Puutarhani

Narsissit puutarhassani

Muutama vuosi sitten aioin valokuvata kaikki puutarhani kukkivat kasvit ja perennat perennapenkeittäin. Kuvasin noin pari kuukautta ja arkistoin valokuvat Picasaan. Innostus katosi keskikesällä, koska en ehtinyt arkistoida kuvia valokuvamisen tahtiin ja valokuvaaminen keskeytyi kesälomamatkan vuoksi.

Tänä kesänä aloitan valokuvausprojektin uudelleen, mutta hitaammalla aikataululla. Aion kuvata vain osan kukistani järjestelmällisesti tänä kesänä. Jatkan projektia tulevina kesinä, jotta hauskuus valokuvaamisessa ja kukkakuvien dokumentoinnssa säilyy.

Aloitan narsisseista, koska ne kukkivat parhaillaan ja kotipuutarhassa on paljon uusia viime syksynä istutettuja narsissilajeja.

Ice follies narsissit olivat ensimmäiset narsissit puutarhassani noin kymmenen vuotta sitten. Ice follies narsissin keskusta on aluksi keltainen, mutta se haalistuu lähes valkoiseksi kukan vanhanemisen myötä. Pidän Ice follies narsissista enemmän vanhempana, kun keskiosa on haalistunut lähes terälehtien väriseksi.

Ice follies

En ole keltaisen värin ystävä, joten puutarhassani on hyvin vähän keltakukkaisia perennoja ja sipulikukkia. Keltainen narsissi kuuluu kuitenkin kevääseen, joten sen kohdalla olen tehnyt poikkeuksen.  Ice follies-narsissien seuraksi hankin kymmenkunta vuotta sitten muutaman keltaisen ”perusnarsissin”.

Vanha keltainen narsissi

Hankin joka kevät Tete a tete narsisseja ulkoruukkuihin ja istutan ne kukkimisen jälkeen perennapenkkeihin. Osa Teteistä on talvehtunut hyvin ja jatkaa elämäänsä perennapenkeissä.

Tete a tete narsissit skillojen seurana ruusupenkissä

Tämän valko-oranssin narsissin ostin kymmenkunta vuotta sitten kokeeksi, miten erikoisemmat narsissilajit menestyvät puutarhassani. Yllättäen narsissi on menestynyt hyvin puutarhassani, vaikka oletin sen viihtyvän vain yhden kesän ajan.

Tämä narsissi on kotipuutarhani ainoa kukka, jossa on oranssia. Jos joku oranssikukkainen perenna on tullut puutarhaan vahingossa, niin olen antanut sen heti pois. Torven etureunan oranssi väri antaa pirteyttä valkoiselle narsissille, joten se on saanut ”poikkeusluvan” kasvaa puutarhassani.

Vanha valko-oranssi narsissi

Seuraavat narsissit istutin viime syksynä suurimmaksi osaksi uuteen pionipenkkiin. Aion istuttaa uuteen pionipenkkiin pelkästään erilaisia narsisseja. Reilu puolet hankin viime syksynä, loput tänä vuonna.

Cassata-narsissiin ihastuin pari vuotta sitten Keukenhofin matkalla niin kovasti, että omaankin puutarhaan piti saada niitä.

Cassata

Rip van Winkle ja Minnow ovat matalia narsissilajeja. Hankin ne uuden pionipenkin etureunaan reunuskasveiksi.

Rip Van Winkle

Minnow

Dutch Master

Golden Echo

Ice King

Barrett Browning

Alla olevat narsissit ostin Muhevaisen viimeisenä aukiolopäivänä ennen talvitaukoa ulosheittohintaan. Syksy oli jo niin pitkällä, että jouduin istuttamaan osan kukkasipuleista rautakangen avulla sekä käyttämään illalla otsalamppua valonlähteenä, jotta sain istutettua sipulit ennen ennustettua pakkasyötä.

Popeye on viime syksynä ostettujen uusien narsissien suosikki. Popeyen torvi vaalenee kauniisti kukan vanhetessa.

Popeye

Curly

Curly

Palmares

Flyerin sipulit istutin ruukkuun vähän ennen vuoden vaihdetta ja säilytin ruukkua holvisaunassa. Istutusaika oli liian myöhäinen, koska olisin halunnut sen kukkivan aikaisemmin kuin perennapenkeissä kasvavat narsissit. Hyvänä puolena oli, ettei narsissi ehtinyt kasvattaa liian honteloita varsia hämärässä holvisaunassa kuten tapahtui toissa talvena ruukkuun istutetuille kukkasipuleille.

Flyer

Pari narsissilajia ei ole vielä aloittanut kukintaansa. Lisään niiden valokuvat myöhemmin tähän postaukseen.

14 Comments

 1. Ihania narskuja. Mulla oli narskuja kauvan enne tulppuja, koska noli nii varmoja. Ny vaikuttaas, että niihinki on talavituhot iskeny. Palmares oli mun suasikki!
  Enne oranssi oli munki inhokki, mutta ei oo enää 🙂

  Tykkää

  • Molemmat narsissit ja tulppaanit ovat ihania, mutta narsissit ovat varmempia kasvatettavia. Toivottavasti narsissisi kasvu on vain myöhässä, eivätkä talvituhot ole iskeneet niihin.

   Tykkää

 2. Samanlainen kasvien kuvaamisprojekti on minullakin ollut suunnitelmissa. Kuvia on jo varastossa, mutta paljon vielä puuttuu. Lisäksi ajatus kuvien järjestämisestä istutuspaikkojen mukaan on täysin vaiheessa. Onneksi ei ole tekemisen puutetta.

  Kävin juuri ihastelemassa Vironperän Irenen upeita narsisseja hänen blogissaan. Osa hänellä olikin samoja, kuin sinulla. Viime syksynä keskityin enemmän tulppaaneihin kevään upean tulppaaniloiston innoittamana. No, nyt onkin sitten ihan toisenlainen kevät tulppaanien suhteen. Eikä kyllä kovin hyvä narsissienkaan kanssa. Eilen huomasin, että monta vuotta hyvin pärjänneistä Ice Kingeissä ei ole nuppuja laisinkaan. Syksyllä siis uusi yritys.

  Tykkää

  • Olen huomannut valokuvien tallentamisen istutuspaikoittain/perennapenkeittäin liian haastavaksi, koska siirrän välillä perennoja penkistä toiseen.
   Kiitos vinkistä, kävin myös katsomassa Vironperän laajaa ja kaunista narsissivalikoimaa.
   Harmillista, että kukkasipulisi eivät ole talvehtineet hyvin. Olen ihmetellyt kukkasipulien ja pionien osalta yllättävän vähäisiä talvitappioita, vaikka istutin kukkasipuleita ja pionien juurakoita vielä marraskuun puolella. Puutarhanhoidossa tulee välillä iloisia yllätyksiä, mutta välillä myös pettymyksiä. Onneksi kasvatusta voi kokeilla uudellee.

   Tykkää

 3. Tosi kiva projekti ainakin näin seuraajan silmin 🙂 Mielenkiintoista nähdä eri lajikkeiden kukinta samassa postauksessa.
  Minulta on hävinnyt kaikki tete-narsissit viime talven ansiosta. Niitä on toki tulossa lisää, kohta onkin hyvä aika istuttaa kukkineet sipulit maahan. Muut narskut (kaikki kolme lajiketta :)) ovat selvinneet kohtalaisesti.

  Tykkää

  • Kiva kuulla, että pidit postauksesta.
   Viime talvi oli haasteellinen useammalle kestävällekin kasville. Ihmettelin tänään uuden perennapenkin aukkopaikkoja. Illalla oivalsin, että yhtään liljaa ei ole vielä noussut maasta. Voi olla, että talvi tuhosi kaikki.

   Tykkää

 4. Marjukka says

  Voi kuin monenlaisia !!!!! Hienoja kuvia ja hieno projekti !! Hyvää loppuviikkoa 🙂

  Tykkää

 5. Paljon kauniita narssisseja, täällä ne kukkii kans, paljon muuta ei vielä kukikkaan.
  Osallistu kastehelmi arvontaan.
  Hyvää keskiviikko päivää sulle.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.