Puutarhani

Puutarhavuosi 2015

Kärhöjä Saksasta

Tilasin alkuvuodesta pari kymmentä kärhöä Friedrich M. Westphal Clematiskulturen:lta Saksasta. Kärhöt toimitettiin hyvin pakattuina huhtikuun puolessa välissä. Kärhöt olivat edullisia ja taimien laatu erinomainen: taimet olivat erittäin isoja, hyväkuntoisia ja osassa oli jopa kukkanuppuja.

Koska en pystynyt istuttamaan taimia heti, niin säilytin niitä muutaman viikon autotallissa siellä talvehtineiden ruusujen kanssa. Suureksi harmikseni ruusuihin tuli kirvoja, jotka levisivät myös kärhöihin. Osa kärhöistä kärsi kovasti kirvoista, eikä toipunut niistä koko kesänä. Noin puolet kärhöistä kukki jo ensimmäisenä kesänä, muutama kärhö jopa erittäin runsaasti.

Hyvin pakattu kärhötoimitus, uudesta Europa-kärhöstä tuli yksi suosikkikärhöistäni

Pettymys ”auringonkukkapellon” kasvattamisessa

Esikasvatin pari sataa auringonkukkaa toiveena saada mökille pieni auringonkukkapelto. Valitsin aurinkokukkapellon paikan liian läheltä koivua. Vaikka kastelin ja lannoitin auringonkukkia säännöllisesti, niin ne kasvoivat vain reilun puolen metrin korkuisiksi ja vain pari niistä kukki. Osasyynä huonoon menestykseen lienee myös kolea alkukesä, koska auringonkukat eivät menestyneet tänä kesänä kovin hyvin parissa paremmassa paikassa kesämökillä.

En kuitenkaan lannistu, vaikka tämä on jo toinen kesä peräkkäin, kun aurigonkukkien kasvatus epäonnistui. Yritän ensi kesänä uudelleen eri paikassa. Tein uuden auringonkukkapellon aurinkoiseen paikkaan, jossa kasvaa lähellä vain pieni kataja. Siirsin uuteen paikkaan jo syksyllä paljon kompostimultaa odottamaan ensi kesää.

Minikokoinen auringonkukka ”pellossa”, normaalikokoisen auringonkukan nuppu ja kukka

Uuden perennapenkin multaongelma jatkui

Huomasin toissa vuonna uudessa perennapenkissä ongelman, koska istuttamani auringonkukan taimet eivät kasvaneet siellä. Mieheni oli tietämättään ostanut kuorma-autolastin lannoittamatonta ja kalkitsematonta multaa. Valtaosa multatoimittajan asiakkaista on ammattilaisia, jotka haluavat lannoittaa ja kalkita mullan itse. Toimittaja ei huomannut mainita, että hänen multansa on oletusarvoisesti lannoittamatonta ja kalkitsematonta. Mieheni ei puolestaan huomannut kysyä asiaa, koska emme aikaisemmin edes tienneet, että multaa myydään myös lannoittamattomana.

Olen yrittänyt tänä vuonna lannoittaa ja kalkita multaa mahdollisimman hyvin amatöörin taidoilla. Sormustinkukat innostuivat kasvattamaan valtavan isot lehdet, mutta yksikään ei kukkinnut. Joidenkin perennojen lehtien kummallinen väri kertoo, ettei multa ole oikein lannoitettua. Osa kasveista on kukkinut suhteellisen hyvin. Kuvassa näkyvän sammaleen poistin syksyllä ja laitoin tilalle uutta lannoitettua ja kalkittua multaa.

Erinomainen marjasato

Viime kesä oli kaikkien aikojen paras mansikka-, vadelma-, herukka- ja karviaisvuosi. Marjat hyötyivät alkukesän runsaista sateista.

Mansikoita saimme omalta mansikkamaalta noin 40-50 litraa. Punaherukoita sekä erilaisia karviaisia saimme molempia parikymmentä litraa sekä vadelmia pari litraa. Vanhat mustaherukkapensaat ovat tuottaneet vain vähän marjoja, joten poistin ne ja istutin tilalle pari Pohjanjätti-mustaherukkapensasta sekä viherherukkapensaan.

Uuden pionipenkin tekeminen

Kesän suurin työ puutarhassa oli uuden 8 m x 2 m kokoisen pionipenkin tekeminen (ylin kuva). Istutin pionipenkkiin 32 pionia 75 cm välein. Ensi kesän suurin jännityksen aihe on kuinka moni pioni kukkii uudessa pionipenkissä.

Pionit saavat puutarhassani erityiskohtelun kauneimpina perennoina. Tein useita pionitukia viime talven metallityökurssilla. Koska pionien parhaimpaan kukinta-aikaan luvattiin runsaita vesisateita, niin askartelin vanhan pionipenkin suojaksi sateenvarjotuet, jotta suuret ja raskaat pionien kukat eivät kärsi vesisateella.

Raudoitusverkosta tehdyt pionituet sekä pionipenkin sateenvarjot

Perennepenkkien uudelleen organisointi

Uuden pionipenkin valmistumisen jälkeen väliaikaisistutuksessa olleiden pionien siirtäminen uuteen pionipenkkiin aiheutti melkoisen uudelleen istutusten ketjun useammassa perennapenkeissä. Siirsin paljon perennan taimia perennapenkistä toiseen ja yritin saada kuhunkin perennapenkkiin mahdollisimman toisiinsa sopivat perennaistutukset.

Uudistimme savusaunan vieressä, jyrkän rinteen alaosassa olleen pienen perennapenkin. Istutin siihen mm. jalopähkämöä, harjaneilikkaa, muutaman pionin ja kärhöjä. Paikka on erittäin haasteellinen pioneille ja kärhöille lähellä olevan koivun vuoksi. Laitoin juurimaton perennapenkin alle, jotta koivun oksat eivät kasvaisi perennapenkkiin. Jos kärhöt kasvaisivat ko. paikalla, niin ohjaan ne peittämään koivun ympärillä olevan alueen, jossa ei kasva muuta kuin rikkaruohoja.

Rinteen alle kunnostettiin pieni perennapenkki

Kukkasipulien istutusurakka

Tilasin alkukesästä kukkasipuleita Eurobulbilta Hollannista mm. Keukenhofin tyylistä tulppaanipenkkiä varten. Luulin tilatessani, että siinä on kaikki viime syksyn kukkasipulihankinnat.

Toisin kuitenkin kävi. Krakovan matkalla kesämökkimme isäntäperhe opasti meidät pariin puutarhamyymälään, josta ostin kassillisen erittäin edullisia puolalaisia kukkasipuleita. Kun palasimme Suomeen, niin löysin lisäksi Lidlistä, Plantagenista ja Muhevaisesta edullisia kukkasipuleita. Lopputulos oli, että ostin noin 1500 kukkasipulia ja istutin niitä useamman viikon ajan. Toivottavasti kukkasipulit kukkivat kauniisti ja runsaasti ensi keväänä.

Uuteen pionipenkkiin istutin paljon erilaisia narsissin sipuleita

 

14 Comments

 1. Kiitos koko vuoden kuulumisista. Hienoa saada lukea, miten hoidat puutarhaan ja nautit siitä. Onnea uuteen puutarhavuoteen! Kyllä ne auringankukatkin vielä kokonaisena peltona hehkuvat!

  Tykkää

  • Kiitos Sinikka! Puutarhanhoito opettaa kärsivällisyyttä. Jos jonkun kasvien kasvatus ei onnistu ensimmäisellä kerralla, niin kokeilen seuraavana kesänä uudella tavalla tai uudessa paikassa. Joskus kärsivällisyys palkitaan kauniina kukkina.

   Tykkää

 2. Sulla on ollut ison mittakaavan projekteja, todella mielenkiintoista. Keukenhofin tyylinen kukkapenkki olisi kyllä mahtava.
  Kylvin viime kesänä myös ensimmäistä kertaa auringonkukkia (viittä eri lajiketta) ja niistä muistaakseni 3-4 lajiketta menestyi melko hyvin savisessa rinteessä, johon lisätty kompostia ja ostomultaa. Selvää ensikertalaisen tuuria. Tänä vuonna aion kokeilla uudelleen, mutta kukille täytyy etsiä uusi paikka, koska vanhalle paikalle on jo toiset suunnitelmat ..

  Hauskoja ja menestyksekkäitä kokeiluja kuluvalle vuodelle!

  Tykkää

  • Kiitos Piparminttu, menestyksekästä uutta puutarhavuotta myös sinulle!
   Joka kesä pitää olla uusia puutarhaprojekteja, vaikka puutarhani saattaa näyttää ulkopuolisten silmissä ”valmiilta”. Minullakin auringonkukkien kasvatus onnistui parhaiten ensimmäisellä kerralla kolme vuotta sitten, kun kokeilin niiden kasvatusta mansikkamaan vieressä.

   Tykkää

 3. Kasvien kanssa ei näköjään kaikki mene aina putkeen. Istuta huolella vaikkapa auringonkukkia muhevaan multaan ja valoisaan paikkaan. Ainutkaan ei nouse, kukkimisesta puhumattakaan. Vaan annas olla, kun lintulaudalta putoaa siemeniä karuun ja pimeään paikkaan. Siihen nousee viisi kylän komeinta kukkaa, joiden kukinnot ovat tarjottimella kokoisia. Näin siis käy minulle.
  Ihana nähdä, miten viime kesän uurastuksesi kukkii ja kasvaa tulevana kesänä.

  Tykkää

  • Puutarhaharrastus on ennakoimatonta ja osittain senkin vuoksi mielenkiintoista. Välillä tuntuu, ettei jonkun kasvin kasvatus onnistu kovasta yrittämisestä huolimatta. Usein lintujen levittämiä siemeniä kasvaa yllätyskasveja huonoissakin olosuhteissa.

   Tykkää

 4. Minulla on samanlaisia kokemuksia auringonkukista kuin Betweenillä. Savipeltoon, kokkareiden keskelle heitellyt lintulauta-auringonkukansiemenet itivät mainiosti ja kukkivat kauniisti, eivätkä tarvinneet minkäänlaista apua. Sitten täällä ostin upeita punaisen auringonkukan siemeniä ja odotin mahtavaa kukintaa – pari siemenistä iti, mutta joku ötökkä ehti syödä ne ennen kuin ehtivät kasvaa mihinkään.

  Odotan suurella mielenkiinnolla 1500 kukkasipulin keväistä kukoistusta 😀

  Tykkää

  • Auringonkukat ovat tosiaankin arvaamattomia. Lintulaudalta tippuneet ”maatiaisauringonkukkien” siemenet kasvavat hyvin itsestään, mutta jalostettujen auringonkukkien kanssa on ollut ongelmia ennenkin.
   Minäkin odotan innokkaasti sipulikukkien kukkimista 🙂

   Tykkää

 5. Son kumma, ku aina löytyy kaikellaasia rojektia ”valamihista” puutarhasta. Ny onki mukava orottaa kesää ja uuristettujen penkkien kukoostusta. Kyllä tualla sipulimäärällä taitaa Keukenhof jäärä toiseksi 🙂

  Tykkää

  • Naapurin 70+ eläkeläismies on muutaman vuoden ihmetellyt samaa asiaa ja huomannut jopa että monet taimet ovat vaihtaneet paikkaa puutarhassamme. Kevättä odottelen jo kovasti, mutta Keukenhofin 7 miljoonaan kukkasipuliin on vielä pitkä matka 🙂

   Tykkää

 6. Odotan innolla kuvia kukkasipuliloistosta teidän pihalla ensi keväänä ja alkukesästä!
  Kiitos vinkistä tuon mullan suhteen, meillä on hankinnassa paljon uutta multaa ensi kesäksi kun koko kasvimaa siirretään lavoille.

  Tykkää

  • Olen tyytyväinen, jos joku muu puutarhaharrastaja välttyy multaongelmalta luettuaan blogiani. Lannoittamaton multa kasvimaallasi olisi katastrofi. Eilen satoi ”oikean” ensi lumen, mutta ajatukset ovat jo keväässä ja kukkasipulien kukinnassa.

   Tykkää

 7. Huh, on sinulla ollut aikamoinen urakka! Ja joskus vastoinkäymisiä voi olla enemmänkin, mutta kaikesta oppii. Lopputulos on varmasti upea ❤ Westphalin kärhöt ovat ihan parhaita, olen niitä useamman kerran ostanut ja aina ollut tyytyväinen. Heidän valikoimansa on niin laaja, ettei koskaan oikein osaa päättää, mitä haluaa… Mieheni on maajussi, mutta alkuvuosien vastoinkäymisten jälkeen olen ostanut vain pussimultaa 😉

  Tykkää

  • Vastoinkäymisistä oppii parhaiten, vaikka sen ymmärtää vasta sitten, kun ne on ohitettu ja aika on kullannut muistot 🙂 Mukava kuulla, että Westphalin kärhöt ovat sinunkin mielestä parasta laatua. Aion ensi kesänäkin tilata niitä lisää. Oletko saanut kärhöt sellaisella toimitusaikataululla, että olet päässyt istuttamaan ne suoraan maahan? En huomannut ensimmäisen tilauksen aikana, että Saksassa istutuskausi alkaa paljon aikaisemmin kuin meillä ja kärhöt toimitettiin minulle liian aikaisin.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.