Puutarhani

Ollako talvi vai eikö olla?

Valokuvasin talvista puutarhaani ja lähialueen asukkaiden talvisia harrastuksia juuri ennen matkamessuja. Koska matkamessuilla ja Mondon kirjoittajakoulussa kului aikaa pari päivää ja sen jälkeen kirjoitin postaukset molemmista tapahtumista, niin talvivalokuvien julkaiseminen unohtui.

Koska näyttää siltä, että kovin pakkasjakso on ohi, niin tulee kiire julkaista pakkaskuvat ennen kuin tämä talvi on täyttä historiaa.

Pakkasjakso Länsi-Uudellamaalla kesti noin kolme viikkoa loppiaisesta alkaen. Enimmillään pakkasta oli noin -30 C.  Pari kertaa satoi niin runsaasti lunta, että liikenne meni sekaisin.

Kun ajoimme matkamessuille eikä moottoritietä oltu aurattu vähään aikaan, niin totesin viisaammaksi jättää auton parkkiin ja jatkoimme matkaa junalla. Junillakin on ollut vaikeuksia liikennöinnissä talvikeleillä. Onneksi junat kulkivat sinä päivänä aika hyvin, joten matkamessut eivät jääneet näkemättä lumimyräkän vuoksi.

ruusu

Lumella kuorrutettu ruusun marja

ruusunoksa

Jopa ruusun piikit näyttävät koristeellisilta pilkistäessään lumen alta

koynoshortensia

Köynöshortensiassa on säilynyt muutama vanhentunut kukka

Ihastuin viime syksynä akileijan siemenkotien kauneuteen Henrietta Hassisen postauksessa julkaistun upean valokuvan vuoksi.

Kuvasin pitkään puuterilumen koristamaa akileijan siemenkotaa tavoitteena saada valokuvaan edes pikkuriikkisen Henrietan siemenkodan kauneutta. Ei onnistunut, en saanut valokuvaan lumoavan kaunista tunnelmaa. Valokuvasta tuli tavanomainen sini-valkoinen talvimaisema, joka tosin kuvastaa minun lempivärejäni.

Akileijan siemenkota puuterilumen kuorruttamana

laventeli

Laventelin kukka on taipunut lumen alla

Jätin jaloangervon kukinnot talventörrättäjiksi

karho

Kärhö on koristeellinen myös kukkimisen jälkeen

janisloikki

Jänis loikki pihamaan poikki, mutta ei käynyt vielä syömässä puutarhani kasveja

Kanadalainen vaihto-oppilaamme on kotoisin Vernonista, läheltä Vancouveria. Vernonissa talvella on kylmimmillään -18 C pakkasta, joten lähes -30 C pakkaset olivat Emman mielestä eksoottinen ja jännittävä kokemus.

Ensimmäisenä kovana pakkaspäivänä kävimme kävelemässä ja valokuvaamassa järvellä. Ikuistin Emman talvisiin valokuviin, jotta hän voi näyttää kavereilleen, miten kylmää Etelä-Suomessakin talvella voi olla.

IMG_9960[2]

Kotijärvellämme kävi melkoinen vilske parina viikonloppuna, kun järven jää oli riittävän paksua jäällä liikkumiseen eikä pakkasta ollut liikaa.

Pari lähistöllä asuvaa henkilöä auravat järven jäälle noin 4 kilometrin pituisen luisteluradan sekä hiihtoladun.

Ihmiset harrastivat ulkoilua monella eri tavalla. Järvellä näkyi paljon luistelijoita, hiihtäjiä, koiran ulkoiluttajia, pari mopoilijaa ja moottorikelkkailija.

Nyt nämä talviset harrastukset ovat ohi, koska jää on heikentynyt reilun viikon ”lämpöaallon” ja vesisateiden vuoksi.

kuvakollaasi

Viime viikolla satoi vettä useampana päivänä ja lämpötila pysytteli plussan puolella, joten valtaosa lumesta suli ja vihreä nurmikko näkyi lumen alta. Varsinais-Suomessa asuva puutarhaystäväni kertoi, että hän aloitti pihan haravoinnin jo viime viikonloppuna!

Parina viime yönä on satanut lunta muutaman sentin, joten vihreä nurmikko on peittynyt lumella.

Seuraavan kahden viikon ennusteessa luvataan, että päivälämpötilat ovat pääosin plussan puolella ja vettä sataa useampana päivänä, joten nämä pakkaskuvat saattavat jäädä tämän talven ainoiksi muistoksi ”oikeasta” talvesta.

EDIT 3.2.2016 illalla
Tänään oli niin hieno auringonlasku, että lisään jälkikäteen vielä kuvan auringonlaskusta.

8 Comments

 1. Meillä on viälä lunta jokapaikas ja lisää tuli eilee. Jos se ennustettu plussakeli tuloo meillekki, nii lumet voi saara kyyttiä. Talavi jäis siinä tapaukses ennätyslyhkääseksi. Toivottavasti ei tulisi enää ainakaa kovia pakkaasia. Se kiintiö on jo täynnä.

  Tykkää

  • Teidän korkeudella normaali talvi taitaa kestää 3-4 kuukautta, joten ennätykset saattavat mennä tänä talvena rikki.
   Kaikkein mukavin talvi olisi sellainen, josta puuttuisivat ääri-ilmiöt kuten kovat pakkaset, vesisateet ja kovat lumituiskut. Muutama asteen pikkupakkanen olisi parasta ja alle puoli metriä lunta. Lunta saisi sataa vain pieninä määrinä kerrallaan ja mielellään ruuhka-aikojen ulkopuolella 🙂

   Tykkää

  • Kiitos Piriot! Käykö lämpötila Floridassa koskaan pakkasen puolella?
   Olen käynyt kaksi kertaa Floridassa, molemmilla kerroilla tammikuussa. Ensimmäisellä kerralla olivat erikoiset säät, koska matkan alussa New Yorkissa oli poikkeuksellisen lämmintä (jopa yli + 15 C) ja sen jälkeen Miamissa harvinaisen viileää (vain muutaman aste plussan puolella). Toisella kerralla säät olivat paikallisten kertoman mukaan normaalit eli +20 C molemmin puolin.

   Tykkää

   • Pakkasyö on mahdollinen. Joskus 1900-luvun alussa appelsiinipuut kuolivat, mutta nykyisin niitä kastellaan, jos lämpötila putoaa. Viimeksi täällä Bradentonissa oli pakkasyö neljä tai viisi vuotta sitten. Päivisin lämpötila nousee parinkympin heitteille jopa tammikuussa vaikka öisin käväistään tavallisesti kymmenen asteen lukemissa.

    Tykkää

 2. Mukava katsaus kuluneeseen talveen. Sitä paitsi siemenkotakuvasi ovat ihan hienoja. Henriettan kuvat ovat niin upeita, että niiden taso taitaa olla tosi vaikea saavuttaa. Itsellänikin on kuvaamisen suhteen ylevät tavoitteet, mutta realistina olen todennut, ettei minulla yksinkertaisesti ole visuaalista lahjakkuutta. Asioiden, esineiden ja tapahtumien tallentaminen on mukavaa ja helppoa ja ilokseni myös meikäläisen kaltaiselle mämmikouralle sallittua. Onneksi niin monet näissä puutarhablogeissakin kuvaavat ja vieläpä jakavat meidän kaikkien ihailtaviksi aivan huikeita kuvia.
  Jänöjussi on tehnyt hauskan kuvion hankeen.
  Olihan se ihan odotettua, ettei talvi tammikuuhun pääty. Minusta ärsyttävintä näissä etelän talvissa on jäätävät sateet ja pääkallokelit. Tänään sentään lumi satoi lumena, joskin märkänä ja painavana. Aamulla oli aikamoinen mömmökeli, kun teitä ei ollut kunnolla aurattu ja tuulilasiin satoi jäistä hilettä.
  Ystäväni oli Floridassa viime vuoden tammikuun alussa. Hän on varsinainen auringonpalvoja ja pakkasi mukaan lähinnä kesävaatteita. Päällimmäiseksi muistoksi reissusta taisi jäädä alituinen palelu ja pakolliset lisävaateostokset, että selvisi muutaman plusasteen säästä.

  Tykkää

  • Kiitos Between! Henrietta on valokuvauksen rautainen ammattilainen, jonka valokuvien laatuun harrastelijat eivät pysty. On kuitenkin välillä hauska asettaa itselle haasteita, jotka tietää mahdottomiksi saavuttaa. Sen jälkeen voi palata valokuvaamaan omalla tavallaan ja tasollaan.
   Olen samaa mieltä, että liukkaat pääkallokelit ovat rasittavinta talvessa. Kovat pakkaset menettelevät, koska sen voi hoitaa lämpimällä pukeutumisella, mutta jäiset tiet ovat rasittavia. En ole vielä löytänyt sellaisia liukuesteitä kenkiin, jotta voisi kulkea huolettomana jäisellä tiellä.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.