Puutarhamatkailu ulkomailla, Saksa

Gärten der Welt -korealainen puutarha

Korealainen ”Seoulin puutarha” on Etelä-Korean pääkaupungin, Seoulin, lahja Berliinin kaupungille vuonna 2006.

Seoulin puutarha on aito korealainen puutarha. Korealaiset käsityöläiset matkustivat Berliiniin rakentamaan puutarhan rakenteet paikan päällä.

Puutarhassa on monipuolisesti yhdistetty luonnonmaisemaa perinteiseen korealaiseen puutarhakulttuuriin kuuluvien elementtien kanssa (esim. paviljongit, pihat ja erilaiset koristepatsaat).

Puutarhan patsaat edustivat monia eri tyylejä ja materiaaleja

Puutarhassa on neljä muurien ympäröimää pihaa, josta siirrytään toiseen portin kautta.

Muurit olivat erittäin massiivinen ja näkyvä elementti sisäpihoilla. Muuratun muutin paksuus oli puoli metriä tai enemmän.

Massiivisella muurilla on tiilikatto

Sisäpihoilla on paljon tyhjää tilaa. Patsaat koristavat pihaa, kukka- tai muita istutuksia on vähän pihalla.

Puutarhan sisäänkäynnin yhteydessä on näyttävä suuri portti

Tästä pienestä portista siirrytään sisäpihalta toiseen

Puutarhassa on kolme tyypillistä piirrettä: vapaa tila/piha, jota kutsutaan nimellä ”Ma-Dang”, paviljongit ja luonto.

Solisevassa purossa on minikokoinen ”koski”

Mänty, bambu, tammi ja vaahtera ovat tyypillisiä puutarhan puulajeja.

Puutarhan vihrein ja runsain näkymä

Suurimman pihan reunalla on suurin paviljonki, jonka nimi on ”paviljonki veden äärellä” (Kye Zeong).

Kye Zeong – paviljonki veden äärellä

En ole käynyt Etelä-Koreassa, joten tämä oli ensimmäinen kerta, kun pääsin tutustumaan korealaiseen puutarhaan. Puutarha muistutti aasialaisia puutarhoja joiltakin osilta (esim. muurien ja porttien katot ovat kiinalaisen tyylisiä), mutta massivisten muurien runsas käyttö ja suuret avarat pihat tekivät puutarhasta oman tyylisen.

Seuraavalla kerralla on Gärten der Welt- puutarhan yhteenvedon aika, joka sisältää myös muutamia kuvia kristillisestä puutarhasta ja Karl Foersterin perennapuutarhasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

6 Comments

 1. Hyvin rauhallisen ja tasapainoisen näköinen ympäristö. Voisin kuvitella istahtavani jonkun ison puun varjoon lukemaan veden solistessa jossain sivulla. Keskittyminen taitaisi olla taattu.

  Tykkää

  • Korealainen puutarha oli erittäin rauhallinen ja levollinen puutarha. Olen kuitenkin niin innostunut kukkivista kasveista, että kaipasin sinne lisää väriä ja kukkia, vaikka pidinkin puutarhan tunnelmasta.

   Tykkää

 2. Kyllä tämä korealaane puutarha on mun makuhu aiva liian askeettine. Nii, vaikka tuallaane pikkuune koski oliski kiva.

  Tykkää

  • Minäkin kaipasin korealaiseen puutarhaan lisää kukkia ja väriä. Puro ja siitä kuuluva veden solina ovat ehdottomasti puutarhan parhaita luonnonmukaisia koristeita, joista itsekin haaveilen, mutta taitaa jäädä tekemättä.

   Tykkää

 3. Ensimmäinen ajatukseni oli, että missä se puutarha on.. Toisaalta ihan mielenkiintoista avartaa omia stereotypioita siitä, miltä puutarhan täytyisi näyttää 🙂

  Tykkää

  • Minunkin mielestä kukat kuuluvat puutarhaan, joten korealainen puutarha oli liian pelkistetty minunkin makuuni.
   Minulla jäi korealaisesta puutarhasta päällimmäisenä mieleen muuratut aidat, jotka hallitsivat massiivisuudellaan puutarhassa.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.