Puutarhamatkailu ulkomailla, Saksa

Gärten der Welt – maailman puutarhat

Gärten der Welt puutarhan ideana on tutustua maailman eri puolella oleviin puutarhatyyleihin ja -arkkitehtuureihin.

Gärten der Welt:ssä olivat seuraavat mallipuutarhat kesällä 2015:

Itämaisesta, japanilaisesta, kiinalaisesta ja korealaisesta puutarhasta olen julkaissut oman jutun aikaisemmin. Linkit ko. juttuihin ovat yläpuolella.

Karl Foerster-perennapuutarha

Karl Foerster-perennapuutarha edustaa saksalaista 1900-luvun alun puutarhatyyliä.

Puutarha rakennettiin vuonna 1987 Berliinin puutarhamessuille ja avattiin virallisesti Gärten der Weltissä Karl Foesterin 134. syntymäpäivänä 9.3.2008.

Karl Foerster-perennapuutarha

Kristillinen puutarha on moderni versio vanhoista luostaripuutarhoista.

Kristillinen puutarha on neliömuotoinen alue, jonka keskelle on tehty risti vaaleasta sorasta. Ristiä ympäröivillä istutusalueilla on valkokukkaisia pensaita sekä vesiallas, jonka vesi kuvastaa elämän lähdettä.

Kristillisen puutarhan istutusalueita

Elämän lähdetä kuvaava vesiallas

Elämän lähdetä kuvaava vesielementti

Puutarhan erikoisin osuus on kristillinen käytävä: kultaisella värillä maalatut ”seinät”, jotka sisältävät vanhan ja uuden testamentin tekstejä. Käytävän tarkoituksena on kuvata, että kristinusko on uskonto, joka perustuu uskonnollisiin kirjoihin ja kirjoitettuun tekstiin.

Kristillisen puutarhan käytävä

Kristillisen puutarhan modernissa versiossa oli mielestäni liian eksoottinen toteutus, erityisesti raamatun tekstejä sisältävän käytävän osalta. Olisin ollut kiinnostuneempi näkemään perinteisen luostaripuutarhan tyylisen puutarhan.

Kärhö kristillisessä puutarhassa

Gärten der Weltissä on kaksi labyrinttia: Chartresin katedraalin mukaan tehty kivikuvioinen labyrintti maan pinnalle sekä englantilaisen kuninkaan linnan, Hampton Courtin, mukaan tehty pensaslabyrintti, jossa kasvaa on 1250 pensasta.

Chartresin katedraalin mukaan tehty kivikuvioinen labyrintti

Gärten der Welt on sekä puutarhan harrastajille että vapaa-ajan viettäjille suunniteltuja puutarhan alueita. Eri teemapuutarhat ja kesäkukkaistutukset tarjoavat paljon nähtävää puutarhan harrastajille.

Puutarhassa oli paljon penkkejä ja muutama riippumattokin

Lasten leikkipaikka

Puutarhassa on laajoja kesäkukkien istutusalueita, jotka eivät kuulu teemapuutarhoihin. Elokuun lopussa daaliat kukkivat näyttävimmin ja runsaimmin.

Daaliaistutus kesäkukkapenkissä

Daalioita ruukussa

Verenpisaraistutuksin koristeltu alue

Gärten der Welt sijaitsee Berliinissä Marzahnin kaupunginosassa. Puutarhaan pääsee kätevästi S-junalla ja bussilla. Julkisen liikenteen ohjeet löytyvät täältä.

Gärten der Welt on erittäin suosittu puutarha, jossa käy vuosittain noin 700 000 vierailijaa. Puutarhassa kannattaa käydä arkipäivänä. Viikonloppuisin paikalliset asukkaat viettävät siellä vapaa-aikaa eikä teemapuutarhoja voi katsella kaikessa rauhassa.

Gärten der Welt on normaalisti auki ympäri vuoden, mutta talvella osa teemapuutarhoista on kiinni. Ensi talvi poikkeaa käytännöstä, koska Gärten der Welt on suljettu IGA Berlin -puutarhanäyttelyn rakentamisen vuoksi 17.10.2016 – 13.4.2017.

IGA Berlin 2017 on Euroopan suurimpia puutarhanäyttelyjä, jonne odotetaan 2,4 miljoonaa kävijää noin puolen vuoden aikana. Uutena puutarhana näyttelyssä avataan englantilainen puutarha. Näyttelyä varten puutarhaan tulee myös muita uusia alueita.

IGA Berlin avataan 13.4.2017 ja se on avoinna 186 päivää. Puutarhanäyttely suljetaan lokakuussa (sulkemispäivän laskeminen em. tiedoista on jätetty kävijälle).

Moderni vesiputous

Olin etukäteen vähän epäluuloinen, miten autenttisiksi ulkomaalaiset puutarhat on pystytty rakentamaan Berliinissä. Gärten der Welt yllätti erittäin positiivisesti. Saksalaiset ovat perusteellista ja huolellista kansaa, joten puutarhat oli rakennettu mahdollisimman aidoiksi ottaen huomioon Saksan ilmaston asettamat rajoitukset kasvivalikoimaan.

Aion mennä käymään Gärten der Weltissä uudelleen IGA Berlin puutarhamessujen aikana reilun vuoden kuluttua, jotta näen uuden englantilaisen puutarhan, kunnostettavana olleet balilaisen ja italialaisen puutarhan sekä massiiviset saksalaiset puutarhamessut.

kesakukkaistutus

 

2 Comments

 1. Mikä houkutteleva ajatus vuodelle 2017.. Onko sulla tuntumaa siihen, minä vuodenaikana Gärten der Welt olisi parhaimmillaan?

  Tykkää

  • Gärten der Weltissä on etupäässä kesäkukkia, joten siellä kukkii kauniisti keväästä syksyyn.
   Jos haluat käydä muissakin puutarhoissa, esim. Berliinin kasvitieteellisessä puutarhassa, niin silloin kesä-heinäkuu ovat parasta aikaa perennojen kukinnan kannalta.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.