Iso-Britannia, Puutarhamatkailu ulkomailla

Wisleyn puutarha

Wisleyn puutarha (RHS Garden Wisley) on suosituin ja tärkein kuninkaallisen puutarhayhdistyksen (RHS = Royal Horticultural Society) omistamista puutarhoista. Muut RHS:n omistamat puutarhat ovat BridgewaterHarlow Carr, Hyde Hall and Rosemoor.

Sir Thomas Hanbury lahjoitti Wisleyn RHS:lle vuonna 1903. Lahjoitus oli RHS:lle lähes lottovoitto, koska se oli etsinyt 30 vuoden ajan uutta ja suurempaa puutarhaa Lontoon ulkopuolelta. Lahjoituksen aikana Wisleyn tilan 24 hehtaarista vain pieni osa oli tehty puutarhaksi, loput oli viljelymaata.

Wisleyn puutarhan koko nykyisin on 97 hehtaaria. Wisley on Iso-Britannian toiseksi suosituin maksullinen puutarha Lontoon kuninkaallisen kasvitieteellisen puutarhan (Kew Gardens) jälkeen. Wisleyssä vierailee vuosittain lähes miljoona vierailijaa.

Päärakennuksen takana olevan kanaalin lumpeet

Wisleyn puutarha on kooltaan niin suuri, että päivän aikana ei ehdi kiertää koko puutarhaa. Suunnittelin etukäteen reitin, joka kattoi puutarhan mielenkiintoisimmat osat.

Wisleyn yksi kuuluisimmista kohteista on kaksi valtavankokoista kukkapenkkiä (Mixed borders), joilla on pituutta 128 metriä ja leveyttä 6 metriä. Kukkapenkkiin on istutettu kukkasipuleita, yksivuotisia kukkia, perennoja, pensaita ja puita.

Kasvit on istutettu kukkapenkkeihin värisävyittäin kylmistä pastelleista lämpimiin väreihin. Wisleyn puutarhureiden tavoitteena on antaa vierailijoille ideoita, miten kasveja voidaan yhdistellä toisten kanssa. Kukkapenkeissä on kasvien nimikyltit, jotta ideat on helppo toteuttaa omissa puutarhoissa.

Kukkapenkkeihin istutetut kasvit kukkivat runsaimmin heinäkuussa, joten en nähnyt niitä vierailuni aikaan kauneimmillaan.

Jättikokoiset kukkapenkit

Wisleyssä on kaksi ruusutarhaa: perinteinen ruusutarha ja moderni ruusutarha, jossa ruusupenkeissä kasvatetaan ruusujen lisäksi myös muita kasveja.

Ruusujen kukinta oli runsaimmillaan kesäkuussa, joten nautin kävelyreitilläni ruusujen kauniista kukista pitkään.

Alla olevassa kuvassa kannattaa kiinnittää huomiota siististi tehtyihin ruusupenkkien kanttauksiin. Kanttaus on Englannissa hyvin käytettyä. Kanttaamalla saa puutarhaan viimeistellyn ilmeen.

Ruusutarhoista kerrotaan enemmän tässä jutussa.

Perinteinen ruusutarha

Puutarhan lounaisosassa sijaitsee laaja metsäinen Battlestonin kukkula, jonka alppiruusut kukkivat runsaimmin huhti-toukokuussa.

Battlestonin kukkulalla oli vierailuni aikana vähiten vierailijoita, joten sain ihailla siellä alppiruusujen loppukukintaa omassa rauhassa.

Linkki Battlestonin kukkulaan koskevaan juttuun.

Battleston kukkulan alppiruusuja

Hyötypuutarhan läpi kävelin pikaisesti. Monet hedelmäpuut oli istutettu kasvamaan köynöskaarissa, minkä ansiosta hyötypuutarha näytti paljon hienommalta kuin normaali hedelmätarha.

Minulla on suuri mansikkamaa, joten tutkin tarkaan mansikan viljelyä. Mansikat viljellään kahdessa rivissä kasvilavoissa, joiden maanpinta oli katettu oljilla. Mansikoiden poiminta olisi paljon helpompaa viljelylavoista, joissa mullan pinta on puoli metriä korkeammalla kuin maan pinta.

Hyötypuutarhan hedelmäpuut

Kivikkopuutarhoja oli rakennettu useammalla eri tavalla: perinteiset kivimuurit, ”liuskekivipuutarha” ja keinotekoinen kukkula.

Harvinaisimmat ja arimmat kivikko- ja alppikasvit kasvoivat pienessä kasvihuoneessa.

Kivikkopuutarhoista on kerrottu enemmän tässä jutussa.

Kivikkokasveja kivimuurin päällä

Suuressa kasvihuoneessa on kolmen ilmastovyöhykkeen pysyvät näyttelyt sekä lähes kuukausittain vaihtuva ko. vuodenaikaan sopiva näyttely (esim. orkidea-, pelargoni-, krysanteemi- tai joulukukkien näyttely).

Suuresta kasvihuoneesta ja sen pelargoninäyttelystä on kerrottu enemmän täällä.

Suuren kasvihuoneen vieressä on pieni lampi, jota ympäröi laajat ja näytävät perennaistutukset. Kymmenkunta puutarhuria oli parhaillaan hoitamassa perennaistutuksia, joten jätin ne vähemmälle huomiolle.

Suuri kasvihuone

Seitsemän aarin alueella on kaksi lampea, paljon erilaisia puita, nurmikkokenttiä ja kukkapenkkejä. Kiersin alueen aika tarkkaan, koska luin etukäteen, että ko. alueelle on istutettu eniten suosikkikukkiani pioneja.

Seitsemän aarin alueella on kiinalaistyylinen huvimaja

Puutarhan sisäänkäynnin yhteydessä on laaja puutarhamyymälä, jossa kävin pikaisesti katsomassa kasvien tarjontaa sekä ostamassa muutamia puutarha-aiheisia matkamuistoja ja lahjoja.

Kärhöjä myytävänä puutarhamyymälässä

Wisleyn puutarha on yksi kauneimmista ja hyvin hoidetuista puutarhoista, jossa olen vieraillut. Kew Gardens Lontoossa on tunnetumpi ja suositumpi puutarha, mutta minä pidin enemmän Wisleystä. Wisleysta harrastelijapuutarha saa enemmän ideoita omaan puutarhaansa kuin Kew:stä, joka on rakennettu kasvitieteellisen puutarhan tarpeiden mukaisesti.

Suosikkejani olivat molemmat ruusutarhat, kivikkopuutarhat ja alppikasvien kasvihuone sekä suuri kasvihuone. Wisley kuuluu niihin puutarhoihin, jotka pitäisi nähdä useamman kerran eri aikaan kasvukaudesta.

Puutarha on niin laaja, että kannattaa etukäteen tutustua RHS:n kotisivuilla oleviin karttaan, puutarhan kohokohtiin ja suunnitella puutarhassa kuljettava reitti pääpiirteittäin valmiiksi.

Moniväriset lehtien ansiosta iiris on näyttävä koko kasvukauden ajan

Wisleyn puutarha sijaitsee Wokingissa, noin 40 km Lontoosta koilliseen. Lensimme Gatwickin lentokentälle aamulennolla ja vuokrasimme sieltä auton muutamaksi päiväksi. Gatwickistä oli noin puolen tunnin ajomatka moottoritietä pitkin Wisleyn puutarhaan.

Ohjeet, miten autolla ja julkisilla kulkuneuvoilla pääsee Wisleyn puutarhaan löytyvät täältä.

7 Comments

 1. Erityisesti perinteisen ruusutarhan kuva kirvoittaa mielessäni kauniita muistoja Englannin ja Hampshiren aikakaudestamme 1995-1997. Juuri nuo vaaleanpunaiset suuret kärhöt samoin, jopa aita niiden takana, tuota puusälettä saa ostaa kaikista puutarhakaupoista edullisesti Englannissa.

  Tämä tarinasi sai aikaan sen, että panin mieleeni Wisleyn puutarhan. Woking on aika lähellä Hampshiren rajaa. Jos ja kun ensi kesänä menemme herkistelemään muistoja, tämä pitää saada mukaan ohjelmaan. Kiitos vinkistä!

  Tykkää

  • Mukava kuulla, että löysit uuden puutarhavinkin 🙂
   Olisi upeaa saada asua Englannissa, koska siellä on niin paljon mielenkiintoisia puutarhoja, että vuosi tai useampikin kuluisi mukavasti puutarhoja ja muita mielenkiintoisia nähtävyyksiä ihaillessa.

   Tykkää

 2. On vielä pakko lisätä, että Englannissa ja juuri tässä Lontoon läheisyydessä, ja eittämättä Wisleyn puutarhan läheisyydessä, Surreyssä ja Hampshiressä, on lukuisia pienempiä puutarhoja, jotka ovat yleisölle auki ja jotka ovat pienuutensa vuoksi koskettavampia kuin nämä suuret puutarhat. Epäilen, että pienet puutarhat pidetään kunnossa talkoovoimin, ehkä niissä on vain joku tai jokunen sielukas tyyppi, jotka paneutuvat ylläpitoon. Se taas tuottaa epätasaisuutta. Suuret puutarhat ovat takuuvarmoja kohteita kaukaa tuleville vierailijoille, kun taas pieni puutarha saattaa juuri vierailun hetkellä olla huonossa kunnossa, vaikka edellisenä vuonna se loisti.

  Tykkää

  • Minulla on kaksi puutarhakirjaa Englannin lukemattomista kauniista puutarhoista. Englannissa on niin paljon mielenkiintoisia puutarhoja, että ulkomaalaisena on vaikea valita, missä vierailee lyhyellä matkalla. Minä otin Englannin matkalla varman päälle ja valitsin käyntikohteiksi suuria ja tunnettuja puutarhoja. Omaan puutarhaan saisi todennäköisesti enemmän ideoita käymällä pienemmissä puutarhoissa, joita hoidetaan vähillä resursseilla. Niitä on hankala löytää ja valita itselleen sopivaa.

   Liked by 1 henkilö

  • Minun piti käydä laskemassa kuinka suuri osa ”1001 puutarhaa, jotka sinun tulee nähdä ennen kuolemaasi” kirjaan mukaan otetuista puutarhoista on englantilaisia: 298 kappaletta eli lähes 30%. Vertailun vuoksi toiseksi eniten on amerikkalaisia 108 (11 %) ja kolmanneksi eniten ranskalaisia 83 (8%). Englanti on siis maailman huippupuutarhojen suurvalta 🙂

   Liked by 1 henkilö

 3. Kiitos taas erinomaisesta katsauksesta! Nyt meillä on valmis konsepti ajo-ohjeista lähtien tutustua Wisleyn puutarhaan. Kiitos❤

  Tykkää

  • Mukavaa, että koit Wisleyn jutun hyödylliseksi. Matkaoppaat/-kirjat harvemmin kertovat yksityiskohtaisia käytännön tietoja puutarhavierailuista, joten jaan tietoa mielellään muillekin puutarhamatkailijoille.

   Liked by 1 henkilö

Kommentointi on suljettu.