Itävalta, Puutarhamatkailu ulkomailla

Schönbrunnin linnan puutarha

Itävallan suosituin nähtävyys, Schönbrunnin linna, on Habsburg-hallitsijasuvun entinen kesäpalatsi Wienin keskustan ulkopuolella. Maaseudulla sijainnut alue oli Habsburgien omistuksessa 1560-luvulta lähtien ja sitä käytettiin aluksi hovin metsästysalueena.

Keisarinna Maria Teresia rakennutti metsästysmajan tilalle nykyisessä muodossa olevan linnan 1740–50-luvuilla.

Linnassa on 1440 huonetta, joista yleisölle on avoinna vain murto-osa. Imperial tour-kierroksella pääsee tutustumaan 22 huoneeseen: keisari Frans Joosefin ja keisarinna Sissin asuinhuoneisiin sekä rokokootyylisiin valtiosaleihin. Grand Tour -kierroksella vieraillaan 40 huoneessa: em. huoneiden lisäksi myös hienoissa juhlasaleissa ja  gobeliinisalongissa.

Linnan puutarhassa sijaitsee myös maailman vanhin eläintarha, Tiergarten Schönbrunn. Eläintarhan suurimpia vetonauloja ovat pandakarhut. Eläintarha oli aluksi avoinna vain keisariperheelle ja heidän kuninkaallisille vieraille. Vuonna 1778 puutarha ja eläintarha avattiin myös muille vierailijoille.

Barokkityylisen puutarhan koko on noin 1,2 km x 1 km.  Puutarhassa on mm. Gloriette-paviljonki, useampia suihkulähteitä, keinotekoiset roomalaiset rauniot, palmu- ja erämaahuone, labyrintti sekä erilaisia muotopuutarhoja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yksityinen puutarha tai kruununprinssi Rudolfin puutarha sijaitsee palatsin itäpuolella.

Puutarhaa ympäröi köynöstunneli, joka suojaa puutarhaa tuulelta. Kesällä puutarhaan siirretään sisätiloissa talvehtivia sitruspuita.

Puutarhaan on erillinen sisäänpääsymaksu. Puutarhassa saa liikkua vain köynöstunnelin kautta näköalatasanteelle ja sieltä ulos.

Yksityisen puutarhan vieressä on lisämaksullinen orangerie, josta on kerrottu aikaisemmassa jutussa.

Yksityinen puutarha, taustalla Schönbrunnin linna

Obeliskisuihkulähde sijaitsee Schönbrunnin kukkulan juurella, muotopuutarhojen ja puistomaisen alueen välissä, kolmen leveän kävelytien yhtymäkohdassa.

Obeliskiin on kaiverrettu hieroglyfejä, jotka kertovat Habsburgin hallitsijasuvun historiasta. Obeliskin tarkoituksena oli kuvastaa Habsburgien valtaa. Obeliskin huipulla oleva kotka kuvaa hallitsijaa, joka toimii taivaan ja maan välisenä viestinvälittäjänä.

Obeliskisuihkulähde

Yksityiskohta obeliskisuihkulähteestä

Roomalaiset rauniot on rakennettu Schönbrunnin kukkulan juurelle vuonna 1778.

Keinotekoiset rauniot tulivat muotiin Englannissa 1700-luvun puolessa välissä ja sieltä muoti levisi myös muihin maihin. Schönbrunnin rauniot on rakennettu roomalaisen Vespasionin ja Tituksen temppelin mallin mukaan uusista materiaaleista.

Rauniot näyttävät maallikosta erittäin aidon näköisiltä. Suuri italialainen ryhmä oli ihailemassa raunioita. Vaikutti siltä, että he pitivät raunioita aitoina ja arvelivat raunioiden olevan peräisin Julius Caesarin ajalta.

Roomalaiset rauniot

Roomalaisten raunioiden yksityiskohta

Neptunus-suihkulähde sijaitsee puutarhan keskiakselilla Gloriette-paviljongin ja Schönbrunnin palatsin puolessa välissä. Suihkulähde rakennettiin Maria Teresian aloitteesta 1770-luvulla.

Meren jumala Neptunus on yleinen suihkulähteiden aihe 1700-luvulla. Neptunusta pidetään monarkian symbolina, joka ohjaa kansakuntansa kohtaloa.

Neptunus-suihkulähde

Puutarhassa on lisämaksullinen labyrintti ja sen yhteydessä leikkipaikkoja lapsille. En käynyt alueella vaan kurkistin sinne lehdettömän pensasaidan läpi.

Pensasaidoista tehty labyrintti

Puutarhassa sijaitsee yksi maailman suurimmista palmutaloista sekä erämaatalo. Palmutalon ja erämaatalon kasveista on kerrottu tässä jutussa.

En ehtinyt kiertää muutaman tunnin aikana kuin pienen osan ulkopuutarhasta, koska vietin paljon aikaa palmutalossa. Ulkopuutarhassa ei ollut vielä pääsiäisen aikana kovin paljon nähtävää, koska vain muutamat puut kukkivat ja kesäkukkia oli istutettu vain pariin paikkaan.

Puutarhavierailun kannalta paras aika käydä Schönbrunnissa on kesä-heinäkuu.

Puutarhan kartta löytyy täältä.

Tästä valokuvasta näkee hyvin, miten puutarhan koristeelliset istutukset tehdään.

Jos haluaa välttää kävelyä yli neliökilometrin kokoisessa puutarhassa, niin puutarhassa voi tehdä kierroksen hevosvaunuilla tai yhteiskyydillä suuremmissa vankkureissa.

Puutarhassa kulkee minijuna, jolla on pysäkit suosituimpien nähtävyyksien luona. Minijunalla voi kulkea pienen matkan puutarhassa, käydä tutustumassa johonkin nähtävyyteen ja jatkaa matkaa myöhemmin toisella junalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Schönbrunnin linnan etupihalla olivat suuret pääsiäismarkkinat. Aioin käydä markkinoilla puutarhakierroksen jälkeen. Koska poistuin puutarhasta toisen portin kautta, niin markkinat jäivät näkemättä.

Schönbrunnin linnaan pääsee Wienistä kätevästi metrolla. Schönbrunnin asemalta on lyhyt kävelymatka linnan etupihalle.

Jos haluaa käydä myös linnassa, niin liput kannattaa ostaa etukäteen verkkokaupasta erityisesti turistisesongin aikana. Pääsiäissunnuntaina lipputoimistoon oli noin 100 metrin jono. Kuulin neuvonnasta, että linnaan pääsyä joutui odottamaan noin kolme tuntia.

Suurimpaan osaan puutarhasta on vapaa pääsy, mutta orangerieen, yksityiseen puutarhaan, labyrinttiin, Gloriette-paviljonkiin, palmutaloon ja erämaataloon on pääsymaksu. Pääsylippuja puutarhaan voi ostaa etukäteen vain jos käy sekä linnassa että puutarhassa (Classic pass).

Jos haluaa käydä vain puutarhassa, niin liput maksullisiin kohteisiin ostetaan ko. kohteen portilla. Suurin osa puutarhassa vierailijoista käy pelkästään puutarhan ilmaisissa osissa, joten maksullisiin kohteisiin ei tarvinnut jonottaa.

Jos haluaa vierailla linnassa, mutta lippuja ei ole hankittu etukäteen ja lipputoimistoon on pitkä jono, niin pääsylipun voi käydä ostamassa myös yksityisen puutarhan lippumyymälästä. Sinne pääsee kävelemällä kuvassa näkyvän pihan läpi, kääntymällä ennen linnaa vasemmalle ja kävelemällä noin 50 metriä. Lipputoimisto on heti linnan jälkeen oikealla puolella.

Schönbrunnin linnan etupiha

Kävin Schönbrunnin linnassa ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten talvella. Nyt kiersin puutarhan sisätilat (orangerie, palmu- ja erämaahuone) ja aika suuren osan puutarhan muista nähtävyyksistä. Schönbrunnissa pitäisi päästä käymään vielä kolmannen kerran kesäaikaan, jotta näkisi hienot muotopuutarhat, ruusutarhat ja kaikki kesällä kukkivat kasvit.

4 Comments

  1. Maija says

    Hienot kuvat taas kerran. Melkein kuin olisi käynyt paikan päällä. Kiitos, Sirpa.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.