Itävalta, Puutarhamatkailu ulkomailla

Atsaleat kukkivat Schönbrunnin puutarhassa

Terveiset keväisestä Wienistä! Kevät oli Itävallassa pääsiäisen aikaan huomattavasti pidemmällä kuin Suomessa ja lämmintäkin oli muutama aste enemmän kuin kotona.

Matkan kohokohta oli atsaleojen ja kameloiden upea kukinta Schönbrunnin linnan palmutalossa sekä orangeriessa eli talvipuutarharakennuksessa.

Schönbrunnin orangerie

Schönbrunnin orangerie rakennettiin linnan puutarhan talvenarkojen puiden ja kasvien talvehtimispaikaksi vuonna 1754. Orangerieta käytettiin myös hovin juhlissa talvipuutarhana.

Schönbrunnin orangerie on Versaillesin esikuvansa jälkeen maailman toiseksi suurin barokkityylinen orangerie. Sen pituus on 180 metriä ja leveys 10 metriä. Orangerien pinta-ala on 1800 m2 eli noin kahden keskikokoisen omakotitalotontin koko!

Orangerieta käytetään edelleen talvipuutarhana, mutta siellä järjestetään myös Schönbrunnin palatsin konsertteja.  Lokakuusta toukokuun puoleen väliin vierailijat pääsevät tutustumaan vain pieneen osaan orangerieta, jossa kestävimmät kasvit talvehtivat.

Vain tämä alue orangeriesta on avoinna yleisölle talvisin

Orangerien koristeeksi tuodut atsaliat kukkivat erittäin runsaasti. Parissa kameliassa oli erittäin kauniit kukat.

Schönbrunnin palmutalo rakennettiin 1881 aikansa uudenaikaisimmalla teknologialla. Palmutalo on 130 metriä pitkä. Keskipaviljonki on 28 metriä korkea, joten korkeat palmut ja puut sopivat kasvamaan palmutalossa.

Palmutalo on jaettu kolmeen ilmastovyöhykkeeseen. Pohjoispaviljongissa kasvaa ’kylmän’, keskellä lauhkean ja eteläpaviljongissa trooppisen ilmastovyöhykkeen kasveja.

Palmutalo on viimeinen Manner-Eurooppaan rakennettu tämän tyylinen kasvihuone

Schönbrunnin linnassa, puutarhassa ja eläintarhassa oli pääsiäisenä valtavasti turisteja ja paikallisia asukkaita. Koska valtaosaan linnan puutarhasta on vapaa pääsy, mutta palmutaloon on sisäänpääsymaksu, niin aika harva puutarhassa kävijä vieraili palmutalossa.  Saimme siis ihailla palmuhuoneen kasveja kaikessa rauhassa.

Palmutalossa käydessäni oli atsaleojen kaikkein runsain ja kaunein kukinta-aika. Lähes kaikkien atsaleojen kukat olivat avautuneet, mutta vanhentuneita kukkia oli vasta vähän.

palmutalo_atsaleat

Kameliat kukkivat palmutalossakin vähemmän, mutta kauniit yksittäiset kukat korostuivat sitäkin paremmin.

kameliat

Seuraavassa jutussa on valokuvia kasvihuoneen muista kasveista sekä erämaatalon kasveista ja eläimistä.

6 Comments

 1. Melkoiset rakennukset! Palmuhuone on upea.
  VIimeisen kuvakollaasin kukkien sävyistä tykkään myös, ihanan hempeää.

  Tykkää

  • Nykyisten ihmisten onneksi monet Itävallan rikkaiden hallitsijoiden rakennuttamat linnat puutarhoineen ovat säilyneet nykypäiviin saakka jokseenkin alkuperäisessä kunnossa ja ne ovat avoinna yleisölle.

   Tykkää

 2. Aivan ihanaa kukkaloistua! Onneksi on suamen ilimastohonki sopivia atsaleeoja olemas. Kukintaa saa kyllä hetkenaikaa viälä orottaa 🙂

  Tykkää

  • Atsaleojen kukinta oli hieno. Onhan meillä Suomessakin hieno Haagan alppiruusupuisto, jossa pääsee ihailemaan atsaleojen ja alppiruusujen kukintaa 🙂

   Tykkää

 3. Upeita kuvia! Muutama vuosi sitten istuttamat atsaleat (1-vyöhyke) ovat kukkineet keväällä todella upeasti, ihastuin tuohon kauniin herkkään kevään kukkijaan. Viime keväänä löysin kauniin lohenpunaisen, jännityksellä odotan selvisikö talvesta (näyttää hyvältä) ja millainen kukinta on. Laitan kuvia blogiini jos kukinta onnistuu:) Aurinkoista kevättä!

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.