Dubai, Puutarhamatkailu ulkomailla

Creekside park

Creekside-puisto sijaitsee Dubainlahden rannalla, yli 3 kilometrin matkalla Maktoum ja Garhoud-siltojen välissä. Puiston koko on 96 hehtaaria ja siellä kasvaa 280 erilaista kasvilajia.

Garhoud-sillan lähellä oleva puistoalue ei ole julkinen puisto, vaan se kuuluu Grand Hyatt hotellille. Ehdin ottaa yhden valokuvan, ennen kuin hotellin työntekijä tuli kysymään, olenko hotellin asukas. Koska en ollut, niin hän neuvoi minulle ystävällisesti reitin julkisen puiston puolelle.

Grand Hyatt hotellin hieno puutarha on avoinna vain hotellin asukkaille

Grand Hyatt hotellin puutarhan vieressä on sen täydellinen vastakohta: ränsistynyt Wonderland Theme and Water Park.  Huvipuisto on suljettu.  Aidan raosta pääsin kurkistamaan säälittävän huonoon kuntoon ränsistynyttä huvipuistoa ja puistoaluetta.

Wonderland-huvipuiston ränsistynyt puutarha

Creekside-puisto on aidattu, joten sinne pääsee vain muutaman portin kautta. Turisteille paras sisäänpääsy on pääportin (portti 1) kautta, koska ko. portin läheisyydessä on lapsiperheitä kiinnostava lasten kaupunki (mm. delfinaario). Pääportin vierestä voi vuokrata polkupyöriä tai lähteä ajelulle minijunalla, avotaksilla tai hevoskärryillä. Dubainlahden rantaa voi ihailla myös kaapelihissistä käsin, mutta kaapelihissi ei ollut toiminnassa ko. päivänä.

Koska olin kävellyt aika paljon ennen kuin pääsin edes varsinaiseen puistoon, niin vuokrasin polkupyörän 45 minuutiksi (11 eur). Kiersin puiston pyörällä ja katsoin, mitkä alueet ovat sellaisia, jotka käyn tutkimassa tarkemmin kävellen.

Olen harvoin nähnyt niin paljon iloisia ihmisiä kuin ajaessani pyörällä. Yksinäinen länsimainen pyöräilevä blondi ei taida olla yleinen näky, koska valtaosa näkemistäni ihmisistä alkoi vähintäänkin hymyilemään, kun näki minut pyöräilemässä. Muutama vain silmät paljastavaan mustaan musliminaisen asuun pukeutuneista naisista jopa vilkutti ja huusi minulle ”Hi, how are you?”

Meillä oli yhteinen huvi musliminaisten kanssa: minä yritin valokuvata salaa heitä pyöräilemässä ja he puolestaan yrittivät kuvata minua salaa. Naisten pyöräily oli niin yleistä, että pohdin, onko se tapa päästä kokeilemaan itsenäistä liikkumista, koska autoilu on kiellettyä naisilta monissa muslimimaissa.

Vuokrasin kahden ajettavan pyörän, jotta kameralaukkuni sai oman istumapaikan

Arvokkaat leidit kiersivät puiston avotaksilla

Jos en olisi tiennyt etukäteen Dubain ilmaston puutarhanhoidolle asettamista haasteista, niin olisin pitänyt Creeksiden puistoa kiinnostavuudeltaan keskinkertaisena puistona.

Koska tiesin kuivuuden ja kesän sietämättömän kuumuuden aiheuttamat haasteet, niin puistossa oli mielenkiintoista tutkia, millaiset kasvit menestyvät Dubain ilmastossa.

Oleanterit olivat puiston näyttävimpiä kukkivia kasveja

Puiston nurmikoita kasteltiin useammassa paikassa. Oli yllättävää, että nurmikkoa kasteltiin kuumimpaan aikaan iltapäivällä, koska osa kasteluvedestä haihtui saman tien ilmaan.

Erilaiset kaktukset menestyivät parhaiten puistossa. Kaktukset ja mehikasvit oli keskitetty yhdelle ”aavikkopuiston” alueelle.

Creekside-puiston aavikkokasvien aluetta

Olen aina ihaillut korkeita pylväskaktuksia. Haluaisin joskus matkustaa Arizonan aavikolle katsomaan valtavien pylväskaktusten kukintaa.

Puiston kauneimmat näkyvät ovat Dubailahden rannalla. Lahden toisella puolella näkyy Dubai Creek Golf & Yacht Clubin sini-valkoisia rakennuksia. Oikealla näkyvä valkoinen rakennus on golf- ja veneseuran kahden purjeen muotoinen rakennus.

Golf ja veneseuran rakennukset näkyvät pieninä taustalla, koska halusin valokuvaan palmujen varjot

Hiekkapohjaiset istutuspaikat ovat lapsille paljon kätevämpiä leikkipaikkoja kuin mullasta tehdyt perennapenkit. Tässä kohtaa hiekassa oli harvinaisen paljon kiviä. Monessa muussa paikassa ollut hienohiekkainen kukkapenkki toimisi hyvin myös hiekkalaatikkona lapsille, jos puiston säännöt sallisivat sen.

Creekside puistossa oli tarjolla muutamia hyvätasoisia grillauspaikkoja paikallisille ihmisille. Ne olivat ahkerassa käytössä myös arkipäivänä.

Taisin nähdä matkalla ainoastaan yhden linnun lähietäisyydellä. Olin tyytyväinen, kun sain ikuistettua tämän eksoottisen näköisen linnun.

Sain puistossa uskollisen ystävän kulkukissasta. Kun huomasin kissan makaavan pensaan alla, niin kutsuin sitä. Kissaressukka oli niin nälkäinen, että tuli heti jalkojeni viereen kerjäämään ruokaa ja rapsutusta.  Harmikseni en löytänyt lähikioskilta mitään muuta kissalle kelpaavaa ruokaa kuin jäätelö. Jäätelö kuitenkin maistui kissalle ja vietimme mukavan yhteisen jäätelöpiknikin.

kissakollaasi

Lopuksi vielä kukkakollaasi Creekside puiston kauneimmista kukista.

Creekside puistoon pääsee kätevimmin menemällä metrolla Dubai Healthcare City metroasemalle ja ottamalla taksin metroasemalta pääportille (portti 1), jos ei halua kävellä kilometrin matkaa puistoon. Puisto on auki joka päivä, mutta keskiviikkoisin vain naiset ja lapset pääsevät puistoon.

Puistossa on neljä porttia, joista vain kaksi (1 ja 4) olivat avoinna käydessäni. Aioin kävellä puiston läpi ja poistua Maktoum-sillan vieressä olevasta portista 5, koska jatkoin matkaani Dubainlahden toiselle puolelle. Ko. portti oli suljettu eikä porttiin ole tehty mahdollisuutta poistua puistosta ilman valvovaa henkilökuntaa.  Harmitti kovasti, koska jouduin palaamaan aika pitkän matkan takaisin portille 4, joka on tarkoitettu autolla puistoon tuleville paikallisille asukkaille. Portin 4 luona ei ollut takseja, joten kävelymatkaa tuli jälleen runsaasti lisää.

Puistosta kannattaa siis poistua pääportin kautta, koska sen läheisyydestä saa helpommin taksin ja metroasemakin on kävelymatkan päässä.

8 Comments

 1. Onpas mahtavia kaktuksia. Oliko noissa Dubain puistoissa kasveissa mitään nimilappuja tai opastusta erilaisille kasvialueille?
  Hauska pikkukissa. Selvästi näkee, että kommunikointi yli kielimuurien sujuu ja jätski maistuu.

  Tykkää

  • Creeksiden puistossa oli surkea opastus. Pääportin lähellä oli monta vuotta vanha kartta puistosta, mutta se oli niin kulunut ettei kartasta saanut juurikaan selvää. Pyöräily oli paras keino selvittää eri puiston osat.
   Jotkut kasvit oli merkitty nimilapuilla, mutta merkitseminen ei ollut systemaattista. Creeksiden puisto on paikallisten asukkaiden vapaa-ajan viettopuisto. Kasvitieteellinen puutarha, jossa kaikki kasvit ovat nimilapulla merkittyjä, taitaa olla tuntematon käsite Dubaissa.
   Kisu oli ihana ja mikä parasta kommunikointiongelmia ei ollut. Se olisi varmaankin lähtenyt mukaani, jos olisin jäänyt odottamaan, että se ehtii syödä oman jätskiannoksensa.

   Tykkää

 2. Eeviregina says

  Upeita kaktuksia! Olen ihaillut Israelissa kaktuspuistoja ja eräällä suomalaisella perheellä on oma puutarha täynnä kaktuksia ja mehikasveja etelä-Israelissa. Itsellä ei meinaa mehikasvit ja kaktukset kestää, kastelen niitä varmaan liikaa.
  Kiitos siemenkirjeestä, sain sen tänään!

  Tykkää

  • Kaktukset ovat ihania. En ole pitkään aikaan käynyt laajassa kaktuspuutarhassa lukuunottamatta Berliinin kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneita. Pitääpä laittaa Israelin vinkkisi mieleen, koska emme ole koskaan matkustaneet siellä.
   Minullakaan kaktukset eivät menesty :`( Olen ajatellut, että otan valokuvat kaktuksista, jotka kuolivat viime talvena. Säilytin ne, koska ne ovat tosi hassun näköisiä: piikit säilyivät paikoillaan, mutta kaktus kutistui piikkien sisällä.

   Tykkää

 3. Taas ihana juttu! Huomioita ja paljon kullanarvoisia vinkkejä meille, jotka uusia puutarhamatkoja suunnittelemme😊

  Tykkää

  • Kiitos Anja 🙂 Kerron mielellään kokemuksiani, jottei muiden tarvitse tehdä samoja virheitä puutarhamatkoilla kuin minä.

   Tykkää

 4. Kuinkahan huvipuisto oli päästetty nua huanohon kuntohon. Luulis etta alue olis jollekki kelevannu, ku oli nua hiano naapuriki. Olipas massiiviset kaktukset ja oleanteri-istutukset.

  Tykkää

  • Ei voi muuta kuin ihmetellä, miksi huvipuisto ei menestynyt, koska sijainti on loistava. Dubaissakaan ihan kaikki ei muutu kullaksi, mihin sheikit investoivat.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.