoamisesta. Meillä on ongelmana, että kukaan naapureista ei kerää kotiloita, joten varsinkin sateen jälkeen tontin rajoilta löytyy valtavasti kotiloita.

   Tykkää

 9. Herttavuorenkilvestä saattaa tulla pian hyötykasvikin. Suomessa ja muuallakin on havaittu, että siitä saisi kosmetiikkateollisuuden raaka-ainetta. Ja Venäjällä muistaakseni niistä edellisvuoden kuivista lehdistä tehdään teetä! Eli vaatimattoman ulkokuoren alla saattaa piillä kaikenlaista, linnunpesistä alkaen…

  Tykkää

  • Vau, miten mielenkiintoisia suunnitelmia herttavuorenkilven hyötykäytöstä. Herttavuorenkilven arvostus nousi merkittävästi, jos sitä alettaisiin käyttää kosmetiikkateollisuuden raaka-aineena.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.