Muut

Kameramessut puutarhamatkailijan silmin

Kävin tänään elämäni ensimmäistä kertaa Kuva&kamera-messuilla. Lähdin ostamaan kamerareppua sekä kuuntelemaan pari luentoa.

Tutustuin messujen antiin etupäässä puutarhamatkailijan ja puutarhabloggaajan silmin.  Löysin monia asioita, joita pystyn soveltamaan puutarhojen ja kukkien valokuvaksessa.

makrokuvaus

Jukka Lehtosen makrokuvausluentoa pidin etukäteen messujen mielenkiintoisimpana antina. Luento täytti odotukseni ja antoi uusia ideoita kukkien makrokuvaukseen.

Jukka Lehtonen on julkaissut Jorma Peiposen kanssa äskettäin Makrokuvauksen käsikirjan. Luento oli lyhyt tiivistelmä kirjasta ja samalla uuden kirjan markkinointia.

Luennolla saatuja oivalluksia:

 • Makrokuvaus sisältää maisemakuvauksen elementtejä, mutta makro- ja maisemakuvauksen erona on tarkennus kuvan eri kohtaan.
  Esimerkki: kuva Raaseporin linnasta, jonka edessä kukkii keltainen esikko. Maisemakuvassa koko kuva-alue on terävä, linna on kuvan pääkohde ja esikko sivuroolissa. Makrokuvassa vain esikko on terävä, Raaseporin linnan tunnistaa taustalta, mutta se on epätarkka.
 • Makrokuvassa epätarkka tausta voi olla yhtä tärkeä osa valokuvaa kuin varsinainen kuvauskohde. Valokuvasta voi tulla loistava otos nimenomaan taustan ansiosta.
  Esimerkki 1: lokin rikkoutuneen munan kuoren takana on nouseva kuu ja upean värinen taivas.
  Esimerkki 2: kultakuoriaisen kuva näyttää paljon mielenkiintoisemmalta, kun taustalla näkyy eduskuntatalo.
 • Tuulen aiheuttama epätarkkuus ja liike voi tehdä kuvasta mielenkiintoisen.
  Esimerkki: kalliolla kasvavat päivänkakkarat heiluvat vähän tuulessa ja ovat epätarkkoja. Kukkien liike korostuu, koska muu osa valokuvasta on tarkka.
 • Kukista otetut makrokuvat ovat mielenkiintoisempia, kun kuvassa näkyy useampia kukkia, mutta vain osa kukista on teräviä.
 • ”Täydellisen” makrokuvan ottaminen voi vaatia useamman päivän työn ja satoja valokuvia.
  Esimerkki: liikkeen kuvaaminen muurahaisten ”valtatiellä” vaati kahden päivän työn ja useampia satoja yrityskertoja.
 • On tärkeää oppia ymmärtämään  histogrammia, jonka avulla voi arvioida kuvan valotuksen onnistumista
 • Makrokuvauksen suurin tekninen haaste on yleensä liian pieni syväterävyys. Ongelma voidaan ratkaista käyttämällä tarkennuspinoaminen nimistä tekniikkaa. Kohde kuvataan useita kertoja tarkentaen hieman eri kohtaan ja yhdistämällä kuvat siten, että kustakin kuvasta tulevat vain terävät kohdat lopulliseen kuvaan. Esimerkkinä oli kärsäkkään pää, joka oli saatu teräväksi yhdistämällä 100 osakuvaa. Tämä on vain ammattilaisille tai erittäin kokeneille valokuvaksen harrastajille sopiva menetelmä.
 • Luennon vitsi: makrokuvauksesta innostunut henkilö on huono hääkuvaaja. Hääkuva oli tarkennettu kuohuviinilasiin ja hääpari näkyi taustalla niin epätarkkana, ettei henkilöitä voinut tunnistaa.

Ostin itselleni makrokuvauksen käsikirjan Jukka Lehtosen nimikirjoituksella varustettuna. Ensi viikolla on hyvä aloittaa kolme lauantaita kestävä makrokuvauksen kurssi, koska sain luennolta etukäteen hyviä kuvausideoita ja ehdin perehtyä makrokuvauksen käsikirjaan ennen kurssin alkamista.

Singel-kanaali Amsterdamissa

Katukuvausta Amsterdamissa pari vuotta sitten

Jarkko Antikaisen luento ”katukuvausta kännykällä” koskettaa vain vähän puutarhamatkailua ja puutarhojen valokuvaamista, mutta luento sisälsi kaksi mielenkiintoista aihetta (katukuvaus ja valokuvaaminen kännykällä) runsaalla valokuvien määrällä höystettynä.

Jarkko Antikainen aloitti luennon kertomalla, että ”tulkinta on tärkein, viis vehkeistä”.

Katukuvauksessa on tärkeintä etsiä oma tulkinta kohteesta eikä kuvata tyypillisiä turistikohteita samalla tavalla kuin tuhannet muut turistit. Esimerkkinä hän näytti tyypillisen valokuvan Pietarinkirkosta sekä oman otoksen, jossa valokuva oli tarkennettu etualalla puiston penkillä istuvaan pariskuntaan,  Pieterinkirkko näkyi taustalla epätarkkana.

Luennolla saatuja katukuvaus- ja kännykkäkuvausvinkkejä:

 • Tyypillisiä katukuvaukseen liittyviä teemoja on esimerkiksi parillisuus ja saman värin toistuminen
 • Parillisuus tarkoittaa sitä, että samaan kuvaan yritetään saada pariskuntia tai useampia samaa asiaa tekeviä henkilöitä. Mitä useampia pareja samaan kuvaan saadaan, niin sitä parempi. Esimerkki: rakennuksen seinässä oli kaksi naispatsasta ja niiden alapuolella käveli kaksi naista eri suuntiin.
 • Valokuvasta tulee sitä mielenkiintoisempi, mitä useampia samanvärisiä mutta erilaisia elementtejä valokuvassa on.  Esimerkki: punainen kaksikerroksinen Lontoon bussi ja nainen, jolla on bussin värinen takki ja kynnet.
 • Keskity mieluummin kerrallaan yhteen teemaan kuin valokuvaa kadulla satunnaisesti vastaantulevia kohteita. Luennoija on kuvannut matkoillaan mm. kännykkään puhuvia ihmisiä, mallinukkeja, katutaiteilijoita sekä edellä mainittuja parillisuus- ja väriteemoja.
 • Penkkarit ovat hyvä tapahtuma harjoitella katukuvausta, koska opiskelijat ovat innokkaita valokuvauksen kohteita.
 • Katukuvauksessa on kaksi erilaista vaihtoehtoa: keskity kuvaamaan joko ihmisiä tai arkkitehtuuria. Ihmiset tekevät yleensä valokuvasta elävän.
 • Kuvauslupa kannattaa kysyä. Jos valokuvaat katutaiteilijoita, niin anna heille muutama lantti palkkioksi.
 • Kännykällä kuvatessa saa usein luonnollisempia  valokuvia kuin järkkärillä kuvattaessa. Jos et halua pyytää lupaa kuvaamiseen, niin kännykällä voit kuvata huomaamattomammin kuin järkkärillä.
 • Opettele valokuvaamaan kännykällä ”lonkalta” siten, ettei kuvauskohde huomaa valokuvausta.
 • Katukuviin kuuluu rosoisuus, joten älä poista valokuvasta kuvankäsittelyllä rumentavia kohtia tai roskia.
 • Jos innostut kännykällä kuvaamisesta, niin voit hankkia lisälaitteina zoom-objektiiveja.

Luennon vuoksi tulen todennäköisesti vaihtamaan pari kolme vuotta vanhan Samsung kännykkäni iPhoneen paremman kameran vuoksi aikaisemmin kuin muuten olisi tarvetta.

Valokuvanäyttelyjen kaunein kukkakuva: Elisa Putti ”A pair”

Kiersin katsomassa messujen kaikki valokuvanäyttelyt. Puutarha- ja kukka-aiheisia valokuvia oli esillä hyvin vähän verrattuna muihin luontokuviin, mikä oli harmillista.

Elisa Puttin upeita kukka-aiheisia valokuvia löytyy lisää täältä. (Linkki lisätty 7.3.2016.)

Valokuvanäyttelyiden paras valokuva oli mielestäni Timo Lähtisen ”Where’s My Hammer”. Kuva löytyy täältä.

Tein messuilla muutamia hyviä ostoksia. Tilasin Lowepron sinisen kamerarepun (Photo Hatchback BP 250 AW II). Valitsin ko. mallin koska se oli erittäin kevyt, ulkopuolinen henkilö ei voi avata repun kameralle tarkoitettua osastoa, kun reppu on selässä, reppu sisältää oman osaston muille matkalla tarvittaville tavaroille ja bonuksena oli repun sininen väri. Voi olla, että repun kameraosasto käy aika nopeasti pieneksi, mutta hankin sitten toisen repun pelkästään kamerarepuksi.

Kameratavaroiden outletista ostin pehmustetun varustevyön olkahihnoilla (Think Tank Photo Belly Dancer Harness). Vyöhön voidaan kiinnittää erilaisia laukkuja ja valokuvaustarvikkeita. Varustevyötä voisi käyttää myös puutarhatöissä ripustamalla istutuslapiot, pikku haravat ym. työkalut vyöhön 🙂

Ostin makrokuvausoppaan lisäksi pari muutakin kirjaa: ”Kuvaa kännykällä ja tabletilla” sekä ”Photoshop Elements-käsikirja”.

Sonyn osastolla testikameroilla saattoi kuvata kaunista kukkaistutusta

Kameramessut olivat erittäin antoisat messut. Messuilla olisi ollut mielenkiintoisia luentoja useampana päivänä, mutta en pystynyt käymään messuilla kuin tänään.

Tämän postauksen valokuvat ovat heikkotasoisia kännykkäräpsyjä, koska en ottanut kameraa mukaan messuille. Ehkä olisi jo aika ostaa uusi iPhone…

Kuva&Kamera-messut ovat auki vielä huomenna 6.3.2016 klo 10-17.

13 Comments

 1. Oli varmasti miälenkiintooset messut vaikkei kukkia käsitellykkää. Sun postauksista löytyy aina jotaki uusia vinkkiä. Makro kirija vaikuttaa hyvältä. Voi että karehrin sun kurssimaharollisuuksia….

  Tykkää

  • Mukava kuulla, että löysit hyödyllisiä vinkkejä kameramessujutusta 🙂
   Olen asunut maaseudulla, joten tiedän hyvin kuinka rajalliset kurssimahdollisuudet maalla ovat. Oletko selvittänyt, löytyisikö sinua kiinnostavia verkkokursseja? Osallistuin viime syksynä yhdelle verkkokurssille, jonka osallistujat olivat ympäri Suomea. Emme tavanneet kertaakaan, mutta meillä oli mahdollisuus keskustella toistemme kanssa netissä sekä kurssitehtävistä että muista aiheista. Eihän verkkokurssi ole ”oikean” kurssin veroinen, mutta kokemuksena oli positiivinen.

   Tykkää

  • Rajalalla on huomenna Manic Monday – huipputarjouspäivä. Käypä vilkaisemassa heidän tarjouksia, sieltä saattaisi löytyä hyvä kamerareppu kohtuuhinnalla.

   Tykkää

 2. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Oma lempilinssini on makro ja sain jutustasi muutamia uusia vinkkejä. Onnea tuleviin kursseihin ❤

  Tykkää

  • Kiitos linkistä! Kävin katsomassa upeita valokuviasi galleriastasi.
   Lisään linkin postaukseen, jotta muutkin näkevät valokuvasi alkuperäisessä muodossa ilman kännykkäräpsyyn tulleita häiritseviä heijastuksia.

   Tykkää

 3. Kiitos mielenkiintoisesta messukatsauksesta! Valokuvaus on kiinnostanut aina, mutta viime vuosina se on remontin takia jäänyt hieman taka-alalle. Tänä kesänä voisin kokeilla kertomiasi makrovinkkejä. Tosin pitäisi harjoitella rutkasti kärsivällisyyttä 🙂

  Tykkää

  • Makrokuvaus on helpompi aloittaa kukkien kuvaamisesta kuin esimerkiksi perhosten tai hyönteisten. Tuuli ja sade voi haitata kukkien kuvaamista, mutta muuten kuvauskohteet pysyvät aika hyvin paikoillaan.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.