Puutarhamatkailu ulkomailla, Ranska

Parc de Bagatellen ruusutarhat

Parc de Bagatellen puutarhassa sijaitsee Pariisin suurin ruusutarha, jossa kasvaa 1200 eri ruusulajia ja noin 10000 ruusupensasta.

Suuri klassinen ruusutarha rakennettiin vuosina 1905-1907. Pienempi maanpeiteruusutarha perustettiin Parc de Bagatellen itäosaan 1983.

Kansainvälinen ruusuyhdistys (World Federation of Rose Societies) on palkinnut maailman hienoimmat ruusutarhat vuodesta 1995 lähtien. Parc de Bagatelle sai ko. palkinnon vuonna 2007.

Parc de Bagatellessa on järjestetty kansainvälinen ruusukilpailu, joka kesäkuu vuodesta 1907 lähtien. Viime vuoden kilpailussa voiton tai sertifikaatin saaneet ruusut löytyvät täältä.

Klassinen ruusutarha

Ruusutarhan taustalla kaunis Viktorian tyylinen paviljonki (Kiosque de l’Impératrice)

Köynösruusupergola

Pelkästään ruusujen ihailuun ja vertailuun olisi voinut käyttää kokonaisen päivän. Kilpailuissa menestyneet ruusut on merkitty puutarhassa kyltein. Olisi ollut mielenkiintoista verrata kilpailuissa menestyneitä ruusuja ”tavallisiin” ruusuihin ja miettiä, mistä syystä ruusut ovat saaneet voittonsa.

Koska Parc de Bagatellen puutarhassa on paljon muutakin nähtävää ruusutarhojen lisäksi, niin kiersimme ruusutarhat läpi parissa tunnissa.

ruusukollaasi

Klassisen ruusutarhan ruusuja

Maanpeiteruusutarha on paljon pienempi ruusutarha, jossa kasvatetaan pelkästään maanpeiteruusuja. Ruusut on istutettu niin kauas toisistaan, ettei maanpeiteruusujen käytöstä maanpeitekasveina saa kovin hyvää käsitystä.

Maanpeiteruusutarha sijaitsee aika kaukana Parc de Bagatellen muista kohteista, joten siellä kannattaa käydä vain, jos puutarhassa voi viettää kokonaisen päivän tai on kiinnostunut näkemään pelkästään Parc de Bagatellen ruusut.

Maisemaruusutarha

Maisemaruusutarha

”Landscape rose” tyyppinen ruusu

Useampia riikinkukkoja kulki puutarhassa vapaana. En ole koskaan kuullut, että riikinkukkoja voisi kesyttää ruokkimalla niitä, mutta niin on käynyt Parc de Bagatellen riikinkukoille.

Kun istuimme siskoni kanssa ruusutarhan penkillä ihailemassa ruusutarhan näkymiä, niin riikinkukko tuli kerjäämään ruokaa. Meitä alkoi vähän pelottaa, kun kiukkuisen näköinen riikinkukko tuli meistä puolen metrin päähän sen näköisenä, että alkaa nokkimaan meidän jalkoja, jos ruokaa ei tule tarjolle heti. Meillä ei ollut ruokaa, joten jatkoimme nopeasti matkaa, jotta pääsimme eroon uhkaavasti käyttäytyneestä riikinkukosta.

Kävin viime kesänä kahdessa upeassa ruusutarhassa: Parc de Bagatellen lisäksi Wisleyn ruusutarhoissa Englannissa.  Molemmat ovat upeita ja käymisen arvoisia ruusutarhoja, mutta niissä oli eroja.

Parc de Bagatelle on yksi Pariisin neljästä kasvitieteellisestä puutarhasta, joten Bagatellessa pyrittään näyttämään kävijöille mahdollisimman laaja valikoima ruusuja kasvitieteellisen puutarhan tyyliin istutettuna ja nimikyltein varustettuna. Parc de Bagatellessa on loistava mahdollisuus tutustua eri ruusulajeihin ja valita niistä mieleisensä omaan puutarhaansa, joskin 1200 eri ruusulajin tutkiminen edes pääpiirteittäin edellyttää paljon aikaa.

Wisleyn puutarhassa ruusut on istuttu perienglantilaiseen tapaan tavoitteena saada mahdollisimman kauniit ruusuistutukset. Ruusulajeja on vain murto-osa Parc de Bagatellen ruusuista, mutta tiiviimmällä istutuksella ruusupenkit on saatu näyttävämmäksi.

Parc de Bagatellen esittely jatkuu seuraavalla kerralla puutarhan muiden osien kierroksella.

6 Comments

 1. Oijoi, olipas ihania kuvia. Kiitos ❤ Tosin yllätti tuo maanpeiteruusujen outo "kohtelu", eivät he tuolla tavalla pääse näyttämään parhaita puoliaan.

  Tykkää

  • Kiitos Ruusumekko! Kasvitieteellisessä puutarhassa (Parc de Bagatelle on yksi Pariisin neljästä kasvitieteellisestä puutarhasta) on varmaankin periaatteena, että kasvit pitää istuttaa niin harvaan, että niitä pääsee katselemaan joka puolelta.

   Tykkää

  • Ruusutarhassa oli samanlainen tunne kuin pikkulapsella karkkikaupassa: ruusuja oli niin paljon, että oli vaikea valita mitkä ruusut halusin nähdä lähempää. En edes muistanut/ehtinyt tuoksutella ruusuja, kun yritin nähdä mahdollisimman paljon.

   Tykkää

 2. Aivan hurmaava paikka! Varsinkin tuo 1. kuvan varretettujen ruusujen rivistö. Vai olenko oikeassa, että ne ovat varretettuja? Mielenkiintoisia puutarhakohteita täällä :).

  Tykkää

  • Kiitos Tarja! Voi vain kuvitella, Miten kaunista ruusutarhassa on kesäkuussa, kun 10000 ruusua kukkii runsaimmillaan. Ylimmät kuvan ruusut olivat mielestäni varretettuja ruusuja.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.