Muut

Kärhötukien pidentäminen

Menin toissa syksynä hitsauskurssille, koska halusin tehdä pidempiä kärhötukia kuin kaupoissa myydään. Kaupoissa myynnissä olevat kärhötuet ovat keskimäärin 1,50 metriä korkeita, mikä on aivan liian vähän 2-5 metriä korkeiksi kasvaville kärhöille.

Puolentoista vuoden aikana olin saanut kurssilla sen verran hitsauskokemusta, että uskalsin aloittaa joulun jälkeen valmiina ostettujen kärhötukien pidentämisen metrillä (1,5 m -> 2,5 m).  Kärhötelineen maksimikorkeus oli noin 2,5 metriä, jotta pystyin kuljettamaan tuet koululle autolla.

Kärhötukien pidentäminen oli haasteellinen työ aloittelevalle hitsaajalle. Pelkästään pyörötangon hitsaaminen on tarkkuutta vaativaa. Sen lisäksi jatko-osien piti olla tietyn kokoiset ja muotoiset, jotta ne kävivät olemassa olevan kärhötuen jatkoksi.

Koulun hitsaustilat ovat ahtaat eikä koululla ollut riittävän pitkiä hitsauspöytiä, jotta jatko-osa olisi mahtunut kokonaan pöydälle.

hitsausvaihe1

Välissä kävin tarkistamassa, että jatko-osa sopii kärhötelineseen ja kärhötelineen muoto säilyy ennallaan.

sovitus

Jatko-osien oikean muodon tekeminen oli hankalaa. Kärhötelineen suorakulmien tekemiseen löytyi laite, mutta vinot kulmat piti hitsata mutu-tuntumalla kevyesti kiinni, tarkistaa  ja tarvittaessa vääntää oikeaan kulmaan sekä lopuksi hitsata kulmat pysyvästi kiinni.

hitsausvaihe2

Pidennetyt kärhötelineet olivat vain 10 cm matalampia kuin hitsausluokka.

valmisteline

Tavoitteenani oli pidentää kuusi kärhötukea kevätlukukauden aikana. Se onnistui viime tipassa: viimeiset pidennykset valmistuivat kevätkauden viimeisellä kurssikerralla.

Poistan ostetuista kärhötuista helposti lohkeilevan maalin ja annan kärhötukien ruostua tasaisen ruskeiksi. Taidan laittaa kanaverkkoa tms. tuen ympärille koko korkeudelta, jotta kärhöillä olisi enemmän tartuntapintaa.

En aio enää pidentää kärhötukia tällä menetelmällä, koska jatko-osien tekeminen oli liian hidasta. Kärhötukien tekeminen ei kuitenkaan lopu tähän, vaan aion kehitellä uuden mallin, jonka voisin tehdä itse alusta saakka mahdollisimman vähällä hitsaamisella, jotta voisin tehdä kotona mahdollisimman suuren osan työstä.

Onko sinulla on hyväksi todettuja ideoita korkeiden kärhötukien tekemiseen?

12 Comments

 1. Hienoja. En osaa hitsata, mutta tytär sen homman hallitsee. Tiedän, ettei ole ihan yksinkertaista ja harvalla on edes tiloja ja välineitä hommaan.

  Johtuisiko kärhötukien kauppakorkeudet hinnasta? Ne ovat nimittäin aika kalliita ja varmasti korkeampi koko nostaa hintoja, jolloin ihmiset eivät niitä yhtä helposti osta.

  Tykkää

  • Hyödyllistä, että lähisuvusta löytyy hitsaustaitoinen henkilö 🙂
   Hinta on varmasti yksi tärkeä syy, miksi korkeita köynöstukia on vähän myynnissä. Korkeiden tukien kuljetusongelmat voi olla toinen syy.

   Tykkää

 2. Hienoa työtä! Minusta on myös mielenkiintoista, että puutarhaharrastuksen kautta voi päätyä hitsauskurssille 🙂

  Tykkää

  • Kiitos Piparminttu! Harrastin aikaisemmin pajunpunontaa ja tein köynöstukia pajusta. Ne eivät kestäneet ulkona kuin pari vuotta, joten vaihdoin kestävämpään materiaaliin 🙂

   Tykkää

 3. Pirennykset onnistuuvat tosi hyvi. Tukien tyyli säilyy, eikä kauempaa jatkosta eres hoksaa. Kurssi meni hyvin totehe, ku sait tehtyä mitä meinasit. Joku verkko kannattaa varmasti laittaa. Nuan korkiahan tukehen ottaa tuuliki jo aivan erilailla.

  Tykkää

  • Kiitos! Tuulen vaikutusta en ole huomannut ajatella lainkaan. Tuet tulevat tonttimme vähätuulisimmalle paikalle, joten tuulen ei pitäisi olla kovin suuri ongelma.

   Tykkää

 4. Katriina says

  Kärhö- ja muutkin köynnöstuet ovat kaupoissa tosiaankin aivan liian matalia. Olen etsinyt ulkomaisilta nettisivuilta vaihtoehtoja, mutta ei niitä sieltäkään oikein ole löytynyt. Sittenpä kohtasin taitavan hitsarin, joka teki erittäin kohtuullisella hinnalla ohjeideni mukaan muutaman tuen.
  Kauppojen tuet kapenevat ylöspäin, mikä on mielestäni hassua – ylhäällähän on suurin kasvimassa. Niinpä teettämäni tuet ovat rungoltaan tasapaksuja (halk. 50 cm) ja ylhäällä kahdessa metrissä ne levenevät siten, että jokainen pystytuki tekee n. 90 asteen kaarevan kulman ulos. Materiaali 5 mm:n harjaterästä (liian ohutta) joka saa ruostua. Yhteen tukeen tilasin mustan maalauksen. Maahan työnnettävät piikit olivat vain 25 cm, sekin saattaa olla liian vähän kunhan kuusamat ja kärhöt oikein pörhistyvät.

  Tykkää

  • Kiitos mielenkiintoisesta vinkistä! Olen harkinnut myös harjateräksen käyttämistä, mutta 10-12 mm paksuna. Kärhöt kiinnittyvät hyvin harjateräksen epätasaiseen pintaan. Kärhötuen leveneminen huipulla on hyvä idea, koska sinnehän suurin köynösmassa tulee pitkäksi kasvavilla kärhöillä. Pitääpä laittaa ideasi mietintämyssyyn 🙂

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.