Puutarhamatkailu ulkomailla, Saksa

Gärten der Welt – kiinalainen puutarha

Gärten der Weltin kiinalainen puutarha sai alkunsa Berliinin ja Pekingin ystävyyskaupunkisopimuksesta vuonna 1994.

Pekingin klassisen puutarha-arkkitehtuurin instituutti suunnitteli Berliiniin ystävyyskaupungin merkiksi ”takaisin saadun kuutamon” puutarhan (Garten des wiedergewonnenen Mondes).

Portti puutarhaan

Puutarhan kaikki rakennusmateriaalit ja ammattitaitoiset rakentajat tulivat Pekingistä Berliiniin.

Rakennusmateriaalia tuotiin noin sata merikontteja: puuta, erilaisia kiviä, veistoksia ja huonekaluja.

patsaslammessa

 

Leijonapatsaita näkee usein kiinalaisten temppeleiden portiella

Puutarhassa korostuu yksinkertaisuus ja hienovaraiset värit – lähinnä harmaa, valkoinen ja punainen.

valktalo

paviljonki

Puutarhan keskus on 4500 m2 suuruinen lampi, jonka ympärillä on erilaisia kiinalaisia rakennuksia.

Teehuoneessa oli mukava käydä juomassa teetä ja ihailla samalla puutarhan maisemia.

lampijarakennukset

 

laiva

Kiinalaisessa puutarhassa on yleensä vähän kukkivia kasveja. Erilaiset kiviasetelmat, patsaat ja temppeleiden pienoismallit ovat suosittuja koristeita.

kivet

Kukkivat lumpeet tekivät lammesta erittäin kauniin

Kiinalainen puutarha oli mielestäni hienoin Gärten der Weltin avoinna olevista puutarhoista. Puutarha oli erittäin kaunis, koska kiinalaiset rakennukset oli rakennettu pääosin lammen ympärille ja ne heijastuivat hienosti lammen pinnalta tyynellä säällä.

Puutarha on siistimpi ja paremmin hoidettu kuin näkemäni puutarhat Kiinassa. Gärten der Weltin kiinalainen puutarha on itse asiassa kaunein näkemäni kiinalainen puutarha, vaikka se sijaitseekin Euroopassa.

Shamianin saarella sijaitseva puisto Guangzhoussa Kiinassa (kuva vuodelta 2013)

Matka Garten der Weltissä jatkuu seuraavalla kerrralla korealaiseen puutarhaan.

11 Comments

 1. Kivoja nämä ystävyyskaupunkien kanssa syntyneet puutarhat. Saisimmepa sellaisen Suomeenkin! Japanilaista tyyliä jo löytyy, mutta vaikkapa juurikin kiinalainen ja korealainen puutarha, se olisi niin kiva. Arabialaiset puutarhat ovat nekin todella kauniita.

  Tykkää

  • Ajattelin ihan samaa kun kiersin Gärten de Weltissä. Suomi on valitettavasti Saksan rinnalla niin pieni maa, ettei ulkomaalaisilla ystävyyskaupungeilla ei ole kovin paljon intoa panostaa ”ystävyyspuutarhoihin” Suomessa.

   Tykkää

   • Mmm… Toisaalta esimerkiksi Helsinki voisi olla hyvinkin kiinnostava, onhan se monille aasialaisille portti Eurooppaan, kiitos Finnairin. Toki Berliini ja Pariisi ovat tärkeämmällä sijalla, mutta esimerkiksi Ranskassa korealaisia puutarhoja on rakennettu satunnaisiin pikkukaupunkeihin. Nantesissakin on yksi kaunis korealaispuutarha. Joten kyllä se mahdollista olisi! Ja toki se tarkoittaisi sitä, että Suomesta vietäisiin vastaavasti jotakin toiseen suuntaan. Saunakulttuuria, vaikkapa? Kuka tietää! Tai suomalaista puutarhatyyliä? Se olisi oikeastaan aika kiinnostavaa.

    Tykkää

   • Tuo oli hyvä uutinen, että ystävyyspuutarhoja on saatu pikkukaupunkeihinkin. Ehkäpä Helsinkikin saisi muutaman ystävyyspuutarhan 🙂
    Suomalaisen saunakulttuurin vieminen vastalahjana puutarhasta on hieno idea. Saunomiskulttuurissa Suomella on pitkät perinteet ja paljon annettavaa: muutama hirsisauna koivumetsän keskelle lammen rannalle 🙂

    Tykkää

 2. Kuvat puhuvat puolestaan, todella kaunista! Se on harmi ettei Suomessa ole tämän tapaisia puutarhoja. Olisi mielenkiintoista tutustua arabialaiseen puutarhamaailmaan.

  Tykkää

  • Minäkin toivon, että Suomeenkin saataisiin ystäväkaupunkien sponsoroimia puutarhoja. Suomi on niin pieni maa, että se taitaa olla toiveajattelua.
   Arabialaiset/islamilaiset puutarhat ovat mielenkiintoisia, koska siellä puutarhan rakennusten koristelu on erittäin koristeellista.

   Tykkää

 3. Jatkan yllä olevaa keskustelua: Juu, mahdollisuuksia on, kunhan niitä osataan käyttää! Tajusin nyt, että Helsingillä ei ole yhtä ainoaa ystävyyskaupunkia (!!), mutta esimerkiksi Espoon yksi ystävyyskaupungeista on juurikin puutarhoistaan kuuluisa Shanghai Kiinassa. Ja onhan noita ystävyyssiteitä luotu myös pienempiin kuntiin.
  Teknologia- ja opiskelijavaihtoa harjoitetaan kyllä, mutta ystävyyskaupungin ideana on myös kulttuurivaihto ja toiseen kulttuuriin tutustuttaminen. Siinäkin mielessä puutarhojen rakentaminen olisi mainio juttu!

  Tykkää

  • Jatkan omaa kommenttiani vielä: Puutarhahan voi olla myös pieni osa suurempaa puutarhaa. Esimerkiksi Helsingin vanhaa ratapihaa muokataan nyt ”väliaikaiseksi” puistoksi. Sinne piti tulla Suomen ensimmäinen komea kaupunkipuisto teemapuutarhoineen, mutta rahat menivätkin viimetingassa aseisiin… Miten ironista. Joka tapauksessa tällainen kiinalainen-, korealainen-, ranskalainen- tai muun maalainen puutarha voisi olla osana jotakin puistoa. Minusta sellainen olisi mahtavaa.

   Tykkää

   • Onpa yllätys, ettei Helsingillä ole ulkomaalaisia ystävyyskaupunkeja. Katsoin uteliaisuuttani parin muun kaupungin tilanteen. Tampereella on 18 ystävyyskaupunkia, Turulla 13 ja Oululla 7! On todella erikoista, kun Suomen pääkaupunki on ystävyyskaupunkiasioissa erittäin passiivinen verrattuna muihin kaupunkeihin.
    Kannatan ajatuksiasi ystävyyskaupunkien ja puutarhojen suhteen. Virkamiehet ja poliitikot pitäisi saada jollakin keinolla innostumaan näistä asioista.

    Tykkää

 4. Olin aivan yhtä yllättynyt! Ranskassa kun kaikki pienillä kylilläkin on ystävyyskaupunki/kylä jossakin päin maailmaa… Tarkistin myös Pariisin: sillä on vain yksi ystävyyskaupunki, Rooma. Sen sijaan se on solminut kymmeniä ystävyyssopimuksia eri puolille maailmaa. Suomi Helsinkeineen ei valitettavasti ole siinäkään listassa mukana.

  Ystävyyskaupunkihankkeet ovat minusta rauhan ja ystävyyden ilmaus ja imagokysymys. Ja ne kulttuuriset vaihdot ja vaihtomahdollisuudet ovat tavattoman mielenkiintoisia. Siksi on erikoista, että Helsinki jättäytyy kokonaan ulkopuolelle.

  Tykkää

  • Ystävyyskaupunkiasia jäi vaivaamaan sen verran, että etsin googlettamalla lisätietoa. Suomen kaupunkien ja kuntien ystävyyskaupungeista löytyy lista Wikipediasta, mutta se ei näytä olevan täysin kattava. Tiedän ainakin pari kuntaa, jotka eivät näkyneet listassa, vaikka niillä on ystävyyskaupunkeja.
   Wikipedian mukaan Tukholmalla ei ole myökään yhtään virallista ystävyyskaupunkia, vaan pitää kaikkia maailman pääkaupunkeja ystävyyskaupunkeina. Oslolla ja Kööpenhaminalla oli muutamia ystävyyskaupunkeja.
   Yhdessä artikkelissa kerrottiin, että ystävyyskaupungeilla on nykyisin suurempi merkitys elinkeinoelämässä kuin kulttuurivaihdossa, joten luulisi poliitikoilla olevan intressejä hankkia ystävyyskaupunkeja ja sitä kautta uusia kauppasuhteita ulkomaille.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.