Dubai, Puutarhamatkailu ulkomailla

Dubai Miracle Garden – osa I

Kun luin ensimmäisen kerran maailman suurimmasta kukkapuutarhasta, niin hiekka-aavikolla sijaitseva Dubai ei tullut lainkaan mieleen puutarhan mahdollisena sijaintipaikkana.

Dubai on kuitenkin kaikkein sopivin paikka erikoiselle Dubai Miracle Garden:lle, koska Dubaissa halutaan rakentaa vain maailman suurinta, hienointa tai erikoisinta.

Dubaissa sijaitsee maailman korkein rakennus Burj Khalifa (828 m), maailman ainoa seitsemän tähden hotelli Burj Al Arab, viisi maailman korkeinta hotellia, valtava palmun muotoinen keinosaari ja maailman suurin sisälaskettelukeskus Ski Dubai, jossa voi lasketella kesällä +50 C helteellä ym.

Dubai Miracle Garden sopii hyvin samaan seuraan: rutikuiva hiekka-aavikko on muutettu 100 miljoonan kukan mielikuvitukselliseksi ja reheväksi puutarhaksi.

Raidallisten kesäkukkaistutusten esikuvana ovat tainneet olla Hollannin tulppaanipellot

Dubai Miracle Garden avattiin ystävänpäivänä 14.2.2013.

Ensimmäisenä vuonna 7,2 hehtaarin suuruisessa puutarhassa kasvoi 45 000 kukkaa. Nykyisin kukkia arvoidaan olevan noin 100 miljoonaa.

Kukkien määrä saattaa vielä lisääntyä, jos kaikkiin valmistuneisiin kehikoihin istutetaan kukkia yhtä aikaa.

Puutarhan istutukset vaihdetaan joka vuosi. Kaikkiin kehikkoihin ei istuteta kukkia joka vuosi, vaan kukattomat kehikot täytetään oranssin värisillä palloilla.

Oranssin väriset koristelemattomat kukkaistutuskehikot ovat myös näyttävän näköisiä.

Taustalla näkyvään maailman korkeimman rakennuksen, Burj Khalifan, kehikkoon ei oltu tänä sesonkina istutettu kukkia.

Taustalla näkyvä avaruussukkula ja vuoristorata ovat keskeneräisen Dubailandin alueella

Jokaiseen kukkaruukkuun ja kukkaan on vedetty tihkukasteluletku. Kasteluun käytetään päivittäin yli 750 000 litraa käsiteltyä jätevettä.

Dubai Miracle Gardenin rakentajien mielestä puutarhalla ja kukkien kastelulla on positiivinen vaikutus myös puutarhan ympäristöön. Puutarhassa on hieman viileämpää kuin sen ympäristössä. Hiekkamyrskyllä puutarhan rakenteet ja kukat pysäyttävät lentävän hiekan.

Kun kerroin Safa puiston postauksessa Dubain ilmaston aiheuttamista haasteista puutarhureille (kuivuus sekä kesällä sietämätön kuumuus ja ilmankosteus), niin ei huomannut hiekkamyrskyjen aiheuttamaa ongelmaa aavikoilla.

Puuttomilla ja asumattomilla aavikoilla hiekka lentää ja leviää vapaasti hiekkamyrskyssä. Dubai Miracle Gardenin ympärille on rakennettu korkea aita/muuri, jonka yksi tarkoitus on estää hiekan pääsy puutarhaan.

Olisipa eksoottinen, mutta todennäköisesti myös epämiellyttävä, kokemus olla puutarhassa hiekkamyrsyn aikana.

Olen kokenut hiekkamyrskyn Egyptissä Sakkaran pyramidialueella ja se ei ollut kivaa. Sain elämäni tehokkaimman ihon kuorinnan. Hieno hiekka tarttui hiuksiin. Kun alkoi lisäksi satamaan vettä, niin hiuksiin tuli niin vahva ”hiekkalakkakampaus”, että  kului pari päivää ennen kuin sain pestyä hiekat kokonaan pois hiuksista. Hieno hiekka rikkoi kamerani ja jopa hotellin sisällä ikkunan vieressä olleiden matkalaukkujen mekaaniset lukot. 

Tämä talo oli harvinainen poikkeus, koska vain osa talosta oli koristeltu kukkaistutuksin

Puutarhassa kulkiessa tuli mieleen satu Liisasta Ihmemaassa: kukkaistutukset olivat jättimäisen suuria ja ne oli tehty mitä mielikuvituksellisempiin muotoihin.

Kukkia oli istutettu mm. kuuluisten rakennusten, talojen, riikinkukkojen, sydänten ja kukkatunneleiden muotoon.

Talon muotoiset kukkaistutukset saivat tuntemaan itsensä Liisaksi Ihmemaassa

Puutarhassa on 45 eri kukkalajia. Lähes kaikki kukat olivat yksivuotisia kesäkukkia, mutta parissa paikkaa näin kannoja. Kesäkukkia ei kasvateta itse, vaan ne hankitaan ympäri maailmaa kuten USAsta ja Egyptistä.

Yleisimmät puutarhassa kasvavat kesäkukat olivat petunioita, kehäkukkia ja erilaisia kellokukkia.

Kukkatunnelit olivat suosikkejani. Oli mieleenpainuva kokemus kävellä tunnelin läpi ja ihailla kukkia.

Puutarha on ympyrän muotoinen, joten siellä on helppo kulkea ilman karttaa ja eksymisen vaaraa. Puutarhassa on kävelyteitä yhteensä 4 kilometriä.

Selfiet sydänten vieressä tai sisällä olivat suosituimpia kuvauspaikkoja.

Puutarhaa ympäröivä kilometrin pituinen ”kukkaseinä” on päässyt Guinnessin ennätysten kirjaan maailman pisimpänä ”kukkaseinänä”.

Dubai Miracle Garden on saanut myös kaksi muuta Guinnessin ennätystä: maailman suurin pystysuora puutarha ja maailman suurin kukkakello.

Dubaista on tullut uusi pyramidimaa Egyptin ja entisten Etelä-Amerikan intiaanivaltioiden rinnalle

Puutarhan henkilökunta huolehti tarkasti, etteivät turistit kävelleet kukkaistutusten keskellä tai nurmikolla eivätkä vahingoittaneet kukkia. Jos joku turisti rikkoi sääntöjä, niin henkilökunta vihelsi kuuluvasti pilliin. Jos vihellys ei auttanut, niin henkilökunta kävi kertomassa turistille henkilökohtaisesti puutarhan käyttäytymissäännöt.

DMG:ssä vedotaan myös miesten tunteisiin: useammassa paikassa oli autoja kukkaistutusten osana

Dubaissa kaikissa yleisölle avoinna olevissa paikoissa on rukouspaikat sekä naisille että miehille.

Kuvassa taustalla näkyvän naisten rukoushuoneen ulkoseinät oli koristeltu runsain kukkaistutuksin.

Taustalla naisten rukoushuone

Vietin puutarhassa pidemmän aikaa kuin mieheni. Kun istuin yksin ihailemassa kuvassa näkyvää riikinkukkoa, niin musliminaisen vain silmät paljastavaan niqab-asuun pukeutunut nuori saudiarabialainen nainen tuli istumaan viereeni ja alkoi oma-aloitteisesti juttelemaan minulle. Muslimimaissa on tarkat käyttäytymissäännöt naisille, joten olin erittäin yllättynyt hänen käytöksestä. Puutarhassa oli vähän länsimaisia turisteja, joten yksinäisenä blondina erotuin muista puutarhassa vierailijoista ja olin hänelle varmaankin eksoottinen keskustelukaveri.

Keskustelimme etupäässä matkustamisesta. Hän oli kiinnostunut tietämään, miksi olin matkustanut Dubaihin enkä hänen kotimaahansa Saudi-Arabiaan. Yritin selittää kohteliaasti, miksi Suomen kaltaisessa vapaamielisessä maassa asuva ei-musliminainen kokee matkustamisen hankalaksi tiukkaa sharia-lakia noudattavaan Saudi-Arabiaan. Hän ihmetteli mielipidettäni ja kertoi kristittyjen voivan matkustaa Saudi-Arabiaan yhtä hyvin kuin muslimit. Suomea hän ei tuntenut. Kerrottuani Suomen sijainnin Euroopassa, hän sanoi haaveilevansa Norjan matkasta.

Keskustelumme päättyi kuin naisen äiti ja sisko tulivat paikalle. Hän esitteli meidät toisilleen ja he lähtivät jatkamaan matkaa. Nainen puhui englantia niin täydellisesti ja vaikutti niin sivistyneeltä, ettei hän voinut olla tavallinen saudinainen. Olen jälkikäteen miettinyt, tapasinko sattumalta lomailemassa olevan saudiarabialaisen sheikin tyttären. Se voisi jopa tapahtua eksoottisessa ”Liisa Ihmemaassa” puutarhassa Dubaissa.

Riikinkukot olivat yksi onnistuneimmista kukkaistutuksista. Riikinkukon pituus pyrstöineen on yli 10 metriä.

Dubai Miracle Gardenin esittely ja käytönnön vinkit puutarhassa vierailuun jatkuvat seuraavassa postauksessa.

6 Comments

 1. Aivan mahtavat kukkaistutukset. Kuinkahan paljon porukkaa tarvitaan noiden kaikkien istuttamiseen. Kaiketi niitä joutuu aika ajoin vähän nyppimään ja kohentamaankin.

  Tykkää

  • En tiedä, miten paljon työntekijöitä DMG:ssä on, mutta arvelen että paljon. Kaikki istutukset ja paikat olivat siistejä ja erinomaisessa kunnossa, joten siellä täytyy olla paljon työntekijöitä huolehtimassa istutuksista koko ajan. Näinkin muutamia nyppimässä kuihtuneita kukkia.

   Tykkää

 2. Ihan mieletöntä kukkaloistoa. Minustakin riikinkukko sekä myös vaaleanpunaisen ja lilan sävyissä toteutetut ”pyramidit” ovat parhaita näkymiä.

  Tykkää

  • Riikinkukko oli ehdoton ykkönen DMG:n kukkaistutuksista. Pyramidit miellyttivät silmää yksinkertaisella ja hillityllä rakenteella.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.