Muut

Haasteita hitsauskurssilla

Pioniystäväni lähetti minulle pari viikkoa sitten alla olevan kuvan Leo Mujen tekemästä hevosenkenkäpallosta. Ihailin upeaa palloa, mutta totesin heti etteivät minun hitsaajan taidot riitä pallon tekemiseen.

Tulostin kuitenkin hevosenkenkäpallon kuvan mukaan hitsauskurssille. Myös opettajan mielestä pallo oli haasteellinen hitsattava. Pohdimme useamman kurssikaverin kanssa, mitä ”muottia” voisi käyttää pallon tekemiseen: joku ehdotti isoa puolipallon muotoista astiaa, toinen jumppapalloa ja kolmas lumipalloa.

Hevosenkenkäpallon tekijä ja valokuvaaja: Leo Muje

Mietin hevosenkenkäpallon tekemistä satunnaisesti viikon ajan. Kun kävelin pienen valurautaradan ohi, niin keksin, että sitähän voisi käyttää muottina. Voisin hitsata kaksi pientä puolikasta palloa ja liittää ne yhteen.

Tyhjensin ja pesin valurautapadan kurssia varten. Kurssilla esittelin opettajalle, että olen löytänyt hyvän pallomuotin.

Vanha valurautapata toimii kesäkukkien ruukkuna

Poistin hevosenkengistä enimmät ruosteet pois hiomakoneella, koska hitsaaminen ei  onnistu, jos hevosenkengät ovat ruostuneita hitsauskohdasta.

Muistelin hevosenkenkiä puhdistaessani, miten alkeellista menetelmää käytin puhdistamiseen reilu vuosi sitten: liotin hevosenkenkiä ensin vedessä, harjasin juuriharjalla hevosenlannan pois ja hioin karkealla hiekkapaperilla ruosteet pois. Olen oppinut kurssilla ainakin tehokkaammat tavat ruosteen poistoon.

Kun yritin asetella hevosenkenkiä padan ulkopuolelle niin totesin, että pata on aivan liian pieni pallon muotiksi. Tuskin edes pienimmät ponin hevosenkengät olisivat olleet riittävän pieniä palloon, jonka halkaisija olisi 35 cm.

Varttitunnin äheltämisen jälkeen totesin, ettei tällä menetelmällä palloa synny ja muutin suunnitelmaani. Aloin tekemään tuttuja pionitukia hevosenkengistä.

Hitsauskurssilla on kaksi Mig-hitsauskonetta. Hitsaan aina Kempomat 250:lla

Kun olin tekemässä toista pionitukea, opettaja tuli katsomaan, miten hevosenkenkäpallon tekeminen etenee. Hänen ilmeensä oli hämmästynyt, kun hän näki pionituen. Opettaja ei tiennyt suunnitelmani muutoksesta, joten hän luuli, että yritin tehdä pionituesta palloa.

Kun olin kertonut pallon teko-ongelmasta ja suunnitelman muutoksesta, niin nauroimme ”lituskapallolle” pitkään ja makeasti. Monet muutkin kurssilaiset kävivät illan aikana ihmettelemässä tekemisiäni. Nauroimme epäonnistuneen palloprojektini vuoksi illan aikana niin paljon, että kurssi-ilta kävi samalla naurujoogatunnista.

Hevosenkenkäpallosta tulikin pionituki

Ko. kurssi-illan saldo oli artikkelikuvassa näkyvät kolme pionitukia ilman jalkoja. Olin tulokseen tyytyväinen, koska pionituet ovat paljon tarpeellisempia kuin hevosenkenkäpallo. Minulla on noin 70 pionia, joista ainakin 40 tarvisee tuen ensi kesänä. Aika monta pionitukea pitää vielä tehdä.

Mondon kirjoittajakoulussa opitun mukaisesti julkaisen omakuvan, jossa hitsaan pionitukea

Hitsauskurssilla on tullut myös onnistumisia. Syyskaudella tein kaksi viinipullotelinettä hevosenkengistä, raudoitusverkosta muutaman ison pionituen sekä paljon erikorkuisia kasvitukia joko yksittäisten kasvien tukemiseen tai matalan aidan tekemiseen perennapenkin eteen.

Viinipullotelineen mallin näin Saarenmaan seppien myymälässä Tallinnassa. Saarenmaan sepät olivat takoneet kauniit ja yksilölliset hevosenkengät sekä hitsanneet niistä viinipullotelineen. Mustaksi maalattu viinipulloteline oli todella tyylikäs.

Saarenmaan Seppien tyylinen viinipullon teline (keskellä) oli helppo hitsata. Valokuvassa teline näyttää vinolta, mutta teline on oikeasti suora.

Oikeanpuoleisen telineen mallin löysin googlaamalla. Siinä olikin enemmän haastetta, koska piti miettiä, missä kulmassa hevosenkengät pitää olla, jotta pullon saa telineeseen kätevästi. Hevosenkenkien asento ei osunut heti kohdalleen, mutta väärin hitsatut kengät sai irroitettua toisistaan rälläkällä.

Vasemmalla Saarenmaan seppien tyylikäs viinipulloteline, kaksi muuta ovat omaa tuotantoa

Jos kiinnostuit hevosenkenkäpallosta, mutta sinunkaan taidot eivät riitä pallon hitsaamiseen, niin niitä voi ostaa valmiina Leo Mujelta (sähköposti hcleomuje@gmail.com). Leon töitä voi ihailla hänen Facebook-sivulla ”Pihakoristeet, paviljongit, takorautaportit ja muut piharakennukset”.

Kun kysyin Leolta lupaa hevosenkenkäpallon valokuvan julkaisemiseen, niin Leo kertoi, että hän innostui pallojen tekemisestä sen jälkeen kun oli nähnyt kuvan hevosenkengistä tehdystä pallosta korkealla metallijalustalla.

Leo on tehnyt toistakymmentä palloa. Hän hitsaa ensin kolme kenkää yhteen vähän kaarevaksi ja lisää sen jälkeen kenkiä eri puolelle palloa. Leo ei käytä mitään muottia pallon tekemiseen, vaan hän pyörittelee palloa ja katsoo pallon muotoa eri puolilta. Jos joku kenkä on väärässä asennossa, niin hän korjaa asennon napauttamalla kenkää vasaralla.

Jätän hevosenkenkäpallon idean toistaiseksi mietintämyssyyn ja keskityn kevään ajan kärhötukien pidentämiseen. Kun ensi kesänä käyn enoni luona, niin ehkä kokeilen pallon hitsaamista uudelleen enoni pajalla ja hänen avustuksella.

8 Comments

 1. Onpas keksiliäitä ja kauniita pionitukia! Niitä aina tarvitaan.
  Ja nuo Leo Mujen koristepallot ovat todellisia taideteoksia. Eivät näytä helpoilta toteuttaa.

  Tykkää

  • Pionituet ovat olleet hyviä käytössä ja ne ovat edullisia käytetyistä hevosenkengistä tehtyinä.
   Leon koristepallot ovat upeita ja vaativat tekijältään taitoa.

   Tykkää

 2. Nuata pioonitukia oon ihastellu ennenki, käteviä. Pallot on upeeta. Meillä olis kans materiaalia vaikka kuinka palio. Mistähän narusta vetääs, että isäntä…….Hitsaamahan en oo viälä opetellu.

  Tykkää

  • Pyydä isäntää tekemään sinulle pionituki esim. syntymäpäivälahjaksi, niin hän saattaa hyvinkin innostua asiasta 🙂 Olet niin kätevä käsistäsi, että oppisit hitsaamaan itsekin helposti. Asenteesi on kohdallaan, koska kerroit, että et ole VIELÄ opetellut hitsaamaan.
   Olen kysellyt enoltani paljon hitsausneuvoja. Hän on nykyään niin innostunut tekemään erilaisia pihakoristeita hevosenkengistä, että minä tai hänen vaimonsa emme ehdi kuin vähän vihjaista, niin enon pajalla syntyy usein useampikin vaihtoehto samasta ideasta.

   Tykkää

 3. Minäkin olen ihastellut jo aikaisemmin kuvia Leon hevosenkenkäpallosta. Ne ovat kyllä mestarin töitä ❤

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.