Puutarhani

Pionit valloittavat puutarhani

Hullaantuminen pioneihin on helposti tarttuvaa. Kun seurasin puutarhaystävieni pionien tilaussuunnitelmia, niin huomasin yhtäkkiä osallistuvani useampaan kimppatilaukseen, vaikken aikonut ostaa yhtään uutta pionia tänä vuonna. Nykyisissä perennapenkeissäni ei oikeastaan ole edes tilaa uusille pioneille.

Teimme kimppatilauksia useammalta pionitoimittajalta: Gräfin von Zeppelin:ltä Saksasta, Kelways Plants:ltä Englannista, Lukon Bulbs:lta Tsekeistä, Pionien kodista Taivassalosta ja Warmerdam Paeonialta Hollannista. Lisäksi sain lahjaksi ranskalaisen Pivoines Rivièren pionin.

Tilasimme pioneja useammasta paikasta, koska eri pionitoimittajilla on myynnissä erilainen valikoima pionilajeja ja pionien hinnat vaihtelevat aika paljon eri toimittajilla.  Osa hintaeroista johtuu pionien juurakoiden koosta. Lukon Bulbsin pienet juurakot ovat edullisempia kuin muiden ulkomaisten toimittajien suuremmat juurakot.

Pionien koti ja Gräfin von Zeppelin myyvät pionit taimina, muut toimittavat juurakoina. Osa myyjistä toimittaa juurakoita vain syksyllä, osa myy edellisestä syksystä jääneitä juurakoita myös keväällä.

Kun tilasin juurakoita Peonyshopista Hollannista viime syksynä ensimmäistä kertaa, niin huomasin miten kätevää on istuttaa juurakot jo syksyllä perennapenkkiin lopullisille paikoille, josta ne lähtevät kasvamaan aikaisin seuraavana keväänä.

Viime syksynä Peonyshopista hankitun Lemon Chiffonin juurakosta kasvaa useampia alkuja

Lukon Bulbsin toimittamat pionien juurakot tulivat muovipusseihin pakattuina. Pionien lajittelu oli työlästä, koska muovipussissa oli vain pionin koodi, mutta ei nimeä. Koodia vastaava nimi piti etsiä toimituslistasta tai verkkokaupasta.

Osa toimittajista lähettää pionin mukana hienon nimikyltin, jotka voi laittaa perennapenkkiin pionin viereen.

Pionitilauksen tutkiminen on yhtä jännittävää kuin joululahjojen avaaminen lapsena

Keväällä toimitetuissa juurakoista kasvaa yleensä taimien alkuja. Syksyllä toimitetuista juurakoista pionien maanpäälliset osat ovat kuihtuneet.

Lähes kaikissa Lukonin juurakoissa oli pienet taimien alut

Olemme saaneet Gräfin von Zeppelinin, Kelways Plants:n ja Lukon Bulbs:n toimitukset. Pionien kodin taimet saamme kesäkuussa. Warmerdam Paeonia toimittaa juurakoita vain syksyllä.

Pionien taimet ovat talvehtineet tähän saakka holvisaunassa maan alla. Koska osa taimista on kasvanut hämärässä saunassa pitkiksi ja honteloiksi, niin siirsin taimet tänään kesämökille ikkunan eteen, jotta ne saavat riittävästi valoa.

Kesämökillä kasvaa ostettujen pionin taimien lisäksi kymmenkunta omista pioneista syksyllä jaettua tainta, jotka ovat talvehtineet meillä ennen muuttoa uuteen kotiin.

Harkitsen vielä mihin istutan uudet taimeni. Uuden ison pionipenkin tekeminen viime kesänä oli niin suuritöinen projekti, että yritän päästä tänä vuonna helpommalla. Todennäköisesti laajennan vanhinta pionipenkkiäni ja istutan puolet taimista laajennusosaan. Loput pionit yritän saada mahtumaan muihin perennapenkkeihin siten että muut perennat antavat tilaa pioneille.

Sekä ostetut että itse jaetut pionit ovat lähteneet hyvin kasvamaan

Olen kerännyt Pinterestiin kuvia pioneista, joita kasvatan puutarhassani. Pinterestistä näkee kätevästi kuvat yhdellä kertaa niistäkin pioneista, jotka eivät ole kukkineet.

Alla olevat pionit olen tilannut tänä vuonna.

18 Comments

 1. Nyt onkin sitten käsillä jännät ajat, kun yhtenään pitää kiertää pihaa tiirailemassa piippojen nousua. Pioneista näkyy kohtalaisen varhain keväällä punaista alkua, mutta itse asiassa varsinaiseen kukintaan on vielä runsaasti aikaa.

  Tykkää

 2. Kiitos kannustavasta blogikirjoituksestasi. On niin rauhoittavaa nähdä, mitenyhdessä tekeminen ja tekemisen ilon jakaminen antaa voimaa ja odotuksen iloa. Intoa istutuspuuhiin!

  Tykkää

  • Keeka, sanoit niin osuvasti yhteisestä pioniharrastuksestamme. Teemme pionipenkin laajennusta ja istutuksia leppoisaan tahtiin pitkin kevättä.

   Tykkää

 3. Herttinen sentään mikä pionijoukkue! Ihania!
  Teethän kesällä postauksen kun pionit ovat kotiutuneet paikoilleen?
  Olen mökille suunnittelemassa niin uutta pioni- kuin daaliapenkkiäkin, mutta vähän polkee nyt ajatus paikallaan.
  Inspistä ootellessa 🙂

  Tykkää

  • S, pioneista tulee varmasti monta postausta kesän aikana, ovathan ne lempikasvejani kärhöjen kanssa 🙂
   Tsemppiä uuden pioni- ja daaliapenkin tekemiseen! Minäkin tilasin lisää daalian juurakoita ensi kesäksi. Olen kasvattanut niitä viime vuosina ruukuissa.

   Tykkää

 4. Voi vitsit mitä hankintoja! Melkein jännittää jo täälläkin, että millaisia ihanuuksia sieltä kesällä nousee 🙂 Kävin lukemassa myös postauksesi pionipenkin rakennuksesta, siinä on ollut kova urakka. Mutta hienoa jälkeä ja pionit varmasti viihtyvät.

  Tykkää

  • Toivottavasti ainakin osa uusista pioneista kukkisi jo ensi kesänä, koska ensimmäisen kukinnan näkeminen on kaikkein mielenkiintoisinta.
   Viime kesänä tehty iso pionipenkki on huomattavasti varjoisammassa paikassa kuin muut pionipenkit. Toivon, että varjoisampi paikka pidentäisi pionien kukinta-aikaa, mutta ei kuitenkaan vähentäsi pionien kukinnan runsautta. Jännittävä kesä tulossa 🙂

   Tykkää

 5. Siis….. APUA….. mikä määrä! On siinä urakkaa saara ne maaha. Nii komeeta kukintojaki on orotettavis. Hm…. pikkuhilijaa alakaa ittekki lämpiämähän piooniille, mutta tarttis uuren penkin.

  Tykkää

  • Pionit ovat ihania, mutta ”vaarallisia”: kun niille antaa pikkusormen, niin ne vievät molemmat kädet 🙂
   Pionien valinta ja tilaaminen olivat kivaa, mutta istuttaminen tulee vaatimaan paljon työtä.

   Tykkää

 6. Ihan mahtava postaus, kiitos! Blogimaailmassa juuri tällainen, omakohtaisten kokemusten jakaminen on parasta. On ihan eri asia lukea käyttäjäkokemuksia kuin selailla nettisivuja ja yrittää päättää siitä, onko nyt tulossa onnistuminen vai huti. Ja tuo Pinterest-vinkkkikin! Enpä ole osannut käyttää sitäkään välinettä tuohon tarkoitukseen. Taidanpa tietää, mitä teen ensi kesänä 😉

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  Tykkää

 7. pionihullunpaivakirja says

  Ihana määrä pioneja sinullakin odottaa istuttamista. Vaaleanpunaiset taitavat olla suosikkejasi.

  Tykkää

  • Hempeän väriset vaaleanpunaiset ja valkoiset pionit ovat suosikkejani 🙂 Ensi kesänä nähdään ihastunko keltaisiin pioneihin – Lemon Chiffonissa näkyy jo pari nuppua.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.