Puutarhani

Uudet sipulikukat puutarhassani

16Kevät lähestyy kovaa vauhtia, joten nyt on viimenkin aika dokumentoida viime syksyn kukkasipuliostokset, ennen kuin sipulikukat alkavat kukkimaan.

Tilasin erikoisemmat kukkasipulit Eurobulbilta Hollannista. Tilasin mm. Ice Cream tulppaaneja, Cassata ja Rip van Winkle narsisseja, Karataviense laukkoja ja erilaisia hyasintteja. Kaikki sipulit olivat suuria ja hyvälaatuisia.

Uuteen pionipenkkiin istutin pelkästään narsisseja

Luin syksyllä Facebookin puutarharyhmästä, että Lidlissä myydään kukkasipuleita edulliseen hintaan. Menin seuraavana päivänä katsomassa parin Lidlin valikoimaa. Lidlistä löytyi edullisia kukkasipuleita ja paljon erilaisia lajeja.

Ostin Lidlistä narsisseja, tulppaaneja ja hyasintteja. Luotan saksalaiseen laatuun, joten olin tyytyväinen yllättävän kukkasipulimyymälän löytymisestä.

Kotikadun vieressä olevaan suureen perennapenkkiin istutetut tulppaanit

Kävimme lokakuun alussa matkalla Krakovassa. Wieliczkasta vuokraamamme talon ystävällinen isäntäpariskunta opasti meidät kahteen erinomaiseen puutarhamyymälään.

Toisessa puutarhamyymälässä myytiin edullisia Puolassa tuotettuja kukkasipuleita. Ostin kukkasipuleita ison muovikassillisen sekä paljon muuta puutarhanhoidossa tarpeellista tavaraa.

Ensi keväänä on mielenkiintoista verrata, onko Hollannissa ja Puolassa tuotettujen sipulikukkien laadussa havaittavissa mitään eroa.

Kotikadun vieressä olevaan suureen perennapenkkiin istutetut muut sipulikukat

Muhevaisen viimeisenä aukiolopäivänä menin katsomaan, saisiko sieltä taimia ulosheittohintaan. Taimia ei myyty poikkeuksellisen halvalla, mutta kukkasipuleita myytiin. Keräsin kassillisen erikoisempia kukkasipuleita mm. ripsureunaisia tulppaaneja ja narsisseja itseni lisäksi myös parille puutarhaystävälleni.

Osan Muhevaisen kukkasipuleista istutin ruukuihin talvehtimaan holvisaunassa, jotta ne kukkivat aikaisemmin kuin perennapenkkeihin istutetut sipulit.

Marraskuussa kävin Plantagenissa ostoksilla. Syksyn viimeisiä kukkasipuleita myytiin ulosheittohintaan. En voinut vastustaa kiusausta, vaan ostin uuteen pionipenkkiin lisää narsisseja.

Vanhaan pionipenkkiin istutetut kukkasipulit

Kirjoitin Excel-taulukkoon tiedot ostamistani kukkasipuleista, määristä, ostopaikoista ja minne ne on istutettu. Taulukon mukaan ostin viime syksynä 1361 kukkasipulia.

Pinterest on aika kätevä ohjelma omien kasvien dokumentointiin. Lisäsin Pinterestin aputauluun kymmenkunta ostamaani kukkasipulia kerrallaan, otin kuvaruutukopion Pinterestin näytöstä ja editoin kuvasta ylimääräiset kohdat pois. Siirsin kuvat aputaulusta ”Sipulikukat puutarhassani” tauluun ja jatkoin samaan tapaan kunnes kaikki kukkasipulien kuvat oli tallennettu.

Kaikki viime syksynä ostamani kukkasipulit löytyvät Pinterestistä ”Sipulikukat puutarhassani” taulusta.

Savusaunan viereiseen rinteeseen ja rinteen alle istutetut kukkasipulit

Huomasin myöhemmin Tylsän Mörököllin blogista kivan tavan tehdä ”kirja” kukkasipulien mukana tulleista kuvista. Voi olla, että jonain sadepäivänä teen vielä samanlaisen kirjan. Kirjaa on mukavampi katsella kuin kuvia näytöllä ja sitä voisi katsoa puutarhassakin.

Toivottavasti erikoinen talvi ei ole aiheuttanut ongelmia puutarhassa, jotta keväällä olisi odotettavissa runsas sipulikukkien kukinta.

16 Comments

 1. Eeviregina says

  Olitpa ahkerana syksyllä! Minäkin istutin tulppaaneja ja narsisseja, mutta mitään noin valtavaa määrää en laittanut. Toivottavasti meillä kaikilla on upeat kevätkukkaset muutaman viikon kuluttua. Toivotaan auringon paistetta ja lämmintä kevättä!

  Tykkää

  • Istutin kukkasipulit vähitellen useamman viikon aikana, joten istutus sujui aika helposti.
   Toivotaan aikaista ja lämmintä kevättä sekä runsasta kukkasipulien kukintaa!

   Tykkää

 2. pionihullunpaivakirja says

  Onpa valikoima! Odotan kevättä ja kuvia näistä.

  Tykkää

 3. Kylläpäs tässä alkaa kevätkaipuu kohota. Älä sitten ihmettele, jos yksi jos toinenkin ohikulkija lymyää kotikatusi reunalla tirkistelemässä sipuli-ihanuuksiasi. Minäkin joudun tekemään keskustalenkkiini uuden mutkan, jotta pääsen ihastelemaan kukkiasi.

  Tykkää

 4. Vaude mikä määrä sipuleita! Sulla on tulossa mielenkiintoinen kevät 🙂
  P.S. Olen vastaamassa ihan pian myös kysymyksiisi matkailublogista, kävin jo kurkkimassa uutta leiskaa 🙂

  Tykkää

 5. Suorastaan henkeäsalpaava määrä upeita sipulikukkia! Valkoisia narsissejakin, jotka ovat suosikkejani, ja tuttu Black Parrot -tulppaani. Minulla oli myös tuo Allium karataviense, mutta harmi kyllä katosi. Ihana kevät tulossa puutarhaasi.

  Tykkää

 6. Maija says

  Voi tätä odotusta. Mikä on se päivä kun ensimmäinen kukka ilmestyy, scilla, krookus vai talventähti. Sitä ennen käyn ihastelemassa naapurin sinivuokkoja. Sinulle tulossa mahtava kukkaloisto. Mukavaa, kun saamme siitä nauttia.

  Tykkää

  • Lumikellot kukkivat ensimmäisenä alkuviikolla, pari päivää sitten krookus ja kohta skilla 🙂 Toivottavasti sipulikukat ovat talvehtineet hyvin ja kukkivat runsaasti.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.