Puutarhamatkailu ulkomailla, Saksa

Pfaueninselin satulinnan puutarha

Pfaueninsel eli suomeksi riikinkukkosaari on Berliinin salainen helmi Havel-joen saarella lähellä Potsdamia.

Pfaueninselin pieni valkoinen linna näyttää satulinnalta metsän keskellä, varsinkin jos linnan näkee veneestä joelta päin.

Näkymä Pfaueninselistä Potsdamiin päin. Etualalla Havel-joki.

Preussin kuningas Friedrich Wilhelm II rakennutti saarelle linnan, koska oli nuorena käyttänyt saarta salaisena tapaamispaikkana rakastajattarensa, kreivitär Wilhelmine von Lichtenaun kanssa. Linna valmistui vuonna 1797.

Linnan kalusteet ja sisustus ovat säilyneet hyvin. Linnassa on paljon antiikin taiteen jäljennöksiä. Linnaan pääsee tutustumaan opastetulla kiertokävelyllä. Saimme yksilöllisen opastuksen, koska olimme ainoat osallistujat aamun ensimmäisellä opaskierroksella.

Linnan huoneet ovat täysin kalustettu

Linnan lähellä on 1820-luvulta peräisin oleva ympyrän muotoinen puutarha, jossa oli kauniita istutuksia, mutta uskomaton määrä myyrien tekemiä isoja koloja.

Ympyrän muotoinen puutarha linnan lähellä

Linnan lähettyvillä on ruusupuutarha, mutta ruusut eivät juurikaan kukkineet elokuun lopussa. Ruusupuutarha on kunnostettu samanlaiseksi kuin se oli 1820-luvun alussa. Sinne on istutettu vanhoja ruusulajeja.

Visteriakatos

Hortensiat kukkivat kauniisti elokuun lopussa

Kuningas Friedrich Wilhelm III rakennutti Pfaueninselille 1824–1832 lisärakennuksia kuten kavaljeeritalon ja palmutalon (tuhoutunut tulipalossa).

Koska meillä oli tiiviisti aikataulutettu päivä Potsdamin puutarhoissa, niin emme ehtineet kiertää koko saarta. Käännyimme takaisin kavaljeeritalon kohdalta.

Puutarhaharrastajan kannalta mielenkiintoisimmat alueet sijaitsevat linnan lähettyvillä.

Saari on erinomainen piknik.kohde, josta löytyy rauhallinen paikka jokaiselle.

Kavaljeeritalon julkisivuksi on laitettu danzigilaisen patriisitalon julkisivu

Pfaueninselin puiston suunnitellut Peter Lenné harrasti harvinaisten kasvien ja puiden keräilyä. Saarella kasvaa paljon harvinaisia puulajeja, joita ovat jo yli 200 vuoden ikäisiä.

Yksi saaren suihkulähteistä

Saarella kulkee vapaina ”normaaleja” riikinkukkoja. Harvinaiset valkoiset riikinkukot elävät häkeissä.

Valkoinen riikinkukko

Pfaueninselin saari on luonnonsuojelualuetta. Tämän vuoksi saarelle ei saa ottaa polkupyöriä eikä koiria mukaan.

Pfaueninselin palatsi on UNESCOn maailman perintökohde.

linna

Pfaueninsel sijaitsee noin 22 km Berliinin keskustasta lounaaseen Wannseen alueella ja 5 km Potsdamin keskustasta.

Pfaueninseliin voi matkustaa S-junalla + bussilla tai vuokraamalla auton. Mantereelta saareen pääsee pelkästään lautalla.

Vuokrasimme auton päiväksi ja kävimme Pfaueninselin lisäksi Potsdamin puutarhoissa.  Auton vuokraaminen on kätevintä, jos lyhyessä ajassa haluaa nähdä useamman puutarhan Potsdamissa ja sen ympäristössä.

Pfaueninselin lautta