Muut

Valkoinen ja vihreä joulu

Vietimme viikon sisällä kaksi erilaista joulua: perinnejoulun molempien vanhempiemme kanssa lumisessa Pohjois-Suomessa joulua edeltävänä viikonloppuna ja varsinaisen joulun kotona harvinaisen lämpimässä talvisäässä.

Sää muuttui täydellisesti menomatkan aikana: Vantaalla oli harmaata ja satoi vettä. Oulussa satoi lunta, kun lentokone laskeutui kentälle. Ko. päivän aikana oli satanut noin 10 senttiä lunta, joten puut ja maisema olivat vitivalkoisen pakkaslumen peitossa. Talvinen maisema ei olisi voinut olla kauniimpi.

Olemme viettäneet valtaosan jouluistamme molempien vanhempiemme ja lähisuvun kanssa. Perinnejouluumme kuuluvat hautausmaalla käynti aattona, joulusauna, joulun perinneruoat ja joulukoristeet, joista osa on ollut käytössä jo lapsuudessani.

Ritarinkukka eli amaryllis sekä himmeli kuuluvat perinnejouluun

Tämän joulun kauneimman piparkakkutalon oli tehnyt serkkuni

Jouluun kuuluu leikkiminen äitini Rölli-kissan kanssa.

Vasta satanut lumi oli pohjoisen joulun paras koriste

Ylä- ja alapuolella olevat valokuvat on kuvattu viikon sisällä, mutta sää ja tunnelma ovat täysin erilainen.

Lumetonta joulua kutsutaan yleensä  mustaksi jouluksi, mikä on Etelä-Suomessa täysin virheellinen nimitys. Ainakin puutarhaharrastajien pitäisi kutsua lumetonta joulua ”vihreäksi jouluksi”, koska luonto on talvellakin enemmän vihreä kuin musta.

Vihreä joulu pajuenkelin koristamana

Jouluaaton aattona oli niin aurinkoinen, lämmin ja tuuleton sää, että vietimme muutaman tunnin pihatöissä. Istutin viimeiset kukkasipulit neljään ruukkuun talvehtimaan savusaunaan. Viime keväänä kukkasipulit alkoivat kasvamaan liian aikaisin ruukuissa, joten kokeilin nyt istuttaa sipulit pari kuukautta myöhemmin.

Hiiri oli löytänyt kukkasipulivarastoni ja syönyt kaksi ja puoli tulppaanin sipulia. Onneksi hiiri oli syönyt sipulin kokonaan ennen kuin oli siirtynyt syömään seuraavaa. Jos se olisi maistellut jokaisesta sipulista pienen palan, niin olisi harmittanut huomattavasti enemmän kuin kolmen sipulin menetys.

Harjaneilikka on yhtä vihreä kuin kesälläkin

Orvokeissa oli vielä muutamia kukkia

Kun vietämme joulua kotona, niin noudatamme osittain perinteisiä joulutapoja, mutta keksin myös jotain uutta jouluksi. Joulukuusen sijasta olemme hankkineet usein jonkin muun kasvin (esim. tuija tai kataja) joulupuuksi.

Olen tehnyt useampia kransseja ennen joulua ja saanut ystävältäni pari tähteä. Halusin ripustaa ne kaikki esille samaan paikkaan. Kehittelin   joulupuun vanhasta heinäseipäästä ja eri paksuisista kepeistä. Joulupuuhun oli kätevä ripustaa kranssit, tähdet sekä muutama ostettu joulukoriste.

joulupuu

Joulupuu on rakennettu, joulu on jo ovella. Kransseja ripustettu ompi kuusen oksilla…

Jouluaaton perinteisiimme kuuluu käynti joulusaunassa. Savusauna on usein lämmitetty joulusaunaksi. Jos järvi on ollut sula, niin käynyt yleensä myös uimassa.

Savusaunan lämmitys ei onnistunut tänä jouluna, koska mieheni aloitti kiukaan kivien (300 kg) vaihdon juuri ennen joulua. Vanhojen kivien poistamisen jälkeen paljastui, että uudet betonipalkit pitää hankkia kiuaskivien alle eikä uusia palkkeja ehditty hankkia ennen joulua.

Lämmitimme savusaunan sijasta vanhanaikaisen mökkisaunan, jossa on myös hyvät löylyt. Saunominen sujui kreikkalaisissa tunnelmissa, koska olin siirtänyt ”kreikkalaisen taveran” koristeet talven ajaksi saunatupaan.

Joulusauna kreikkalaisessa tunnelmassa

Meillä on joulupukin kanssa erityissopimus, että hän toimittaa joululahjat pitkin vuotta aina silloin kuin niitä tarvitaan eikä pelkästään jouluaattona. Joulupukki toi jo kesällä kuorma-auton kuljettajaksi naamioituneena kuorma-autolastillisen multaa uuteen pionipenkkiin.

Joulupukin pajassa oli niin kiireistä, etteivät tontut ehtineet tehdä itse kaikkia joululahjoja. Niinpä joulupukki pyysi Rikkaruohoelämää-blogin Betweeniä neulomaan minulle villasukat.  Lahja on erityisen mieluinen, koska sain nyt villasukat käytettäväksi sinikukkaisten suosikkikumikenkieni kanssa. En käytä niitä lainkaan pihatyökenkinä vaan ”kaupunkikenkinä” erittäin sateisella säällä.

Joulupukin tuomat villasukat ja kumikengät sävy sävyyn

Tänä jouluna (25-26.12.2015) on harvinainen täysikuu. Edellisen kerran täysikuu loisti jouluna vuonna 1977 ja seuraavan kerran jouluna 2034.

Täysikuun kuvaaminen ei ollut helppoa, koska taivas oli illalla ja yöllä lähes täysin pilvessä ja tuulisella säällä pilvet liikkuivat nopeasti kuun ohi. Pitkällä valotusajalla valokuvista ei saanut teräviä pilvien liikkeen vuoksi.

Täysikuu loistaa kotijärvemme yläpuolella aamuyöllä. Pyysin miestäni herättämään minut valokuvaamaan yöllä, kun kuu loistaa järven päällä. Hän herätti minut kahden aikaan. Taivas oli edelleen suureksi osaksi pilvessä. Kuu oli niin korkealla taivaalla, ettei kuun valo heijastunut järvestä, joten kömmin takaisin nukkumaan.

Täysikuu 26.12.2015 klo 0:06

Lisätty 27.12.2015

Täysikuu aamun sarastaessa 27.12.2015

This entry was posted in: Muut
Tagged with:

4 Comments

 1. Between says

  Suomessa voi todellakin valita, haluaako viettää lumisen vai vihreän joulun. Ainakin tänä vuonna. Ja kuten sanoit, joulu täällä on paljon enemmän vihreä kuin musta. Musta se lienee vain pimeän aikaan.
  Aivan mahdottoman herkulliset kukkasaappaat. Ei noita todellakaan raaski sotkea mullalla ja kuralla, vaan tepastella puhtaalla asfaltilla.
  Joulupuusi on hyvin kaunis. Myöskin monipuolinen, sillä koristeita vaihtamalla se toimii vuodesta toiseen. Miksei myös juhannussalkona ruotsalaisen juhannusperinteen mukaisesti.
  Mukavaa Tapaninpäivää sinulle!

  Tykkää

  • Joulupuu tulee uudelleen käyttöön tulevina vuosinakin. Olen miettinyt sille sopivaa paikkaa ulkona, jolloin se voisi olla kranssien ripustuspuuna pidemmänkin aikaa kuin pelkästään jouluna. Ehkä teen pienemmän kranssien ripustuspuun samantyylisellä idealla.
   Mukavaa Tapaninpäivän jatkoa ja kiitos ihanista sukista!

   Tykkää

 2. Kuukuva on kaunis, pitkä valotusaika sopii hyvin tunnelmaan. Ja kranssipuu on aivan ihana! En ole halunnut ostaa kotiin joulukuusta, mutta joku puu olisi kiva. Nyt tosin sain suloisen puisen joulupuun ystävältäni, sen alle saa ripoteltua muutaman koristeen.

  Meillä on vähän samantapainen sopimus joulupukin kanssa, lahjat tulevat pitkin vuotta. Jouluna satsataan sitten mieluummin joulupöytään, ostetaan sellaisia herkkuja joita ei muulloin edes saa.

  Tykkää

  • Kiitos Barbajovis! Olisi kiva nähdä joulupuusi kuva blogissasi 🙂
   Meillä on samantapaiset periaatteet joulun vieton suhteen.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.