Kreikka, Muut

Korfun saarikierrokset

Korfun ja Ateenan puutarhakohteiden jälkeen julkaisen vielä jutun Korfun saarikierroksilla (syyskuu 2014 ja huhtikuu 2015) nähdyistä mielenkiintoisista paikoista, koska Piriot ja Between kommentoivat äskettäin, että on mukava välillä lukea muistakin nähtävyyksistä kuin puutarhoista.

Yläkuvassa näkyvä Palaiokastritsa on yksi Korfun kauneimmista rannoista. Kuutta pientä poukamaa reunustavat jyrkät kukkulat, joilla kasvaa oliivipuita, sypressejä ja sitruunapuita.

Pieni Pontikonisin saari sijaitsee lähellä lentokenttää. Kaikki saapuvat ja lähtevät lentokoneet lentävät aivan saaren yläpuolelta. Saarella sijaitsee pieni bysanttilainen Pantokratorin kirkko.

Turistit näkevät Pontikonisin saaren juuri ennen laskeutumista Korfulle

Korfun historia on ollut värikästä ja sotaisaa, vallanpitäjät ovat vaihtunut usein. Korfua ovat hallinneet antiikin ajoista nykyaikaan mm. peloponnesolaiset, roomalaiset, venetsialaiset, ranskalaiset, britit ja kreikkalaiset.

Korfun vanha kaupunki on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista. Korfun värikäs menneisyys näkyy monin tavoin vanhassa kaupungissa, jossa on kaksi venetsialaisajan linnoitusta ja tyylikkäitä venetsialaispalatseja pääkadun varrella. Kaupunkia  hallitsee puiden ja kahviloiden reunustama ranskalaistyylinen esplanadi. Arkkitehtuurissa näkyy vaikutteita myös Kreikasta, Italiasta ja Englannista.

Venetsialaiset rakensivat uuden linnoituksen 1500-luvulla kaupungin puolustuksen vahvistukseksi. Linnoitusta on käytetty Kreikan laivaston tukikohtana, mutta nykyisin se on avoinna turisteille. Uusi linnoitus on valmistunut  vain muutama vuosi vanhan linnoituksen jälkeen.

Uusi linnoitus näkyy vanhan kaupungin takana. Korfu on suosittu risteilylaivojen pysähdyspaikka.

Vanhaan kaupunkiin voi tutustua leppoisasti hevoskyydillä.

1500-luvulla rakennettu Korfun vanha linnoitus sijaitsee vallihaudan erottamalla saarella. Jos kiertää linnoituksen kaikki rakennukset ja ulkoalueet, niin kierrokseen kuluu useampi tunti. Linnoituksesta on hienot näkymät vanhaan kaupunkiin.

Linnoituksen sisätiloissa järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia ympäri vuoden.

Vanha linnoitus auringonlaskun aikaan

Vanhan kaupungin rannalla sijaitsee kaunis pieni tuulimylly.

tuulimylly

Keisarinna Sissin Achilleion-palatsi on yksi Korfun suosituimpia nähtävyyksiä. Siitä on kirjoitettu aikaisemmin oma juttu.

Achilleion-palatsi, eteishalli, portaikko, Akhilleuksin voitto-maalaus

Seuraavat kuvat ovat Korfun kaupungin ulkopuolelta.

Kalamin idyllinen pikkukylä saaren koillisrannikolla

Korfun kaupungin länsipuolella keskellä saarta sijaitsee pieni Pelekasin kylä kukkulan huipulla. Korkeimmalla kohdalla on ”keisarin valtaistuin” niminen näköalapaikka. Saksan keisari Vilhem II ihaili tältä paikalta Korfun kauneinta auringonlaskua.

Näköalapaikalta näkee hyvin mm. Korfun korkeimman Pantokrator-vuoren (906 m), Korfun kaupungin linnoituksineen, saaren sisäosien oliivipuuviljelmiä ja Välimeren.

Näköalapaikan vieressä sijaitsee Sunset-ravintola, josta näkee huikean kauniin auringonlaskun, kun ajoittaa illallisen auringonlaskun aikaan.

Keisarin valtaistuin-näköalapaikka, näkymä Korfun kaupunkiin päin (taustalla Albania), näkymä sisämaahan, auringonlasku Sunset-ravintolasta nähtynä

Angelokastron 1200-luvun lopulla rakennetun linnoituksen rauniot sijaitsevat saaren luoteisrannikon korkeimmalla kohdalla (305 m). Angelokastron sijainti oli niin erinomainen, että viholliset eivät pystyneet koskaan valloittamaan jyrkkäseinäisellä kalliolla sijaitsevaa linnoitusta.

Angelokastro oli yksi Korfun mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä. Vaikka linnoitus on muureja lukuunottamatta lähes kokonaan raunoitunut, niin linnoituksen huipulta ovat hienot näkymät luoteisrannikolle, mm. ylimmässä kuvassa näkyvään Palaiokastritsaan.

Angelokastron linnoitus oli Korfun pääkaupunki 1300-1500-luvuilla

Varsinkin saaren sisäosassa kiertelevät tiet ovat erittäin mutkikkaita ja kapeita. Siskoni on perinyt isältämme rallikuskin taipumukset, joten matka hänen kyydissä sujui vauhdikkaasti.

Käsityöt ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja olen harrastanut monipuolisesti erilaisia käsitöitä lapsesta saakka. Pyrin käymään matkoillani käsityö- ja kansantaiteen museoissa aina kun se on mahdollista.

Acharavista löytyi mielenkiintoinen kansantaiteen museo,  jonka näyttely oli sisälsi mm. erilaisia käsitöitä, vaatteita, huonekaluja, eri ammattien työkaluja, kansallispukuja ja vanhoja valokuvia.

Acharavin kansantaiteen museo

Korfu on sopiva matkakohde kissojen ystäville. Katukissat on paljon ja ne voivat hyvin, koska paikalliset asukkaat ja turistit ruokkivat kissoja.

Minäkin kävin viemässä hotellin lähistöllä asuville söpöille kissanpennuille maitoa ruoaksi. Joku muu oli tuonut aikaisemmin kissoille ruoka-astian.

Kissanpennut tulivat heti syömään tuomaani maitoa

Kevään matkan parasta antia oli visterian eli sinisateen upea kukinta. Visterian kuvia löydät enemmän tästä jutusta.

Visteria kukkii 15.4-15.5. välisenä aikana

4 Comments

 1. Between says

  Hieno paikka. Kreikassa olen käynyt vain Kreetalla, mutta pidin siitäkin kovasti.
  Kunpa visteria menestyisi meilläkin. On se vaan niin hieno puu.

  Tykkää

  • Kreeta on mielenkiintoinen Kreikan saari, jossa on paljon historiallista nähtävää. Puutarhamatkailijalle paras saari on Korfu, koska se on vehrein Kreikan saarista.
   Kasvatin kahta visteriaa muutaman vuoden puutarhassani (eivät kukkineet kertaakaan). Kun tulin keväällä Korfulta, niin sanoin, että en yritä enää saada visteriaa kukkimaan puutarhassani, vaan yritän matkustaa silloin tällöin visterian kukinta-aikana Etelä- tai Keski-Eurooppaan. Jotta visteria kukkisi Suomessa, niin se vaatii visterian talvettamisen autotallissa tms. viileässä tilassa ja oikeanlaisen vuosittaisen leikkaamisen. Kun on kasvattanut visteriaa seitsemän vuotta oikealla tavalla, niin visteria voi kukkia Suomessakin. Ikään kuin visteriat olisivat kuulleet mitä sanoin, koska kumpikaan ei alkanut kasvamaan tänä kesänä.

   Tykkää

 2. Visteria on ihan paras kaikista köynnöksistä. Kukntonsa jälkeenkin se on ihan viehättävä, herkkä. Olen huomannut, että Italiassa köynnökset typistetään aika nopeasti kukinnon jälkeen. Jos niitä ei typistetä, köynnökseen syntyy palkomaisia luikeroita, jotka ruskistuvat syksyn myötä.

  Tykkää

  • Mielenkiintoista kuulla visterian köynösten typistämisestä. Palkomaiset luikerot ovat varmaankin siemenpalkoja. Olisi mielenkiintoista tietää, tehdäänkö typistys pelkästään ulkonäkösyistä vai kasvaako visteria paremmin, koska sen energiaa ei kulu siementen tuottamiseen.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.