Muut, Viro

Tallinnan joulumarkkinoilla

Kävimme ystäväni kanssa Tallinnan joulumarkkinoilla pari viikkoa sitten. Joulumarkkinoilla ehtii hyvin käydä päiväseltään, joten hankimme päiväristeilyn  kätevällä auton parkkipaikalla laivassa.

Laivamatkan aikana taivas näytti uhkaavan tummalta ja satoi vähän vettä. Onneksi sadetta ei tullut maissa muutamaa pisaraa enempää. Taksikuski kertoi, että edellisellä viikolla oli satanut hitusen lunta, mutta muuten säät ovat olleet Tallinnassa samantapaiset kuin Etelä-Suomessa.

merimaisema

Joulumarkkinoilla oli tarjolla perinteisiä virolaisia käsitöitä: huovutettuja hattuja, huiveja ja tossuja, neuleita, tilkkutöitä, keramiikkaa, lasiesineitä, metallitöitä, käsintehtyjä kynttilöitä ja marsipaanikoristeita, joulukoristeita, kransseja, matkamuistoja jne.

Kummallakaan meistä ei ollut suuria joululahjahankintoja suunnitelmissa. Katselin joulumarkkinoiden tarjonnasta potentiaalisia joululahjaideoita puutarhaharrastajalle eli käsitöiden koristeena olisi kukkia.

Tulppaaniaiheiset keramiikkaseinäkellot olivat kauniita ja persoonallisia, eivätkä ne ole massatuotantoa, jota löytyy useamman myyjän valikoimasta. Tällaisen seinäkellon ripustaisin mielellään itsekin seinälle muistuttamaan tulppaanien kukinnasta ympäri vuoden.

kellot

Virolaisista kirjoneuleista löytyi paljon kivoja malleja. Suosikkini oli tämä hillityn värinen ruusukuvioinen villatakki.

villatakki

Joulumarkkinoilla oli tarjolla paljon erilaisia hattuja ja päähineitä. Kuvassa on yksi kauneimpia kukkakoristeisia hattuja, vieläpä lempiväriäni.

hattu

Huopahattuja oli myös paljon myynnissä. Virolaiset huovutetut tuotteet eivät ole laadultaan yhtä kestäviä kuin Suomessa tehdyt. Virossa hattuja ja huiveja ei huovuteta riittävän pitkään, jolloin huopa jää liian pehmeäksi, eikä se kestä kulutusta niin hyvin kuin ”loppuun asti” huovutettu hattu.

Huopatuotteet ovat Virossa niin edullisia, että kivannäköisen huopa-asusteen voi hankkia, vaikka sen käyttöikä jäisikin lyhyemmäksi.

nunohuovutus

Kukkakuvioisia huiveja oli myös tarjoilla. Tämä keinokuitulangasta koneneulottu ruusuhuivi oli yksi kivoimmista malleista.

ruusuhuivi

Pellavatuotteisiin oli kirjottu jouluun sopivia kuvioita, kuten tässä uunikintaaseen kirjottu punainen joulutähti.

uunikinnas

Joulukoristeista kranssit kiinnostivat eniten, koska olen tehnyt kransseja kahdella kansalaisopiston kurssilla tänä syksynä.

Luonnonmateriaaleista tehdyt kranssit miellyttivät minua enemmän…

kranssi

…kuin nämä runsain kimaltelevin koristein koristellut kranssit.

kranssit

Torilla oli myynnissä edullisia ja kauniita käsin tehtyjä marsipaanikoristeita. Ostin kakun koristeeksi joulutähtikoristeen. Torin lähistöltä olevasta Kalevin marsipaanimyymälästä ostin lisäksi käsintehtyjä marsipaaniruusuja.

marsipaanikollaasi

Tallinnan joulumarkkinat olivat mukavaa vaihtelua kotimaisille joulumarkkinoille vanhan kaupungin keskiaikaisessa ympäristössä. Tallinnan joulutavoilla on myös pitkä historia. Raatihuoneen aukiolle pystytettävän joulukuusen sanotaan olevan koko Euroopan ensimmäinen kaupungin laittama joulukuusi, koska joulukuusiperinne on alkanut jo keskiajalla, vuonna 1441.

joulukuusi

Joulumarkkinat jatkuvat 7.1.2016 saakka. Ne ovat auki päivittäin klo 10-19.

2 Comments

  1. Sinikka Haakana says

    Kiitos, että pääsin mukaan matkalle kirjoituksesi ja kuviesi kautta.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.