Dubai, Puutarhamatkailu ulkomailla

Safa Park

Aloitan Dubain puutarha- ja puistojuttusarjan kertomalla ensin puutarhahoidon haasteista Persianlahden ilmastossa, koska haasteet ovat siellä täysin toisenlaiset kuin meillä Suomessa. Kun me pohdimme selviävätkö kasvimme kylmästä talvesta, niin dubailaiset puolestaan miettivät, miten heidän kasvit selviävät kuumasta kesästä.

Dubain ”talvikaudella” lokakuusta toukokuuhun on miellyttävän lämmin sää. Keskilämpötila on + 20 – +28 C ja sademäärä vaihtelee 0 – 25 mm/kk (vertailun vuoksi Suomen sademäärä kesällä 55 – 75 mm/kk).

Dubain ”kesäkaudella” kesäkuusta syyskuuhun  on käytännössä sateetonta ja keskilämpötila on +30 – +35 C. Kesällä ilman lämpötila voi nousta jopa +50 C, meriveden lämpötila + 37 C ja kosteusprosentti jopa 90 %. Vain kestävimmät kasvit (kuten kaktukset ja mehikasvit) selviävät kesän kuumuudesta ja kuivuudesta ilman jatkuvaa kastelua.

Koska sademäärät ovat ympäri vuoden vähäiset ja lämpötila aina lämmin, kesällä suorastaan sietämättömän kuuma, niin kaikki kasvit tarvitsevat säännöllistä kastelua ympäri vuoden.

Kastelu oli ratkaistu puistoissa siten, että joka ikinen kasvi oli istutettu joko normaalin tai tihkukasteluletkun viereen ja kastelu hoidetaan yleensä iltaisin tai öisin viileämpään aikaan.

Aika monissa paikoissa kasvit oli istutettu hiekkaan siten, ettei istutuspaikalla ollut lainkaan multaa. Olen harmitellut jälkikäteen, etten huomannut kysyä tarkemmin tästä istutustavasta puutarhamyyjiltä, kun kävin Dubai Garden Centressä. Oletan, että kasteluveden mukana annetaan säännöllinen lannoitus kasveille, koska lähes kaikki istutetut kasvi kasvoivat rehevästi ja kukkivat runsaasti.

Tihkukasteluletku kulkee petuniarivin keskellä. Pieni pätkä letkua näkyy oikeassa reunassa.

Puut ja pensaat tarvitsevat paljon enemmän kasteluvettä kuin tihkukasteluletkulla pystytään antamaan. Niiden kastelu oli ratkaistu siten, että puun ympärille oli tehty maasta matala maavalli. Puun juurelle johdetusta kasteluletkusta tuleva vesi jäi maavallin sisälle ja imeytyi sieltä vähitellen maaperään.

Kasteluvesi johdetaan palmun ympärillä olevan matala maavallin sisälle

Kun tietää Dubain ilmaston haasteet puutarhan hoidossa, niin osaa arvostaa huomattavasti enemmän liikenneympyröihin, puutarhoihin ja puistoihin istutettuja kesäkukkia tai kasveja. Mikään kasveista ei kukoista Dubaissa ilman jatkuvaa hoitoa.

*****     *****     *****     *****     *****

Safa puisto on Dubain suosituimpia puistoja paikallisten keskuudessa. Safa puistoa ei ole tehty turistien tarpeisiin eikä sitä mainosteta turisteille, joten siellä oli harvinainen mahdollisuus nähdä tavallisten dubailaisten vapaa-ajan viettoa.

Koska menolentomme oli yöllä, niin aloitimme matkan ensimmäisen päivän rennosti Safa puistossa lepäämällä kuvassa näkyvän palmun alla ja seuraamalla dubailaisten viikonlopun viettoa.

Siesta palmun alla Dubain pilvenpiirtäjiä ihaillen

Safa puisto on suosittu piknik-, grillaus-, leikki- ja urheilupuisto. Siellä on myös pieni huvipuisto, vuokrattavia polkupyöriä ja kahvila.

Koska puisto on suuri, niin mekin vuokrasimme polkupyörän 45 minuutiksi (noin 11 €) ja kiersimme suurimman osan puistosta pyöräillen.

Grillaaminen ja piknikillä käynti näyttivät olevan perheiden suosituin harrastus. Piknikille tulleiden perheiden mukaanottama tavaramäärä oli hämmästyttävän suuri. Mukana olivat monenlaiset ruoan valmistus- ja tarjoiluastiat, grillit, puutarhatuolit ja -pöydät sekä muu rekvisiitta. Tavaramäärästä päätellen perheet viettivät koko päivän puistossa.

Grillaaminen oli miesten tehtävä

Puistoon on tehty vesiputous ja pieni lampi, jossa voi soutaa vuokratulla veneellä. Vesielementit jäivät meiltä näkemättä, koska kaikki vesistöt olivat kuivia käydessämme.

Oikeassa alakulmassa sijaitsevassa kivikossa vesiputouksen paikka

Puistossa kasvoi monenlaisia puita ja pensaita, aika paljon kesäkukkia (erityisesti aikaisemmassa kuvassa näkyviä petunioita) ja jonkin verran perennoja. Keräsin alla olevaan kuvakollaasiin Safa puiston kauneimmin kukkivat kasvit.

kukkakollaasi

Muslimeille rukoileminen on yksi uskonnon viidestä peruspilarista. Imaami kutsuu moskeijan minareetista kuuluvalla rukouskutsulla viidesti vuorokaudessa rukoushetkeen.

Koska rukoiluhetki sattuu usein muun toiminnan aikana, niin kaikkiin julkisiin paikkoihin on tehty rukoushuoneita, jotka ovat erikseen miehille ja naisille. Safa puistostakin löytyi omat rukouspaikat molemmille sukupuolille.

Naisten ruokoushuone

Kaikissa puistoissa ja puutarhoissa ovat tiukat käyttäytymissäännöt ja niiden noudattamista seurattiin erityisen tarkkaan turisteille suunnatuissa puutarhoissa kuten Dubai Miracle Garden:ssa.

Dubai Miracle Garden:ssa oli joukko järjestyksenvalvojia, jotka vihelsivät pilliin kuuluvasti, jos joku turisti käveli nurmikolle tai yritti koskea kukkaistutuksiin. Jos turisti ei ymmärtänyt, että hän rikkoo sääntöjä, niin järjestyksenvalvoja kävi nuhtelemassa sääntöjen rikkojaa.

Puistojen käyttäytymissäännöt

Safa puisto oli harvoja paikkoja Dubain matkallamme, jossa kulta ei kimaltanut, ökyrikkaat eivät ajaneet huippukalliilla urheiluautoillaan eikä mikään ollut siellä maailman suurinta, kauneinta tai parasta.

Safa puisto oli yksi matkan mukavimpia kokemuksia, koska se poikkesi täysin turistille markkinoitavasta Dubain kimalluksesta ja erikoisista rakennuksista.

Safa puisto sijaitsee keskeisellä paikalla Jumeirahin ranta-alueen ja Business Bayn välissä (linkki karttaan).

Kävimme puistossa mennen tullen paikallisbussilla (linkki julkisen liikenteen kotisivulle ), mutta totesimme jälkeen päin, että olisi ollut huomattavasti nopeampi mennä metrolla lähimmälle metroasemalle (Business Bay) ja siitä eteenpäin taksilla.

10 Comments

 1. Mistä kasteluvesi noille kasveille otetaan? Puhdistetaanko siellä merivettä kastelua varten? Olen lukenut, että pohjavesi on siellä hyvin kallista ja vaikeasti saatavaa.

  Tykkää

 2. Ei sitä tajuakkaa kuinka helappua puutarhurointi on, ku vettä tuloo suurimmaksi osaksi taivahalta. Joskus pikkuuse liikaaki.

  Tykkää

  • Näin se yllätäen on, kun lukee dubailaisen puutarhurin haasteista 🙂
   Luin matkalla yhden lehtijutun dubailaisen toimittajan tekemästä Euroopan matkasta (mm. Rooma, Venetsia, Amsterdam…). Matkan mieleenpainuvimmat kokemukset olivat mm. meikäläisittäin huono sää: sade ja sumu. Ne olivat dubailaisen toimittajan mielestä vähintäänkin yhtä eksoottista kuin Venetsian kanaalit, koska niitä ei juurikaan koe Dubaissa.

   Tykkää

 3. Dubai tuntuu tästä puutarhanäkökulmasta huomattavasti mielenkiintoisemmalta, verrattuna siis niihin shoppailu-, yms. juttuihin, mitä sieltä suunnalta yleensä tulee. Sitä helposti alkaa juurikin miettiä, miten kastelu hoidetaan ja – apua – mitä se mahtaa maksaa. Se niin kutsuttu kestävä kehitys ei taida olla kovinkaan suuressa huudossa Dubaissa 😉
  Ranskassa kiinnitetään nykyään aika paljon huomiota turhaan kasteluun, ja paikallisia kasveja suositaan. Ei se kyllä ihan aina siltä näytä, mutta näin sanovat. Espanjassakin on kivoja puistoja, joissa nimenomaan käytetään paikalliseen ilmastoon sopivia kasveja.
  Kiehtova maailma kaiken kaikkiaan, tämä kasvien ja ilmaston maailma!

  Tykkää

  • Puutarhamatkailu on Dubaissa paljon mielenkiintoisempaa kuin shoppailu valtavissa ostoskeskuksissa. Eksoottiset rakennukset ovat myös mielenkiintoisia, mutta en ehtinyt valokuvaamaan niitä kovin paljon, koska puutarhoissa riitti niin paljon näkemistä.
   Tunnetaankohan Dubaissa lainkaan käsitettä kestävä kehitys? Ei se ainakaan turisteille näy.

   Tykkää

 4. Molley says

  Kun on käynyt vain Dubain lentokentällä ja nähnyt koneen ikkunasta sen laajan erämään joka on Dubain ympärillä tuntuu ihan ihmeeltä kaikki tämä rehevä kasvillisuus.
  Täällä meillä ilmainen sadevesi tuntuu nyt ihan ylellisyydeltä ja silti sitä ei täydellä teholla kerätä monissakaan kaupunkilähiöissä, mikä lie esteenä.

  Tykkää

  • Dubai on pelkkää hiekkaerämaata lukuunottamatta muutamaa keidasta. Yllättävän paljon he ovat satsanneet kesäkukkien kasvattamiseen liikenneympyröissä sekä puistoissa, se on puutarhamatkailijan onni 🙂

   Tykkää

 5. Mielenkiintoista lukea Dubain kasvuolosuhteista. Ei voi enää tämän jälkeen pahemmin valittaa sateettomista kausista ja kastelun vaikeudesta 🙂

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.