Kreikka, Puutarhamatkailu ulkomailla

Ateenan kansallispuutarha

Kansallispuutarha (entinen kuninkaallinen puutarha) on nykyajan Kreikan ensimmäinen klassisen tyylin puutarha. Kuningatar Amalia suunnitteli puutarhan vuosina 1839-40 ranskalaisen ja saksalaisen puutarhurinsa kanssa. Puutarhaan tuotiin aluksi 15 000 koristekasvia Milanosta, myöhemmin kasveja tuotiin myös muista Euroopan maista ja Pohjois-Afrikasta.

Puutarha avattiin yleisölle vuonna 1923 ja se nimettiin samalla kansallispuutarhaksi. Puutarha on 15,4 hehtaarin kokoinen.

Palmukuja

Kansallispuutarhassa on joitakin antiikin aikaisia raunioita, korinttilaisten pylväiden osia, mosaiikkia ja kreikkalaisten merkkihenkilöiden patsaita.

Puutarhassa on myös pieni eläintarha, ankkalampi, kasvitieteellinen museo (suljettu käydessäni) ja lasten leikkikenttä.

Antiikin ajan löydöt ovat niin tavanomaisia Ateenassa, ettei kaikkia voida suojata.

Kreikan lama ja talousongelmat näkyivät valitettavan selvästi puutarhassa. Puutarhaa ei ole hoidettu kunnolla moneen vuoteen. Osa kasveista on päässyt villiintymään eikä esimerkisti säännöllistä leikkausta vaativia kasveja ole leikattu pitkään aikaan.

Puutarhan parasta antia olivat kukkivat puut, pensaat ja köynökset. Perennoja ja kesäkukkia oli vain vähän.

Valeakaasia kukkii kansallispuutarhan eteläisen portin lähellä

Kävin kävelemässä puutarhassa pari kertaa aikaisin aamulla ja ihailemassa erityisesti visteriapergolan kukintaa. Sininen visteria oli pääosin kukkinut, mutta valkoisen ja vaaleanpunaisen visterian kukkia näkyi vielä.

Visteriapergola

Visteria kasvoi samassa pergolassa köynösruusun kanssa. Köynösruusu kasvoi paljon voimakkaammin ja oli vallannut elintilaa visterialta.

Köynösruusu on vallannut osan visteriapergolasta. Visteriaa näkyy vain vähän köynösruusun alla

Kansallispuutarhassa on kolme pergolaa: visteria-, ruusu- ja jasmiinipergola.

Ruusupergolassa vaaleankeltaiset köynösruusut kukkivat runsaasti.

Ruusupergola

Ruusupergolan köynösruusu (Rosa Banksiae)

Kansallispuutarha on todellinen vihreä keidas Ateenan ydinkeskustassa. Aamulla puutarhassa näkyi yksittäisiä lenkkeilijöitä ja vapaa-ajan viettäjiä, mutta missään puutarhan osassa ei ollut tungosta. Lomapäivä oli hyvä aloittaa rauhallisella hetkellä kukkivia kasveja ihaillen.

Kukkiva akaasiapuu

”1001 puutarhaa, jotka sinun pitää nähdä ennen kuolemaasi” kirjaan ei ole otettu mukaan yhtään kreikkalaista puutarhaa. Kreikka ja Ateena ei ole puutarhamatkailijan pääkohteita, mutta Ateenan upeiden historiallisten nähtävyyksien välissä oli mukava käydä rentoutumassa kansallispuutarhassa.

Kansallispuutarhassa oli vain vähän kesäkukkaistuksia

Puutarhaan on ilmainen sisäänpääsy auringon noususta auringon laskuun. Puutarhaan on helpointa mennä parlamenttitalon vieressä olevalta Amalias Avenuelta, Syntagma metroaseman vierestä.

2 Comments

  1. Between says

    Tuolla puutarhassa täytyi olla myös huumaavia tuoksuja. En tiedä, tuoksuuko visteria mitenkään, mutta monet ruusut ja etenkin jasmiinit tuoksuvat upeasti.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.