Iso-Britannia, Puutarhamatkailu ulkomailla

Wisleyn kivikko- ja alppipuutarhat

Wisleyn kivikkopuutarha on yli sata vuotta vanha. Kivikkopuutarhan rakentamiseen käytettiin 550 tonnia kiviä, joista suurimmat kivijärkäleet painoivat yli kaksi tonnia. Painavien kivien kuljettamista varten jouduttiin puutarhaan rakentamaan tilapäinen rautatie!

Kivikkopuutarhan kivet on aseteltu kukkulan muotoon. Sadan vuoden aikana puut ja muut kasvit ovat peittäneet kukkulan niin luonnollisen näköiseksi, ettei sitä tunnista enää keinotekoiseksi kukkulaksi.

Alkuperäisen kivikkopuutarhan lähelle on rakennettu uuden tyyppinen kivikkopuutarha, jonka suora sanakäännös on ”halkeamapuutarha”, mutta käytän mieluummin sanaa liuskekivipuutarha.

Tsekkiläinen Zdenek Zvolanek on rakentanut luonnossa esiintyvien karstivuorten innoittamana liuskekivipuutarhoja 30 vuoden ajan eri puolelle maailmaa.

Hiekkakivestä lohkotut liuskekivet asetellaan vierekkäin pystyasentoon ja noin tuuman levyisiin rakoihin laitetaan karkeaa soraa. Kasvien juuret pääsevät kasvamaan syvälle kivien väliin, jossa on tasainen lämpötila ja kosteus. Talvimärkyys ei pääse haittaamaan kasveja, joten kuiviin oloihin tottuneet kasvit menestyvät hyvin liuskekivipuutarhassa.

Liuskekivipuutarha

Levisia kukoisti liuskekivipuutarhassa

En ole nähnyt aikaisemmin liuskekivipuutarhaa, joka oli mielenkiintoinen uusi kivikkopuutarhan muoto. Kivikkokasvit näyttävät viihtyvän ja kasvavan erittäin hyvin liuskekivien välissä, joten puutarhassa oli paljon nähtävää.

Pieni liuskekivipuutarha kiviruukussa

Kivikkopuutarhassa oli paljon kauniita kasveja, joita en tuntenut. Jälkikäteen harmittaa, koska en tiedä kasvien nimiä, mutta matkalla aika ei riitä kaikkeen. Yritän nähdä mahdollisimman paljon ja valokuvata kauneimmat näkemäni paikat ja kasvit, mutta muistiinpanot uusista kasveista jäävät tekemättä.

Liuskekivipuutarhan vierestä löytyi myös perinteinen kivimuuri, jonka päälle ja sivulle oli istutettu erilaisia kivikkokasveja.

muuri

violettikukka

Kaikkein arimmat kivikko- ja alppikasvit oli sijoitettu kasvihuoneisiin.

kasvihuone

sininenkukka

Kaktukset ovat olleet aina suosikkikasvejani, joten ikuistin kivikkopuutarhan kauneimmat kaktuksen kukat.

kaktuskollaasi

Wisleyn puutarhakierros jatkuu seuraavassa jutussa Battleston-kukkulalle, jossa kasvaa mm. alppiruusuja.

4 Comments

 1. Between says

  Onpas upea paikka. Minä pidän valtavasti kaikenlaisista kivistä, joten tuolla kyllä saisi aikaa kulumaan.
  Onko kasvit jotenkin merkitty, vai pitääkö luottaa omiin tunnistustaitoihin? Jos ne on merkitty, silloin voisi ottaa rinnan kuvia kasveista ja kylteistä ja suomentaa ne sitten kotona.

  Tykkää

  • Vain osa kasveista oli merkitty, joten omia tunnistustaitoja joutuu käyttämään.
   Suomessa kuvaan usein sekä kasvin että kyltin, mutta ulkomaisissa puutarhoissa, joissa käyn vain kerran elämässä en malta käyttää aikaa kylttien kuvaamiseen.

   Tykkää

 2. Aivan upeita kuvia, olen ihan haltioissani. Ei uskoisi, että löytyy niin monennäköisiä kivikkopuutarhoja. Pieni rautatie kivien kuljettamiseen ei olisi paha idea omalle pihallekaan 😀

  Tykkää

  • Liuskekivipuutarha oli upea uusi kokemus. Sitä voisi kokeilla pienimuotoisena omassa puutarhassakin. Minullekin kelpaisi minirautatie 🙂

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.