Kreikka, Muut

Ateenan nähtävyyksiä

Kirjoitan pääsääntöisesti vain matkojeni puutarhakohteista, mutta Ateenan kohdalla teen poikkeuksen. Ateena on eurooppalaisen kulttuurin syntysija, joten on paikallaan julkaista muutama valokuva Ateenan tärkeimmistä historiallisista nähtävyyksistä puutarha-aiheisten kuvien lisäksi.

Viherpeukalo aloittaa kuitenkin juttunsa puutarha-asioista. Meillä oli menomatkalla muutama tunti odotusaikaa Ateenan lentokentällä ennen jatkolentoa Korfulle. Kävimme tutkimassa lentokenttää ja sen ympäristöä, löytyisikö sieltä mitään mielenkiintoista. Löysimme ulkoa pienen perennapenkin, jossa laventeli kukki jo huhtikuun lopussa!

Lentokentältä löysimme  kukkakaupan. Kukka-asetelmat olivat kauniita ja erittäin edullisia verrattuna kotimaan hintoihin.

Lentokentän kukkakaupan tarjontaa

Akropolis on Ateenan tunnetuin maamerkki ja nähtävyys. Ateenan historia on saanut alkunsa 150 m korkealla Akropolis-kukkulalla, josta oli helppo puolustautua vihollisia vastaan. Akropolis-kukkulalla säilyneet rakennukset on rakennettu pääosin 400-luvulla eKr.

Hotellimme sijaitsi Monastiraki-aukion vieressä, lähellä Akropolis-kukkulaa. Saimme ihailla Akropolis-näkymää joka päivä hotellin aamiaisravintolan ikkunoista.

Näkymä Akropolis-kukkulalle sen eteläpuolella sijaitsevasta vuonna 2009 avatusta uudesta Akropolis-museosta

Akropoliin kuuluisin rakennus on Parthenon eli neitsyt Athenen temppeli. Parthenon-temppeliä pidetään antiikin Kreikan symbolina ja kauneimpana doorilaisena temppelenä.

Parthenon on toiminut temppelinä, rahavarastona, kirkkona, moskeijana sekä ruutivarastona.

Unikkoja ja antiikkia Akropoliin kukkulalla

Akropolis-kukkulalta ovat hienot näkymät kaupunkiin ja Välimerelle saakka. Akropolista itseään voi ihailla keskusta hieman kauempana sijaitsevalta Likavitos-kukkulalta.

Kukkulan huipulla on artikkelikuvassa näkyvä St. Georgen kirkko sekä ravintola, jossa oli mukava istuskella lounaalla ja ihailla näkymiä.

Likavitos-kukkula on Ateenan korkein kohta (277 m)

Olympeion, Zeus-jumalan temppeli, on yksi Ateenan hienoimpia historiallisia rakennuksia. Temppeli oli Kreikan suurin ja mahtavin roomalaisella aikakaudella, mutta se joutui barbaarien ryöstelyn kohteeksi 200-luvulla. Temppelin osia on käytetty jopa muiden rakennusten materiaalina.

Olympeionin 104 alkuperäisestä pylväästä on jäljellä vielä 21 pylvästä.

Ateenan agora on yksi tunnetuimmista antiikin aikaisista toreista tai kokoontumispaikoista. Kaupankäynnin lisäksi agoralla kokoontuivat mm. antiikin ajan filosofit ja merkkihenkilöt puhumaan ajankohtaisista aiheista. Antiikin Kreikan demokratia on syntynyt agoralla pidetyissä kansankokouksissa.

Antiikin agora eli tori

Syntagman aukion reunalla sijaitsee Kreikan parlamenttitalo , joka oli ennen kuninkaanlinna. Parlamenttitalon edustalla on tuntemattoman sotilaan hauta, jonka edessä voi seurata mielenkiintoista vahdinvaihtoa.

Näyttävin vahdinvaihto on sunnuntaisin klo 11, jolloin vahdit ovat pukeutuneet valkoisiin juhla-asuihin. Arkisin vahdeilla on musta-valkoiset asut. Vahdinvaihto tapahtuu tasatunnein ympäri vuorokauden.

Vahdinvaihto arkipäivänä

Akropoliin vieressä sijaitseva Plaka on Ateenan viehättävä vanha kaupunki. Plakassa on paljon kapeita ja sokkeloisia katuja, joiden varrella on runsaasti erilaisia kahviloita, tavernoita ja matkamuistomyymälöitä. Vappuna Plakan suosituimmat tavernat olivat täpötäynnä turisteja ja paikallisia asukkaita.

Plakan rosoista sini-valkoista rakennustyyliä

Psirin entiselle teollisuusalueelle on rakennettu trendikäs kahvila- ja ravintola-alue.

Ruusut pehmentävät Psiran entisen teollisuusalueen rakennelmia

Ateenan pääostoskatu on Syntagma- ja Monastiraki-aukoiden välissä kulkeva Ermou-katu. Ostoskadullakin kukkakaupat kiinnostivat eniten.

Kukkakaupan tarjontaa Ermou-kadun eli Ateenan pääostoskadun varrella

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kissa viettää siestaa pikkupuun varjossa

4 Comments

 1. Kiva että laajensit tämän tarinan kattamaan myös Ateenan nähtävyydet. On vuosia, itse asiassa, huh, yli kolmekymmentä vuotta, kun kävin siellä. Kuvasi toivat muistot mukavasti mieleen. Muistan jopa nuo unikot.

  Tykkää

  • Kiva, että pidit jutusta. Minullakin on melkein 30 vuotta siitä, kun kävin edellisen kerran Ateenassa 🙂 Ateenan vanha kaupunki näytti ihan samalta kuin silloinkin. Uutta oli metro, lentokenttä ja hieno Akropolismuseo.

   Tykkää

 2. Between says

  Puutarhakuvia on mukava katsella, mutta kyllä nämä muutkin matkakuvat ovat erittäin kiinnostavia. Aikoinani pidin kovasti antiikin ajan historiasta ja matka Ateenaan oli pitkään toivelistalla. Ei se sieltä vieläkään ole poistunut, ehkä joskus. Tällaisten matkakertomusten mukana pääsee hienosti virtuaalimatkalle ja näistä löytyy myös hyviä ideoita, jos jossain vaiheessa pääsee toteuttamaan matkansa ihan livenä. Kiitos!

  Tykkää

  • Kiitos Between! Olen myös mieheni tavoin kiinnostunut antiikin historiasta ja sen vuoksi aloitimme aikoinaan Pohjoismaiden ulkopuolisen matkailun Kreikasta. Pitääpä harkita, jos julkaisisin jatkossa jonkin verran myös muita matkakuvia puutarhakuvien lisäksi.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.