Puutarhani

Jääkukkia puutarhassani

Sää on vaihdellut vajaan kolmen viikon sisällä äärilaidasta toiseen. Ennen joulua oli harvinaisen lämmintä. Joulun ja uuden vuoden välissä oli muutama pakkasyö. Loppiaisen jälkeen on ollut harvinaisen kylmää Etelä-Suomessakin.

Olen kerännyt muutaman valokuvan, jotka kertovat sään vaihteluista kolmen viikon sisällä.

Ennen joulua yhtenä illalla satoi vettä kunnes lämpötila meni yöllä pakkasen puolelle. Vesipisarat jäätyivät kiinni kasveihin ja esineisiin. Jäätyneet vesipisarat kimmelsivät seuraavana päivänä auringonpaisteessa kuin pienet timantit.

Yllättäen kaikkein kaunein jäätynyt vesipisara ”taideteos” syntyi pensaan suojana olleeseen kanaverkkoon, kun kymmenet vesipisarat kimmelsivät auringonpaisteessa.

Luonnon tekemä taideteos pensaan suojaverkkoon

Jouluaaton aatto sekä aatto olivat harvinaisen lämpimiä, kauniita ja aurinkoisia päiviä. Lämpötila oli reilusti plussan puolella. Jouluaaton aaton pihatyötunnelmista kerroin aikaisemmin joulupostauksessa.

Orvokki kukki puutarhassa vielä jouluaattona

Joulun ja uuden vuoden välissä oli muutama kaunis ja aurinkoinen pakkaspäivä. Lunta ei ollut lainkaan, vaan ainoastaan kuuraa maassa. Järveen tuli ohut ja kirkas jääpeite.

Kasvit peittyivät yöllä pakkasen tekemiin pieniin jäähileisiin tai kuuraan. Varsinkin marjat näyttivät aamuisin kuin sokerihuurteen peittämiltä.

Lumimarjat

Mahonia

Ruusun marjat

Pikkutalvio

”Lumitähti” järven jäällä

Heti vuoden vaihteen jälkeen satoi noin kymmenen senttiä kevyttä pakkaslunta. Loppiaisen jälkeen Siperiasta saapuivat kunnon pakkaset Etelä-Suomeen saakka. Pari päivää sitten meillä oli talven kylmin päivä,  -29 C.

Eilen aloin toivoa kovien pakkasten jatkuvan, koska luin Ylen uutisista, että lehtokotilot ja espanjan siruetanat kokevat massakadon vähälumiseen aikaan ja kovilla pakkasilla.

Kasvit ovat peittyneet kauniisti kevyen lumeen alle. Rakentamattoman naapuritontin koiranputkista on tullut tänä talvena valokuvauksen suosikkikohteita. Käyn valokuvaamassa niitä erilaisessa säässä ja valaistuksessa. Koiranputken kuivuneet kukinnot näyttävät aina kauniilta valokuvissa.

Koiranputki auringonlaskun aikaan

Pakkanen on jäädyttänyt järven jään niin paksuksi, että luistelurata aurattiin moottorikelkalla pari päivää sitten. Aurausjäljen kohdalle on tullut kauniita jääkuvioita.

Jääkukkia järven jäällä

Jääkukkia lumen päällä

Lumen tulon vuoksi on alkanut pakollinen muutaman kuukauden lepotauko puutarhatöistä. Ulkona voi tehdä enää vain lumitöitä. Nyt on aikaa suunnitella ensi kesäksi pieniä pihaprojekteja periaatteella ”enemmän viime vuoden pihatöiden tulosten ihailua kuin uusien massiivisten pihaprojektien tekemistä”.

Nyt on myös tämän vuoden puutarhamatkojen suunnitteluaika. Matkat alkavat helmikuussa Dubaista. Dubai ei tule ensimmäisenä mieleen puutarhamatkakohteena, mutta nykyään se pyrkii voimakkaasti lisäämään vetovoimaansa puutarhaharrastajienkin joukossa.

Reilu vuosi sitten avattiin Dubai Miracle Garden, joka mainostaa itseään maailman  suurimpana puutarhana kukkien määrällä mitattuna (100 miljoonaa kukkaa). Mahdoton käsittää noin valtavaa kukkamäärää, koska Keukenhofin 7 miljoonaa sipulikukkaa ovat saaneet pään ihan pyörälle kukkien määrästä ja kauneudesta.

Nyt nautitaan talvesta ja talven iloista!

2 Comments

  1. Ainut lohoruttava asia pakkaasis onki, maharollinen tuholaasten joukkotuho. Toivottavasti puutarhas ei oo kasvien joukkotuhoa. Täälä on lunta nii vähä, että lumityät voi hoitaa puhaltamalla.

    Tykkää

    • Jos kotiloiden ja etanoiden joukkotuho tapahtuisi, niin hyväksyisin jopa muutaman kasvin menetyksen pakkasen vuoksi.

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.