Puutarhamatkailu ulkomailla, Ranska

Kärhöjä Pariisin ja Givernyn puutarhoissa

Parc de Bagatelle on yksi Pariisin neljästä kasvitieteellisestä puutarhasta. Se sijaitsee Pariisin ydinkeskustan ulkopuolella, Bois de Boulognessa. Parc de Bagatelle ei ole perinteinen kasvitieteellinen puutarha, vaan se on keskittynyt tiettyihin kasveihin, joita on laaja valikoima. Parc de Bagatelle on kuuluisin ruusuistaan. Kahdessa ruusutarhassa on yhteensä 10 000 ruusupensasta edustaen 1200 eri ruusulajia. Puutarhassa kasvaa lisäksi mm. 120 erilaista kärhölajia, 155 pionilajia, 320 iirislajia ja 75 lummelajia.

Parc de Bagatellen ruusutarha, taustalla orangerie

Parc de Bagatellessa erilaisten kasvien kukinta on kauneimmillaan kesäkuussa. Kävin puutarhassa heinä-elokuun vaihteessa, jolloin kesäkukat ja ruusut kukkivat runsaimmin.
Parc de Bagatelle on laaja puutarha (24 ha), joten vierailuun kannattaa varata koko päivä, jos haluaa kiertää puutarhaa laajasti. Lipunmyyjä ei kertonut meille, että heillä on myytävänä puutarhasta karttoja (hän puhui pelkästään ranskaa ja me englantia), joten liikuimme puutarhassa siellä täällä olevien opastetaulujen avulla. Opastauluja oli harvassa, joten emme osanneet käydä kaikissa haluamissamme paikoissa.

Minua jäi eniten harmittamaan kärhöosaston ohittaminen. Huomasin myöhemmin opastaulusta, että kärhöt on istutettu puutarhan muurin viereen pienelle alueelle, mutta emme jaksaneet palata takaisin +30C helteellä. Kävelimme kärhömuurin ohi siten, että se oli osittain näköetäisyydellä, mutta ihailimme alueella runsaasti kukkivia kesäkukkia sekä katselimme hääparin valokuvausta. Kärhöjen kukinta on täytynyt olla aika vähäistä, koska kukat eivät kiinnittäneet meidän huomiota.

Parc de Bagatellen kärhöt kasvavat tämän alueen (Jardin des presentateurs) vasemmalla puolella muurin vieressä

Jardin des Plantes on Pariisin tärkein kasvitieteellinen puutarha. Se sijaitsee Seinen länsirannalla aika lähellä keskustaa. Jardin des Plantes on avattu yleisölle jo vuonna 1640.

Jardin des Plantes on 28 hehtaarin kokoinen. Puutarhan yhteydessä on puutarha-alan koulu, luonnontieteellinen museo, trooppiset kasvihuoneet, systemaattinen osasto, alppipuutarha ja paljon muuta. Hehtaarin kokoisella systemaattisella osastolla kasvaa 4500 kasvia, mm. kärhöjä.

Clematis napaulensis kukkii tammikuussa 2015 Jardin des Plantesissa

Clematis napaulensis kukkii tammikuussa 2015 Jardin des Plantesissa

Kun kävin pari vuotta sitten loppukesällä Jardin des Plantesissa, niin kesäkukkien osasto luonnonhistoriallisen museon edessä oli kasteltu ja hoidettu hyvin, mutta systemaattisen osaston kasvit kärsivät kuivuudesta ja huonommasta hoidosta. Paras vierailuaika Jardin des Plantesissakin olisi alkukesä.

Jardin des Plantesin laajat ja näyttävät kesäkukkaistutukset luonnonhistoriallisen museon edessä

Jardin des Plantesin laajat ja näyttävät kesäkukkaistutukset luonnonhistoriallisen museon edessä

Pariisin puutarhojen lisäksi kukkatorit ovat viehättäviä vierailupaikkoja. Suurin tuntemani kukkatori, Marché aux Fleursin kukkatori, sijaitsee Citén saarella Citén metroaseman vieressä, lähellä Notré Damea. Kukkatori on auki kaikkina vuodenaikoina. Kukkatorilla on tarjolla laadukkaat valikoimat leikkokukkia, orkideoita, perennoja, köynöksiä, pensaita, perennojen ja vihannesten siemeniä jne.

Marché aux Fleursin kukkatorin tarjontaa

Marché aux Fleursin kukkatorin tarjontaa

Marché aux Fleursin kärhötarjontaa

Marché aux Fleursin kärhötarjontaa

Taidemaalari Claude Monetin puutarha Givernyssä on yksi maailman kuuluisimmista ja suosituimmista puutarhoista. Giverny sijaitsee vajaa 100 km Pariisista luoteeseen. Puutarhaan pääsee Pariisista joko matkatoimistojen järjestämällä bussimatkalla tai omatoimisesti matkustamalla Pariisin Saint-Lazaren rautatieasemalta Vernoniin ja sieltä edelleen Givernyyn bussilla tai taksilla.

Claude Monet asui Givernyssä vuosina 1883-1926. Sekä Claude Monet’n asunto että puutarha ovat avoinna yleisölle. Puutarha on kaksiosainen: talon ympärillä on ruutupuutarha ja maantien toisella puolella vesipuutarha lummelampineen.

Claude Monetin kuuluisa lummelampi

Claude Monetin kuuluisa lummelampi

Vivian Russellin kirjassa ”Monet’n puutarha, vuodenajat Givernyssä” kerrotaan jonkin verran puutarhan kärhöistä: Claude Monet suunnitteli itse kaltevat kärhötelineet joka toisen värilaatikkopenkkiparin ylle valkoisten ja vaaleanpunaisten vuorikärhöjen (Clematis montana) tueksi. Kärhöt olivat ihastuttavimmillaan keväisin, jolloin puutarhuri Georges Truffautin Jardinage-lehteen 1924 laatiman kirjoituksen mukaan ”sadat pienet valkoiset ja vaaleanpunaiset kukkaset riippuivat hentoina ja pitsimäisen ilmavina köynnöksinä ja liehuivat vapaasti tuulessa käytävien yllä”.

Claude Monetin puutarhan värilaatikkopenkeissä kasvavat vuorikärhöt

Claude Monetin puutarhan värilaatikkopenkeissä kasvavat vuorikärhöt

Russel jatkaa kirjassaan: Toukokuisen puutarhan ylpeydenaiheita olivat myös vuorikärhöjen tähtimäisten valkoisten ja vaaleanpunaisten kukkien köynnökset Monet’n värilaatikkopenkkien ylle rakentamissa telineissä, joissa ne kiipeilevät tänään ihan yhtä rehevinä kuin Monet’n aikana. Entisöinnin yhteydessä 1970-luvun lopussa telineet uusittiin ja samalla istutettiin muutamia uusia kärhölajikkeita, mutta nämä eivät jostain syystä ole viihtyneet ja monet niistä ovat kuolleet.

Entisöinnin yhteydessä istutettuja uusia kärhöjä

Entisöinnin yhteydessä istutettuja uusia kärhöjä

Tämä juttu on julkaistu ”Kärhökerho Klematisklubben” jäsenlehdessä 2/2015. Sain Kärhökerhon sihteeriltä luvan julkaista saman jutun blogissani. 

6 Comments

 1. Todella kauniita puutarhoja ja uskomattoman upeita kärhöjä!
  Tuo Monet´n puutarha on minun monen vuoden haaveeni, en ole vielä siellä vieraillut. Mutta tuo Vivian Russelin kirja minulla on ja sen kuvia aina henkäilen ja ihailen.

  Tykkää

  • Kiitos Riina! Monet’n puutarhasta on ihana haaveilla Vivian Russelin kirjaa lukien ja valokuvia katsoen. Kirjan avulla voi myös miettiä, myös parasta matka-ajankohtaa 🙂

   Tykkää

 2. eeviregina says

  Viime syys-lokakuussa vierailin tuolla Monetin puutarhassa, kärhöjä siellä ei näkynyt, mutta valtavasti kaikkea muuta syksyllä kukkivaa. Pariisissa kiertely oli aika lyhyt ja kaikki isot puutarhatjäi vielä näkemättä. Uusi matka siis joskus edessä.

  Tykkää

  • Kärhöjen kukinta-aika oli varmaankin jo ohi syys-lokakuussa. Monet’n puutarhassa perennojen ym. Kukintaa täydennetään yksi vuotisilla kesäkukilla koko kauden, joten kukkaloisto on taattua. Pariisiin siis uudelleen, viikko kuluu nopeasti pelkästään kuuluisimpia puutarhoja kierrellessä.

   Tykkää

 3. Hianoja puutarhakuvia. Kärhökuvat kattelen aina erityysen tarkasti. Jos joskus Monet´n puutarhas mäki kiärtelisin.

  Tykkää

  • Kiitos! Kärhöt ovat ihania, niitä katselee mielellään. Kärhöpuistoja löytyy läheltäkin: Porvoossa on Suomen paras kärhöpuisto. Kivistikin kärhöpuutarha Virossa on laajempi ja hienompi kuin moni kuuluisampi eurooppalainen kärhöpuutarha. Jokaisen puutarhaharrastajan pitäisi päästä joskus käymään Monetin puutarhassa, koska se on niin kaunis 🙂

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.