Muut

Rikkaruohoelämää-blogin puutarhahaaste

Muutama viikko sitten Rikkaruohoelämää-blogin Between haastoi minut vastaamaan kymmeneen mielenkiintoiseen puutarha-aiheiseen kysymykseen. Haasteeseen vastaaminen on viivästynyt, mutta näin vuoden vaihteen tienoilla on ollut aikaa vastata haasteen kysymyksiin perusteellisemmin.

Toivon, että kunnon talvi tulee Etelä-Suomeenkin tammikuussa ja puutarhamme näyttäisi yhtä lumiselta kuin artikkelikuvassa muutama vuosi sitten.

1.  Suosikkikasvisi omassa puutarhassasi?
Yhden yksittäisen suosikkikasvin nimeäminen on erittäin vaikeaa, koska kaikki kasvit ovat kauniita kukkiessaan. Suosikkikasvejani ovat suurikukkaiset perennat, köynökset ja pensaat, kuten pionit, kärhöt, ruusut, laventelit, daaliat, päivänliljat, liljat, akileijat, syysleimut ja kuunliljat.

Jos on kuitenkin pakko valita yksi suosikkikasvi, niin se on pioni. Kuvassa näkyy kaksi kauneinta pionilajiani: erittäin vaaleanpunainen mysteeripioni sekä vaaleanpunainen Sarah Bernhardt.

20150710_pionit

2.  Kasvi, josta haluat päästä eroon?
Koivut kuluttavat niin paljon vettä ja ravinteita, etteivät muut kasvit menesty niiden lähellä. Olen päässyt vähitellen eroon tienvarressa kasvavista koivuista paitsi yhdestä, jonka mieheni haluaa säilyttää niin kauan kun hänen suosikkikottarainen käy pesimässä ko. koivussa olevassa pöntössä.

Kaksi muuta kuvassa näkyvää kaadettavaa koivua sijaitsevat rinteessä,  johon voisin koivujen kaatamisen jälkeen istuttaa muitakin kuin kuivaa kasvupaikkaa sietäviä perennoja.

3.  Miten käyttäisit 1000 euroa puutarhaasi?
Jos saisin ylimääräiset tuhat euroa käytettäväksi puutarhassa, niin ostaisin hienon metallisen paviljongin uudeksi kärhötueksi. Ostin pari vuotta sitten Ohlsonilta halpispaviljongin, jossa hinta-laatusuhde oli harvinaisen hyvin kohdallaan, mutta se ei ole umpimetallitangoista tehdyn veroinen. Englannista löytyisi upeita metallipaviljonkeja, mutta niiden ostamiseen tuhat euroa ei riittäisi.

4.  Koetko koskaan turhautumista puutarhasi suhteen?
Turhaudun, jos jokin muutos ei onnistu suunnitellulla tavalla kovasta yrittämisestä huolimatta tai teemme virhehankintoja. Kahtena viime kesänä olen turhautunut vääränlaiseen multatoimitukseen. Saimme kuorma-autollisen lannoittamatonta ja kalkitsematonta multaa. Valtaosa multatoimittajan asiakkaista on ammattilaisia, jotka haluavat lannoittaa ja kalkita mullan itse. Toimittaja ei huomannut mainita, että hänen multansa on oletusarvoisesti lannoittamatonta ja kalkitsematonta. Mieheni ei puolestaan huomannut kysyä asiaa, koska emme aikaisemmin edes tienneet, että multaa myydään lannoittamattomana.

Olen yrittänyt jälkeen päin lannoittaa ja kalkita multaa amatöörin taidoilla ja vaihtelevalla menestyksellä.  Kuvassa näkyvän sammaleen poistin syksyllä ja laitoin tilalle uutta lannoitettua ja kalkittua multaa.

Rantatiepenkki

5.  Miten rentoudut puutarhassasi?
Kaikenlainen puutarhassa puuhastelu on rentouttavaa. Jos haluan pelkästään rentoutua, niin menen makaamaan riippumattoon tai keinuun ja katselen pilviä taivaalla ja kuuntelen lintujen laulua.

Pionien parhaimpana kukinta-aikana siirrän lepotuolin vanhimman pionipenkin viereen ja ihailen pioneja. Kun olen ihaillut lähimmät pionilajit, niin siirrän lepotuolin metrin tai pari eteenpäin ja ihailen seuraavia pionilajeja. Jatkan tällä tavalla kunnes olen ihaillut koko pionipenkkini  kaikki pionit.

pionitjatuoli

6.  Suunnitteletko puutarhaasi järjestelmällisesti vai toimitko hetken päähänpistosta?
Teetin puutarhasuunnitelman ennen kuin aloimme tekemään pihaa omakotitalon rakentamisen jälkeen. Koska rakensimme holvisaunan ennen pihan tekemistä, niin puutarhasuunnitelman tekemisestä sen toteuttamiseen ehti kulua pari vuotta. Koska ehdimme asua talossa lähes kaksi kesää ennen pihan rakentamista, niin tunsin pihan paljon paremmin kuin suunnitelman tekoaikana. Moni puutarhaan suunniteltu toiminto siirtyi toiseen paikkaan, koska olimme huomanneet, että esim. terassi oli suunniteltu liian varjoiseen paikkaan.

Yritän suunnitella puutarhaa järjestelmällisesti, mutta teen myös monia muutoksia puutarhaan nopeasti, jos innostun jostain asiasta eikä mies vastusta muutosta. Robottiruohonleikkurin hankkimisen jälkeen ruohonleikkurin ohjauslangat pitää asentaa uudelleen, jos Risto Robotin pitää ruohoa leikatessaan väistää uusia istutuksia. Ohjauslankojen uudelleen asennus on sen verran työlästä, että monet muutokset ovat jääneet sen vuoksi tekemättä.

7.  Mikä oli viime kesän paras puutarhatekosi?
Viime kesän paras puutarhatekoni oli uuden pionipenkin perustaminen sekä tilapäisistutuksessa olleiden pioneiden siirtäminen uuteen pionipenkkiin.

Pionipenkin paikalla kasvoi pikkutalviota noin 16 m2:n alueella. Annoin pikkutalviot lahjaksi kahdelle ystävälleni. Molemmat saivat maanpeitekasveja kahden henkilöauton peräkärryllisen verran.

8.  Ajatteletko puutarhaasi talviaikaan?
Ajattelen puutarhaani usein talviaikaankin: katson valokuvia puutarhasta, puuhastelen talvellakin viikoittain puutarhassa (lumen luontia, valokuvausta ym.) tai suunnittelen seuraavan kesän istutuksia tai puutarhan muutoksia.

9.  Onko puutarhasi iso vai pieni ja oletko tyytyväinen sen kokoon?
Unelmissani haluaisin tontin koko olevan vähintään puoli hehtaaria, jotta olisi riittävästi tilaa kasvattaa puutarhassa kaikkea mitä haluaisin. Käytännössä nykyisenkin tontin (1530 m2) hoitamiseen kuluu niin paljon aikaa, ettei vapaa-aikaa riitä kesällä juurikaan muihin harrastuksiin, koska haluamme pitää puutarhaamme mahdollisimman hyvässä kunnossa.

10. Mitä on suunnitelmissasi ensi kesälle?
Uuden pionipenkin tekeminen oli viime kesänä niin suuri urakka, että ensi kesäksi suunnittelen vain pienempia projekteja. Kärhöt eivät menesty kesämökillä hyvin, joten aion siirtää kärhöpaviljongin kotitontille sekä valtaosan mökin kärhöistä. Aion hankkia muutaman uuden kärhön paviljonkiin. Kärhöpaviljongin uusi paikka on kuvan oikeassa alareunassa savusaunan savupiippujen oikealla puolella.

Puutarhahaasteen samoilla kysymyksillä voi ottaa vastaan kuka tahansa puutarhabloggaaja, joka haluaa muistella viime kesää, pohtia ensi kesään suunnitelmia ja vastata kysymyksiin valokuvien kera.

This entry was posted in: Muut
Tagged with:

2 Comments

 1. Lunta on luvassa, joten kohta pääset ihailemaan talvisia maisemia. Iso puutarha olisi mukava, vaikka ei koko aluetta hoidettuna pitäisikään. Olisi enemmän mahdollisuuksia rakentaa monipuolinen puutarha erilaisine alueineen.
  Sinun pihassasi on tuleva kesä täynnä odotuksia, kun olet istuttanut niin paljon uusia pioneja ja kärhöjä. Ihan jännittää puolestasi.

  Tykkää

  • Maisema näyttää jo aika talviselta parin päivän lumisateen jälkeen.
   Kirjoitan blogissa, miten uudet taimet menestyvät ja kukkivat. Between, olet tervetullut myös katsomaan pionien ja kärhöjen ym. kukintaa.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.