Iso-Britannia, Puutarhamatkailu ulkomailla

Wisleyn puutarhan ruusutarhat

Wisleyn puutarhassa on niin paljon nähtävää, että julkaisen ensin kuvia puutarhan mielenkiintoisimmista osista useammassa jutussa ja lopuksi kerron puutarhasta yleisemmin ja sen historiasta.

Aloitetaan Wisleyn ruusutarhoista, joita on kaksi: perinteinen ruusutarha sekä moderni ruusutarha, jossa ruusuja ja perennoja on yhdistetty samaan istutukseen.

Perinteinen ruusutarha – Jubilee rose garden

Wisleyn perinteisessä ruusutarhassa kasvatetaan pelkästään ruusuja joko ruusupenkeissä tai köynösruusuja köynöskaarissa.

Kesäkuun alussa ruusujen kukinta oli kauneimmillaan ja runsaimmillaan, joten ruusujen tuoksu oli huumaava.

Ruusujen lisäksi katselin tarkkaan metallista tehtyjä tukia ja koristeita, jotta saisin niistä mahdollisesti ideoita metallityökurssille.

Koristeellinen metallituki huolellisesti kantatussa ruusupenkissä

ruusutkaksi

Ylimmän kuvan romanttinen ruusukaari näkyy alla olevassa kuvassa toisesta suunnasta.

Lilat ruusut antavat kontrastia vaaleanpunaisille köynösruusuille

ruusulila

Alla kuva käynösruusuportin rakenteesta, jos joku innostuu tekemään itse englantilaisen tyylisen köynösportin.

ruusuporttikehikko

ruusutkolme

Moderni ruusutarha – Bowes-Lyon rose garden

Osa perinteistä ruusutarhaa korvattiin modernilla ruusutarhalla vuonna 2011. Muutoksen taustalla oli ajatus, että Wisleyn puutarhan eri osien pitäisi liittyä toisiinsa saumattomalla tavalla, kun vierailija kävelee puutarhassa paikasta toiseen.

Aikaisemmat suorakaiteen muotoiset ruusupenkit korvattiin epäsäännöllisen muotoisilla ruusu-perennaistutuksilla. Perennojen lisäksi täydentävinä kasveina käytetään myös heiniä, kärhöjä, pensaita ja puita. Muiden kasvien avulla ruusutarha saadaan kukkimaan koko kesän.

Alla olevassa kuvassa on Wisleyn upein köynösruusuteline. Kukan muotoinen yläosa on niin kaunis, että teline on näyttävimmillään, kun köynösruusut eivät ulotu ylös saakka.

Ruusun vieressä kasvoi sinisiä lemmikkejä (eivät näy kuvassa)

Alla yksi kauneimmista ruusu-perennayhdistelmistä oli lilaa ja vaaleanpunaista salviaa ruusujen kanssa.

ruusutarhamoderni3

villiruusu

Keltaiset ruusut yhdessä kelta-vihreälehtisten heinien kanssa oli kaikkein erikoisin yhdistelmä. Koska keltainen väri toistuu sekä ruusuissa että heinissä, niin yhdistelmä oli kaunis.

Tätä näkymää piti katsoa hetkisen ennen kuin hyväksyin, että puutarhan kaunotarten, ruusujen, rinnalle voi istuttaa heiniä. Ruusupenkissäni heinät ovat kiusallisia rikkaruohoja, joista yritän päästä parhaan kykyni mukaan eroon kesästä toiseen.

ruusutarhamoderni1

ruusuoranssi

Wisleyn puutarhakierros jatkuu seuraavassa jutussa upealle kivikko- ja alppikasvien osastolle.

4 Comments

 1. Hieno ruusutarha! Luin myös postauksesi Kaakkois-Englannin puutarhoista ja tuonne on ehdottomasti joskus päästävä.

  Tykkää

  • Suosittelen lämpimästi Englantia puutarhamatkakohteeksi. Siellä on niin paljon upeita puutarhoja, että on vaikea valita, missä puutarhassa ehtii käydä.

   Liked by 1 henkilö

 2. Oooh!! Wisley kuuluu niihin kohteisiin, joihin mieleni halajaa. Näiden kuvien myötä yhä tulisemmin. Kyl noi englantilaiset vaan osaa iskee mun makuhermoon aina ja täysillä!!

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.