Puutarhani

Pionit puutarhassani – muut perennapenkit

Kadun vieressä oleva kärhö/perennapenkki

Ylhäällä olevassa valokuvassa on kadun vieressä oleva pari vuotta vanha perennapenkki, johon mieheni osti tietämättään kuorma-autollisen lannoittamatonta ja kalkitsematonta multaa. Ensimmäisenä kesänä edes rikkaruohot eivät kasvaneet ko. perennapenkissä.

Tänä kesänä olen lannoittanut ja kalkinnut multaa reilusti sekä poistanut valokuvassa mullan pinnalla kasvaneen sammaleen ja vaihtanut pintamullan. Kärhöt ja monet perennat kasvoivat jo suhteellisen hyvin lannoituksen ja kalkituksen jälkeen.

Tästä piti tulla yhdistetty kärhö- ja perennapenkki, mutta pionit ovat vallanneet muilta perennoilta tilaa, koska hullaannuin ostamaan paljon uusia pioneja kesällä Pionien Kodista ja syksyn alennusmyynneistä.

Bowl of Beauty oli ainoa pioni, joka kukki kadun viereisessä penkissä kesällä 2015

Ko. penkissä kasvavat seuraavat pääosin tänä vuonna hankitut pionit

Jan van Leeuwen (kuvattu Englannissa 2015)

Pari viikkoa sitten menin puutarhamyymälään katsomaan löytyisikö alennuspioneista vielä Do Tell:iä. Do Tell on niin kaunis, että haluan sen myös vanhaan pionipenkkiin.

Tyylikäs rouva oli etsimässä itselleen yhtä pionia kesämökinsä ulkohuussin eteen. Juttelimme pitkään pioneista ja niiden kasvattamisesta. Kerroin, että olen ostanut aikaisemminkin syksyllä pioneja, joista kaikki eivät ole selvityneet ensimmäisestä talvesta ja osa on ollut eri lajiketta, koska lajikekyltit ovat vaihtuneet pioniruukuissa kesän aikana.

Hän valitsi kesämökilleen Dr. Alexander Flemmingin. Lähtiessään hän sanoi, että elämässä pitää ottaa riskejä, joskin tämä riski on vain viiden euron arvoinen.

Do Tell (kuvattu Englannissa 2015)

Kohta hän tuli takaisin myyjän kanssa. Pionit olivat hyllykössä, jonka ylähyllyllä oli hintalappu 1 € ja alimmalla pionihyllyllä 5 €. Myyjä sanoi, että pionien hinta on 5 €, mutta hän voi myydä viimeiset pionit eurolla.

Kerroin myyjälle, että minäkin aion ostaa pioneja ja kysyin saisinko minäkin pionit eurolla. Myyjä lupasi myydä pionit minullekin eurolla. Jos joku hoitaa tinkaamisen puolestani, niin tottakai käytän heti tilaisuutta hyväkseni 🙂

Keräsin kaikki pionit, joissa näytti olevan vähänkin eloa ja ostin 14 pionin tainta. Puolet pioneista istutin itselleni ja loput annan lahjaksi pioniystävilleni. Jaettu pioni-ilo on kaikkein parasta pioni-iloa.

Zachemzhuznaja Rosip (kuvattu Gardeniassa 2015)

Vuokkopioni (kuvattu Pionien kodissa 2015)

 

Katajan vieressä oleva perennapenkki

Lemon Chiffonin juurakko ja auringonlasku Lemon Chiffonin istutuksen aikana

Innostuin tilaamaan kolme erikoisempaa pionin juurakkoa hollantilaisen Peonyshopin syksyn loppuunmyynnistä. Kaikki saamani juurakot olivat erittäin hyvälaatuisia. Postitiivisena yllätyksenä  sain jättikokoisen Lemon Chiffon juurakon.

Saamani Lemon Chiffonin juurakko painoi tasan puoli kiloa ja oli kooltaan 25 cm x 30 cm. Juurakko oli niin upea, että ihailin upeaa juurakkoa päivän ennen kuin istutin sen 18.11.2015, vain kolme päivää ennen ensi lumen satamista.

Lemon Chiffon sai paraatipaikan katajan vieressä olevassa perennapenkissä. Kun istutin Lemon Chiffonin juurakkoa iltahämärässä, niin yksi loppusyksyn kauneimmista auringonlaskuista juhlisti tämän kesän viimeisen pionin istutusta.

Lemon Chiffon (kuvattu Pionien kodissa 2015)

 

Savusaunan rinteessä oleva kapea perennapenkki

Hankin syksyn alennusmyynneistä niin paljon uusia pionin taimia ja juurakoita, että jouduin siirtämään Ateenan kukkamarkkinoilta ostamani pionin pienet juurakot savusaunan vieressä olevaan kapeaan perennapenkkiin, jonka kunnostimme mieheni kanssa loppukesällä.

Ko. perennapenkki ei ole paras mahdollinen paikka pioneille, mutta ne saavat toistaiseksi kasvaa ja kukkia siinä savusaunojien ilona.

Sarah Bernhardtin juurakko ei lähtenyt kasvamaan, mutta muut juurakot kasvavat hyvin.

 • Baby White
 • Sorbet
 • Nymph
 • Pink Haawaiian

Ateenan kukkamarkkinoilta ostetut pionin juurakot sekä kaupanpäälliseksi saatu iiris

 

Rinteen oikeassa reunassa

Rinteen oikeaan reunaan istutin puutarhani ainoan puupionin. Olen kokeillut puupionin kasvatusta vanhan pionipenkin laajennusosassa vuonna 2012, mutta se kuoli ensimmäisenä talvena märkyyteen.

Istutin Rou Fu Rong puupionin rinteeseen, jossa märkyys ei haittaa. Jos puupioni menestyy ko. paikassa, niin kuunliljat saavat antaa tilaa uusille puupioneille, joita mahtuisi rinteen loivaan osaan vielä  3-4 lisää.

Ruusupenkki (Lisätty 6.12.2015)

Istutin Sarah Bernhardtin oikeassa alareunassa olevien iiristen paikalle

Sain Pink Parfait pionin juurakon lahjaksi pioniystävältäni marraskuun lopussa. Yksi Sarah Bernhardtin taimista antoi tilaa Pink Parfaitille vanhan pionipenkin laajennusosassa ja Sarah B siirtyi ruusupenkin reunaan. Näin juuri ennen istutusta kauniin kuvan, jossa ruusu ja pioni kasvoivat rinnakkain ja päätin kokeilla miten Sarah B viihtyy ruusujen seurassa.

Linkit muihin puutarhani pionit-juttuihin:

4 Comments

 1. Between says

  Lemon Chiffon on kyllä niin hurmaava pioni, että sen soisi juurtuvan ja lähtevän kasvamaan. Sehän on oikeastaan enemmän luonnonvalkoinen tai kermanvärinen kuin keltainen. Juuri sellainen keltainen, minkä avulla voisi hitaasti siirtyä muihinkin keltaisiin kukkijoihin. Ikäänkuin siedättää itsensä keltaisuuteen. Myös Bowl of Beauty on niin kaunis. Vaikka näitä pioneja katsellessa alkaa olla sellainen olo, että olisi helpompi nimetä vähemmän kauniita pioneja. Samaan malliin, kuin matkustamisesta puhuttaessa. ”Minne haluaisit matkustaa” -kysymksen sijasta olisi helpompi vastata kysymykseen ”Minne et halua matkustaa?”

  Tykkää

  • Lemon Chiffon on vaaleankeltainen pioni, joten se sopii hyvin keltaisten pionien ensimmäiseksi hankinnaksi 🙂
   Kaikki näkemäni pionit ovat olleet kauniita, mutta osa sopii värimaailmaltaan omaan puutarhaan paremmin kuin toiset. Luovuin viime kesänä kirkkaan punaisesta Flame-pionista, koska väri poikkesi liikaa muista kukistani.
   Olen samaa mieltä, että kysymykseen ”Minne et halua matkustaa?” on helpompi vastata, mutta nykyään sekin alue laajenee terrori-iskujen, sotien yms. vuoksi.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.