Muut

”1003 puutarhaa”-blogi täyttää vuoden

Reilu vuosi sitten osallistuin Espoon työväenopistossa Hanna Råstin erinomaiselle blogivalokuvaus-kurssille, jonka aikana perustimme oman blogin ja perehdymme blogivalokuvaukseen. Opetelemme kotitehtävien avulla ottamaan valokuvia blogiimme eri aiheista ja kirjoittamaan lyhyen jutun valokuvien tueksi.

Kurssin jälkeen julkaisin ensimmäisen postaukseni tasan vuosi sitten tavoitteena jakaa kokemuksiani puutarhamatkoilla näkemistäni puutarhoista sekä puutarhanhoidosta muiden puutarhaharrastajien kanssa.

Kirjoitan blogiani täysin harrastuspohjalta, rakkaudesta puutarhanhoitoon ja matkustamiseen. Haluan blogin avulla jakaa kokemuksia samanhenkisten puutarhaharrastajien ja -matkailijoiden kanssa.

Jos blogin sisältö pitäisi tiivistää yhteen lauseeseen, niin se olisi: ’Matkailua ”1001 puutarhassa, jotka sinun pitää nähdä ennen kuolemaasi” sekä puutarhanhoitoa koti- ja mökkipuutarhassa’.

Pariisilaisen kukkakaupan tarjontaa

Olen ulkomaan matkoillani usein huomannut, että kiinnostavien puutarhojen löytäminen on vaikeaa, koska puutarhat eivät kuulu ”tavallisten” matkailijoiden Top 10 -matkakohteisiin eikä niistä kerrota kovinkaan paljon matkaoppaissa ja matkailujutuissa lukuunottamatta kuuluisimpia puutarhoja.

Pyrin blogissani antamaan vinkkejä käymisen arvoisista puutarhoista sekä kertomaan käytännön neuvoja omatoimimatkailijalle, joka suunnittelee vierailua jossakin puutarhassa.

Kirjoitan yleensä vain matkojeni puutarhakohteista, mutta joskus teen poikkeuksia, jos löydän erikoisen majoituspaikan, jossa on puutarha tai ainutlaatuisia luontokohteita.

Singaporen kansallinen orkideapuutarha

Blogi on puutarhamatkojeni päiväkirja – joskin usein pitkälläkin viiveellä – sekä koti- ja mökkipuutarhassa puuhastelun päiväkirja.

Puutarhassa puuhasteluuni kuuluu puutarhanhoitoa, erilaisia puutarhaprojekteja, kasvien kasvun ja kukkimisen seurantaa ja valokuvaamista sekä puutarhaan liittyvää askartelua. Samaan aiheeseen kuuluvat myös puutarhaan/kasveihin liittyvät kurssit sekä vierailut puutarhamessuilla, -kaupoissa, pajutiloilla jne.

Puutarhani suosikkikärhö on Minister

Puutarhani suosikkikärhö on Minister

Yritän kirjoittaa blogiin säännöllisesti, 2-3 juttua viikossa. Jatkossa kirjoitan keväästä syksyyn etupäässä kotimaisista puutarhoista ja puutarhatapahtumista sekä omasta puutarhastani. Talvikaudella kirjoitan etupäässä ulkomaan matkoilla näkemistäni puutarhoista. Tällä tavalla blogiin riittää puutarhajuttuja ympäri vuoden.

Blogiin liittyy Facebookin 1003-puutarhaa sivu, jossa julkaisen lähes päivittäin valokuvia puutarhastani, puutarhamatkoistani tai jaan vinkkejä ajankohtaisista puutarha-aiheisista tapahtumista.

Blogiin liittyvät myös Pinterestissä 1003-puutarhaa – 1003 gardens taulut, mutta en ole ehtinyt juurikaan päivittää niitä viime kuukausina. Pinterestiin lisään jatkossa kuvia mm. puutarhoista ja puutarhafestivaaleista, joissa en ole vielä vieraillut, askarteluideoita puutarhaan sekä kuvia kasveista, joita olen hankkinut / aion hankkia puutarhaani.

Kultarannan puutarha

Kultarannan puutarha

Blogin ensimmäisen vuoden suosituimmat jutut olivat:

Blogin lukijoista noin 90 % on Suomesta. Säännöllisiä blogin lukijoita löytyy mm. Ranskasta, Yhdysvalloista, Ruotsista, Virosta, Italiasta, Alankomaista ja Irlannista.

Suomalaista puutarhahistoriaa – Gardenian pionit kesällä 2015

Syyskuussa kysyin lukijoilta mielipiteitä blogista sekä kehitysehdotuksia. Kaksi lukijaa toivoi, että blogissa olisi helposti löydettävissä ’Ajankohtaista puutarhassani’ tai ’Juuri nyt’.

Ensi kesänä aion kokeilla, että teen jopa perennapenkkikohtaisesti päivitettäviä juttuja, johon lisään 2-4 kertaa kuukaudessa valokuvia ko. penkissä kukkivista kasveista. Tällöin yhden perennapenkin koko kesän elinkaaren näkee yhdestä jutusta. Tämä ei ole tavanomaista bloggaamista, mutta lopputulos jälkeenpäin katsottuna on todennäköisesti selkeämpi.

Koska en ole ammattipuutarhuri, niin en ole oikea henkilö kertomaan, mitkä ovat ajankohtaisia puutarhatöitä ’Juuri nyt’.  Seuraan Espoon työväenopiston puutarhakursseilta tutun hortonomin, Sari Weckströmin, ’Sarin puutarhat’ blogia, jossa hän kertoo kesäisin ajankohtaisista puutarhatöistä. Suosittelen Sarin blogin seuraamista muillekin, jotka haluavat ammattilaisen vinkkejä ajankohtaisista puutarhatöistä.

Tutustuin syksyllä valokuvauskurssilla samalla asuinalueella asuvaan puutarhabloggaajaan, ”Between”:iin. Hänen Rikkaruohoelämää-blogin postauksesta ”Blogini tarina” sain idean tutkia blogini kommentoijia vähän tarkemmin.

Kukkaiselämää-blogin Satu oli ensimmäinen ”ulkopuolinen” blogin lukija, joka kommentoi Keukenhof – maailman kaunein sipulikukkapuutarha juttua. Sitä ennen blogivalokuvauskurssin kurssikaverit olivat kommentoineet juttujani vanhasta tottumuksesta.

Jupiterin parta-blogin Barbajovis on kommentoinut juttujani eniten ja Piriot-blogin Pirjo toiseksi eniten.

pionikalenteri

Koska Satu ja Barbajovis ovat kertoneet puutarhablogeissaan kasvattavansa taimia siemenistä, niin otin heihin yhteyttä ja lupasin lähettää heille muistoksi perennojen, kesäkukkien tai hyötykasvien siemeniä. Barbajovis kertoi, että ”olen tulevana kesänä sen verran kiireinen, etten ehdi puutarhallani kauheasti puuhailla. Joten kiitän tällä kertaa vain kovasti”. Sadulle olen lähetänyt siemenet, joiden joukossa on mm. Claude Monetin puutarhassa kasvatettujen valkoisia perennojen ja kesäkukkien siemeniä. Satu kertoi, että ”en ole koskaan käynyt Givernyssä, mutta se on haaveitteni kohde”.

Olemme tehneet pioniharrastajien kanssa pionikalenterin 2016 omien pionien valokuvista. Between:lle ja Pirjolle annan muistoksi Pionikalenterin. Kutsuin alkuviikolla lähes naapurissa asuva Betweenin tutustumaan puutarhaani ja hakemaan pionikalenterin. Vaikka olemme tavanneet aikaisemmin vain kerran valokuvauskurssilla, niin meillä riitti mielenkiintoista juteltavaa useammaksi tunniksi puutarhaa kiertäessa ja kahvia juodessa. Pirjolle olen lähettänyt kalenterin postissa.

Ensimmäinen vuosi bloggauksen parissa on ollut erittäin mielenkiintoinen ja siihen on sisältynyt monien uusien asioiden opettelua.

Antoisinta on ollut tutustua toisiin saman aihepiirin bloggaajiin joko virtuaalisesti blogien välityksellä tai muutamaan myös henkilökohtaisesti. Juttuihin on aina kiva saada palautetta ja samalla nähdä, ketkä lukevat blogia.

Lämpimät kiitokset kaikille ”1003 puutarhaa” blogin lukijoille!

14 Comments

 1. Between says

  Lämpimät onnittelut blogillesi. On ollut todella mukavaa löytää samalta kylältä toinen innokas puutarhahörhö, joka kaiken lisäksi on myös bloggaaja. Tähän mennessä tästä blogielämästä on ollut pelkästään myönteisiä seuraamuksia, joista uusien blogiystävien löytäminen on yksi parhaista elementeistä.
  Suunnitelmat blogisi rakenteeksi kuulostavat hyviltä. Talvella ei omasta pihasta paljon postaamista löydy. On hienoa, että jaat matkakokemuksesi muun maailman puutarhakohteista meidän kaikkien kanssa. Siten pääsee ikäänkuin reissuun mukaan.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  Tykkää

  • Kiitos Between! Jatketaan puutarhahörhöilyä yhdessä blogiemme välityksellä ja puutarhavierailujen merkeissä 🙂

   Tykkää

 2. Kiitos sinulle aivan fantastista kuvista pitkin vuotta + pitkin ja poikin maapalloa ☺
  Upeata että jaksat jakaa meille muille näitä hienoja puutarhakokemuksiasi!
  Hyvää loppuvuotta ja joulunodotusta 🎍

  Tykkää

 3. Kommentoin ekaa kertaa, kun tässä on sopiva yhteys kertoa tykkääväni blogistasi. Itseäni kiinnostavat teksteistäsi eniten matkakohteet sekä Suomessa että ulkomailla.

  Tykkää

 4. Näistä kuvista näkee, että joko valokuvauskurssi oli loistava tai kykyä ja lahjoja oli jo aiemmin.

  Tykkää

  • Kiitos Pirjo! Olen kuvannut kauan itseoppineena. Parin viime vuoden aikana olen käynyt useammalla kurssilla ja saanut paljon hyviä vinkkejä.

   Tykkää

 5. Löysin blogisi Betweenin postauksesta ja tulin vierailulle. Todella mielenkiintoinen aihe ja ajatus blogin taustalla! Liityin oitis seuraajaksi – minusta puutarhoissa vierailu ja niiden ihastelu on yhtä hauskaa kuin omassa puutarhassa ahertelu.
  Täytyy paremmalla ajalla tulla lukemaan vanhempia postauksiasi, matkatarinat kun eivät oikeasti vanhene koskaan.

  Tykkää

  • Kiitos Piparminttu ja tervetuloa blogini lukijaksi!
   Kävin tutustumassa blogiisi ja löysin sieltä mielenkiintoisia puutarhakuvia Azorien matkalta. Käyn tutustumassa blogiisi tarkemmin paremmalla ajalla 🙂

   Tykkää

 6. Myöhäiset onnittelut myös minulta! Blogisi on aarre kaikille puutarha(matka)harrastajille ja toivotan sille pitkää ikää ja menestystä! 🙂

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.