Italia, Puutarhamatkailu ulkomailla

Pohjois-Italiasta Suomen lämpimään kevääseen

Palasimme muutama päivä sitten puolentoista viikon pituiselta matkalta Pohjois-Italian järvialueelta. Kiersimme Garda-, Como-, Lugano- ja Maggiore-järvien ympäristössä ihailemassa kauniita maisemia ja puutarhoja sekä Modenassa ja Maranellossa tutustumassa Ferrari-museoihin.

Matkalle lähtö oli poikkeuksellisen jännittävä. Lähtöä edeltävänä iltana alkoi kova räntäsade ja maan pinnalle kertyi nopeasti 2-3 senttiä räntää. Koko yöksi luvattiin nollan lähellä olevaa lämpötilaa ja sadetta. Oli epävarmaa, ehtisikö räntä sulaa ennen aamua ja lentokentälle lähtöä.

Seurasimme säätä muutaman tunnin ja totesimme, että talvirenkaat joudutaan todennäköisesti vaihtamaan autoon. Olin ehtinyt tuoda holvisaunassa talvehtineet kasvit ym. autotalliin. Siivosimme autotallin keskiyöllä, mieheni ajoi auton talliin ja laittoi kaiken valmiiksi talvirenkaiden vaihtoa varten. Kolmelta aamuyöllä kävin tarkistamassa säätilanteen. Sade oli vaihtunut vesisateeksi ja räntä oli sulanut maasta. Huoli liukkaasta ajokelistä poistui ja matka lentokentälle sujui tavanomaisessa kevätkelissä.

Como-järven taustalla lumihuippuiset vuoret

Como-järvi ja lumihuippuiset vuoret

Idea Italian matkasta syntyi viime kesänä Hever-linnan kauniissa italialaisessa puutarhassa. Kun löysin jutun ”Italian 12 kauneimmasta puutarhasta”, niin suunnittelin Pohjois-Italian matkareitin, jonka varrella oli viisi ko. jutussa mainittua puutarhaa:
2. Villa Carlotta, Tremezzo, Lake Como
4. Villa Taranto Gardens, Pallanza, Lake Maggiore
6. Parco Teresio Olivelli, Tremezzo, Lake Como
7. Isola Bella Gardens, Borromean islands, Lake Maggiore
8. Giardini di Giusti, Verona

Kävimme neljässä em. puutarhassa sekä yhdeksässä muussa puutarhassa tai puistossa. Giardini di Giusti Veronassa jäi näkemättä,  koska muutimme ensimmäisen päivän matkaohjelman leppoisammaksi matkaa edeltäneen yön vähäisen nukkumisen vuoksi.

Matkan suosikkipuutarhani oli Villa Taranton kasvitieteellinen puutarha, koska puutarhassa oli monipuolisin kasvivalikoima ja puutarha oli erittäin hyvin hoidettu. Puutarhaan oli tehty hyvin merkitty reitti, jota kulkemalla näki puutarhan kauneimmat kasvit ja näkymät. Villa Taranton puutarha oli matkan paras pionipuutarha, vaikka pionien määrä oli suhteellisen pieni.

Villa Taranton puutarha sijaitsee Maggiore-järven lähellä

Puupionit kukkivat Villa Taranton puutarhassa

Isola Bellan barokkityylinen puutarha oli matkan erikoisin puutarha. Isola Bella on Maggiore-järven pieni saari, jossa on hieno Borromeo–suvun palatsi ja eksoottinen terassipuutarha. Siellä oli mielenkiintoista seurata valkoisten riikinkukkojen keväisiä soidintansseja.

Borromeo-suvun omistamalla toisella saarella, Isola Madrella, on hieno englantilaistyylinen puutarha (kts. artikkelikuva). Kävimme kävelemässä Isola Madren puutarhassa nopean kierroksen, koska ko. päivänä oli erittäin kolea sää ja halusimme päästä hotellille ennen ennustetun vesisateen alkamista.

Isola Bellan terassipuutarha ja valkoinen riikinkukko

Isola Bellan terassipuutarha ja valkoiset riikinkukot

Villa Carlottan puutarhassa oli matkan hienoin ja laajin atsalea- ja alppiruusupuutarha. Puutarhassa kasvaa yhtensä yli 150 erilaista atsalea- ja alppiruusulajia. Atsaleojen kukinta-aika oli matkan aikana parhaimmillaan. Joissakin atsaleapensaissa oli niin paljon kukkia, että lehtiä hädin tuskin näki kukkien välistä.

Villa Carlottan kauniin muotoisiksi leikatuissa atsaleoissa kukinta näytti erittäin hienolta

Villa Carlottan kauniin muotoisiksi leikatuissa atsaleoissa kukinta näytti erityisen hienolta

Villa del Balbianellon puutarhassa oli matkan laajimmat visteriaistutukset. Visterian paras kukinta-aika oli jo ohi, mutta varjoisissa paikoissa oli vielä joitakin kauniita kukkia. Villa del Balbianellon erikoisuus on sateenvarjon muotoisiksi leikatut suuret puut.

Villa del Balbianello sijaitsee niemen kärjessä upealla paikalla

Villa del Balbianello sijaitsee upealla paikalla niemen kärjessä Como-järvellä

Villa del Balbianellon visterioita

Isola del Gardan puutarha edustaa klassista italialaista puutarhaa muotoon leikattuine pensasaitoineen. Puutarhanhoidosta ja kasveista hyvin perillä ollut opas teki opastetusta puutarhakierrokesta erittäin mielenkiintoisen. Ihastuin Isola del Gardan koristeelliseen venetsialaistyyliseen palatsiin.

Isola del Gardan venetsialaistyylinen palatsi ja puutarha

Isola del Gardan palatsi ja puutarha veneestä nähtynä

Näimme matkan aikana paljon kauniita kasveja ja istutuksia myös kaduilla, yksityisissä puutarhoissa aitojen takaa sekä hotellien puutarhoissa.

Matkan kauneimman, kerrotun visteria löysin Ristorante La Darsenan seinustalta Tremezzosta, kun kävimme ko. ravintolassa maukkaalla illallisella.

Matkan kauneimman ja ainoan kerrotun visterian näin kasvavan ravintolan pergolassa Tremezzossa

Ristorante La Darsenan kerrottu visteria

Matkan aikana näkyi paljon palmu-köynösruusuistutuksia. Idea oli hyvä: köynösruusu sai hyvän tuen palmusta ja ruusun kukat antoivat lisäväriä istutukseen.

Loistava idea käyttää palmun runkoa köynösruusu tukena

Gardone Rivieran rantakadun istutuksia

Matkaseurani ovat erittäin kiinnostuneita autoista, joten loppuloman vietimme urheiluautojen merkeissä tutustuen Ferrari-museoon Maranellossa ja Enzo Ferrari-museossa Modenassa.

Maranellon museossa esiteltiin kattavasti Ferrareiden historiaa ja menestystä Formula-kisoissa. Enzo Ferrari-museossa oli vaihtuva näyttely, jossa oli esillä kuuluisissa elokuvissa esiintyneitä Ferrareita sekä lyhyt elokuva, jossa esitettiin kooste näyttelyssä olevien Ferrareiden elokuvakohtauksista.

Maranellon Ferrari-museon luksusmallit, joita tehdään vain muutamia kappaleita julkkiksille tai erityisasiakkaille

Maranellon Ferrari-museon luksusmallit, joita tehdään vain muutamia kappaleita julkkiksille tai VIP-asiakkaille

Olen seurannut pitkään Piriot:n blogia ja tutustunut häneen somessa virtuaalisesti. Tapasimme Piriotin ja hänen puolisonsa pari kertaa matkan aikana.  Oli todella mukava tutustua heihin ja  keskustella yhteisistä kiinnostuksen kohteista. Piriot järjesti meille ikimuistoisen vierailun ystävänsä luokse. Näimme hänen ystävänsä satoja vuosia vanhan yksityisen puutarhan sekä kuulimme paljon mielenkiintoisia tarinoita puutarhan erikoisista kasveista ja puutarhan hoidosta Italiassa.

Valkovuokot valloittavat vanhimman pionipenkin keväisin.

Sää kotona oli muuttunut täydellisesti matkan aikana. Lähdimme matkaan räntäsateen jälkeen pari astetta plussan puolella, mutta palasimme kotiin kesäisissä lämpötiloissa (yli +20 C).

Kevään pihatyöt ovat pahasti kesken matkan ja sitä edeltäneen pitkän flunssajakson vuoksi, joten lähiaikoina keskityn pihatöiden tekemiseen ja kirjoitan blogia etupäässä sadepäivinä.

Jätän satojen Italian puutarhakuvien tutkimisen ja tarkempien puutarhapostausten kirjoittamisen suurimmalta osin syksyn iloksi. Nyt on aika nauttia omassa puutarhassa puuhastelusta, kukkien ihailusta sekä lämpimästä ja aurinkoisesta kevätsäästä.

8 Comments

 1. Kauniita kuvia ja kohteita, kuulostaa kivalta reissulta.
  Nyt on tosiaan otolliset puutarhakelit, toivotan mukavia hetkiä puutarhassa!

  Tykkää

  • Italian matka oli tämän kevään puutarhamatkojen ehdoton huippu.
   Kiitos! Puuhastelu omassa puutarhassa tällaisella kevätsäällä on parasta mitä tiedän.

   Tykkää

 2. Hurmaavia puutarhoja! Tämä vuodenaika taitaa olla kasvillisuuden kannalta parhaasta päästä noilla seuduilla. Lämpö ja kuivuus ei ole vielä korventanut näkymiä. Jos jossain ulkomailla haluaisin asua, niin juuri Italian järvialueilla.

  Harvoin Suomessa saadaan toukokuussa nauttia näin hienoista keleistä. Viilenemistä on näkyvissä, mutta on tämä lämpö tehnyt hyvää. Ehkä pikkaisen sadetta voisi toivoa. Sen verran, että kasvit ja luonto kiittää.

  Ilman muuta nyt kannattaa käyttää aika pihatouhuihin. Italian puutarhat lumoavat katsojansa sitten syksymmälläkin.

  Tykkää

  • Kevät on hienoa aikaa matkustaa Italian järvialueella. Kesälläkin sataa jonkin verran, joten kuivuus loppukesällä ei pitäisi olla niin paha kuin monilla muilla Etelä-Euroopan alueilla.
   Italian järvialue on hienoa seutua. Haluaisin matkustaa joskus uudelleen Maggiore- ja Como-järvien alueelle pidemmäksi aikaa. Siellä riittäisi näkemistä useammaksi viikoksi.
   Sade, mielellään yöllä :), olisi todellakin paikallaan, jotta kasvit innostuisivat kasvamaan vieläkin nopeammin.

   Tykkää

 3. Marjukka says

  Voi miten upeita kuvia ja ei tommossi pionei voi ollakka !!!! Niin hianoi !!!

  Tykkää

 4. Eeviregina says

  Upeita kuvia ja paikkoja! Kiva tietää, että syksymmällä näytät meille lisää matkakuvia Italiasta. Nyt on tosiaan aika touhuilla omalla pihalla.

  Tykkää

  • Kiitos Eeviregina! Italian kuvien aika syksyllä, kun omassa puutarhassa ei ole enää niin paljon nähtävää ja tekemistä.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.