Puutarhamatkailu ulkomailla, Saksa

Cecilienhofin linnan englantilaistyylinen puutarha

Cecilienhofin linna sijaitsee Potsdamissa lähellä Jungfernsee-järveä.

Cecilienhof on viimeinen Hohenzollern-hallitsijasuvun rakennuttama linna. Keisari Wilhelm II rakennutti linnan pojalleen kruununprinssi Wilhelmille ja tämän puolisolle herttuatar Cecilielle vuosina 1913–1917.

Linna muistuttaa englantilaista maalaiskartanoa. Linnassa on viisi sisäpihaa ja sen rakennukset sisältävät paljon päätyulokkeita ja koristeellisia savupiippuja. Linna on  rakennettu uustudorilaiseen tyyliin.

Cecilienhofin linnassa järjestettiin kesällä 1945 toisen maailmansodan voittajavaltioiden kesken Potsdamin konferenssi, jossa päätettiin Saksan kohtalosta.

Linnan puutarha on tehty englantilaiseen maisemapuutarhatyyliin. Linnan puutarhasta löytyy valitettavan vähän tietoa, koska valtaosa Cecilienhofin linnaa koskevista kirjoista ja nettisivuista keskittyy pelkästään linnan ja Potsdamin konferenssin historiaan.

Tältä sisäpihalta aloitetaan opastettu linnan sisätilojen kierros

Osa koristeellisista savupiipuista näkyy hyvin näistä kahdesta valokuvasta.

savupiiput

Englantilaisen puutarhan kesäkukkaistutuksia

 

Tudorilainen rakennustyyli muistuttaa myös Saksassa suosittua ristikkotalotyyliä

Tudorilainen rakennustyyli muistuttaa Saksassa suosittua, perinteistä ristikkotalotyyliä

Puutarhan hauska yksityiskohta olivat leikatut pensaat, jotka muistuttivat pelinappuloita

puutarha

Cecilienhofin linna toimii nykyään museona ja hotellina. Linnan puutarhaan on vapaa pääsy.

Mieheni kävi tutustumassa linnan sisätiloihin ja Potsdamin konferenssin historiaan sillä välin kun minä ihailin puutarhaa.

Puutarhan perennaistutuksissa oli eri värimaailma kuin kesäkukkaistutukissa

Potsdamin linnat sijaitsevat muutaman kilometrin päässä toisistaan. Jos aikoo tutustua useampaan linnaan/puutarhaan samana päivänä, niin kannattaa liikkua Hop on hop off -turistibussilla tai vuokrata auto tai polkupyörä.

Paikallisbussien reittien suunnittelussa ei ole otettu turistien tarpeita huomioon, joten linnasta toiseen ei välttämättä pääse yhdellä bussilla, vaikka etäisyyttä on vain muutama kilometri.

Tästä linkistä voit katsoa, miten Cecilienhofiin pääsee julkisilla kulkuneuvoilla.

Yhdellä sisäpihalla oli vaikuttava pronssipatsas

Yksityiskohta pronssipatsaasta

 

4 Comments

  • Täytyy myöntää, etten katsonut leikattuja pensaita niin tarkasti. Puksipuu on hyvin yleinen leikattava pensas Keski-Euroopassa, joten pitäisin sitä todennäköisenä vaihtoehtona.

   Tykkää

 1. Jännästi valittu istutukset. Tulee hieman yrttitarhamainen tunnelma. Mielelläni tuollaisessa linnassa asustaisin, mutta ehkä pitäisi palkata ihan oma puutarhuri.

  Tykkää

  • Puutarha on saksalainen näkemys englantilaisesta puutarhasta 🙂 Puutarhuria apureineen tarvittaisiin tuollaisessa puutarhassa. En laittanut yhtään kuvaa linnan paljon suuremmasta puistomaisesta alueesta, koska se jäi englantilaisen puutarhan varjoon.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.