Puutarhani

Pionit puutarhassani – uusi pionipenkki

Teimme tänä kesänä uuden pionipenkin, jonka koko on noin 8 metriä x 2 metriä. Kokeilin tähän penkkiin oikeaoppisempaa harvempaa istutusetäisyyttä (70 cm), joten sain sopimaan 32 pionia kolmeen riviin. Pionien väleihin istutin muita perennoja, jotta kukkivia perennoja olisi penkissä koko kesän.

Viime yönä satoi lunta vajaa sentin, lunta sataa edelleen. Tähän juttuun tulee tallennettua ensi lumen sataminen 21.11.2015 tänä vuonna.

Olen kirjoittanut jutun uuden pionipenkin tekemisestä aikaisemmin syksyllä. Tässä jutussa kerron uuteen pionipenkkiin istutetuista pioneista ja niiden historiasta.

 

Tämän päivänkakkaroiden vieressä kasvaneen Festiva Maximan siirsin uuteen pionipenkkiin

Sain Taru Rasimukselta syksyllä kuolanpionin juurakon, joka paljastui muutama viikko myöhemmin valkokukkaiseksi ruusupioniksi.

Pionien kodin pionivaari kertoi pioniystävälleni ko. pionin historiasta: ”Me saimme pari jakopalaa tästä Salolaisen Rasimuksen kasvista yli 10 vuotta sitten. Se eli onnellisena valkoisena kuolanpionina puutarhassamme pari vuotta. Sitten vaan rupesivat kukat näyttämän aivan ruusupionin kukilta, väriä lukuun ottamatta. Eli asento on suoraan sivulle päin, jopa kieloasento. Ja kukka aukeaa kokonaan. Pientäkään ”kellomaisuutta” ei ole. Eihän kuolanpionilla voi olla ruusupionin kukka!

Siemensadon kasvettua taimiksi tuli asia yksiselitteiseksi. Kuolanpionin ja ruusupionin 1-2 vuotiaitten taimien kasvutapa eroaa toisistaan selvästi ja suuresti. Lukuisia muitakin ruusupionin ominaisuuksia on havaittavissa, esim. varsien vahvuus, siemenkodat, kukinta-aika, korkeus, lyhyesti sanottuna habitus. Tämä Rasimuksen valkokukkainen pioni on ruusupionin valkokukkainen forma.

Valkoinen ruusupioni, valokuvaaja Taru Rasimus

Porin lähellä asuva Ahti Valli on harrastanut laajamittaista pionien kasvatusta ja jalostamista noin 40 vuotta. Hänestä on kirjoitettu useampia juttuja puutarha- ym. lehtiin vuosien varrella, esim. Viherpiha 6/2013 ”Ahdin valtakunta”.

En ole päässyt tutustumaan Ahti Vallin puutarhaan, mutta olen ostanut pioniystäväni välityksellä muutamia hänen kasvattamien pionien juurakoita . Tourangellen istutin vanhaan pionipenkkiin. Uuteen pionipenkkiin olen istuttanut kolme eriväristä (valkoinen, vaaleanpunainen ja beige) Amerikanpionia.

Amerikanpionit eli Quad-hybridit ovat nelinkertaisia hybridejä (P.lactiflora x P.mlokosewitchii) x (P.wittmanniana x P.peregrina). Ahti Valli on kasvattanut kaikki Amerikanpionit siemenistä. Hän oli kertonut, että siemenistä lisäys helppoa joten minäkin aion kokeilla sitä. Pionien lisäys siemenistä vaatii kärsivällisyyttä, koska pionin ensimmäinen kukkiminen tapahtuu vasta 4-6 vuoden kuluttua siementen kylvöstä.

Pioniystäväni valokuvaama Ahti Vallin Amerikanpioni

Erikoisin uuteen pionipenkkiin siirretty pionin taimi on Amsterdamin kelluvalta kukkatorilta pari vuotta sitten ostettu ”sininen pioni”. Kiinalaiset luokittelevat jotkut siniseen vivahtavat pinkit pionit sinisiksi, mutta aitoa sinistä pionia ei ole vielä jalostettu.

Kelluvan kukkatorin myyjä vakuutti, että myytävänä oleva pioni on sininen. Ostin pionin uteliaana, koska halusin nähdä millainen kukka tähän pioniin tulee. Jos pioni sattuisi kukkimaan yhtä sinisin kukin kuin myyntipakkauksessa, niin ostamani pioni olisi todellinen sensaatio, jonka arvo olisi mittaamaton.

Ostin kesällä Ruissalon kasvitieteellisestä puutarhasta Kuolanpionin minikokoisia siementaimia. Tulee kestämään useampia vuosia ennen kuin Kuolanpionit kukkivat.

Kuolanpionit on kuvattu Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa

Olen huomannut vuosien varrella, että pionit eivät välttämättä ole sitä lajia, joka on merkitty pionin ruukkuun. Välillä on tullut iloisia yllätyksiä, kun ostamani pioni on ollut erikoisempaa tai kauniimpaa lajia kuin mitä olen luullut ostaneeni.

Koska seuraavat siirretyt pionit ovat kukkineet, niin niiden lajista voin olla varma: Festiva Maxima, Maijan Reine Hortense,  Sarah Bernhardt, Sorbet, Yankee Doodle Dandy sekä kaksi tuntematonta pionilajiketta (vaaleanpunainen ja tummanpunainen).

Tuntematon vaaleanpunainen pioni, jonka ostin Dr. Alexander Flemming-pionina

Tämän tuntemattoman tummanpunaisen pionin ostin joko Machanic Grand:na tai Karl Rosenfeld:nä. Pioni on ollut tilapäisistutuksessa parissa eri paikassa ja sen lajimerkintä katosi siirtojen aikana. Pioni näyttää ulkonäöltään Machanic Grandia, mutta kukka on kirkkaan punaisen sijasta tumman punainen.

Tuntematon pioni, ehkä Machanic Grand?

Olen siirtänyt uuteen penkkiin myös 2 kpl Many Happy Returns, 2 kpl Karl Rosenfeld, Kansas, Crazy DaisyAlba Plena ja viisi Aaprotista ostettua pionin siementainta.

Yankee Doodle Dandy

Sain pioniystäviltäni useampia pionien juurakkoja tänä syksynä, kun tapasimme syyskuussa.  Osa pioneista on vanhaa pionilajiketta, joiden lajike ei ole tiedossa. Olen nimennyt pionit antajan mukaan eli Sinikan ja Riitan pionit sekä Marjan Sandra-pioni. Sain myös ensimmäisen keltaisen pionin, Sunny Girl:n sekä Fen Yo:n.

Ensimmäistä kertaa viime kesänä pienin kukin kukkinut Sorbet siirtyi uuteen pionipenkkiin

Sarah Bernhardt kuuluu suosikkipioneihini ja minulla on niitä useampia. Sarah B:t ovat niin kauniita, että niitä ei koske rajoitus, että hankin vain yhden pionin kutakin lajia puutarhaani. Yksi Sarah B muutti myös uuden pionipenkkini kaunistukseksi.

Uudessa pionipenkissä kasvaa myös kaksi minulle tärkeää pionilajia eli  Reine Hortense ja Festiva Maxima, joista pioniharrastukseni alkoi. Uuden pionipenkin Reine Hortense on kesämökiltä siirretty Maijan Reine Hortense. Festiva Maxima on uusi ostettu taimi.

sarah

Sarah Bernhardt ja Festiva Maxima kasvavat myös uudessa pionipenkissä

Linkit muihin puutarhani pionit-juttuihin:

2 Comments

  1. Between says

    Pionit ovat kyllä niin ihastuttavia, että helposti niihin innostuu tutustumaan enemmänkin. Sinulla on monia upeita pioneja. Jännää nähdä, miten uusi pionipenkkisi kasvaa ja kehittyy.

    Liked by 1 henkilö

    • Kiitos Between! Uuden pionipenkin seuraaminen tulee olemaan mielenkiintoista senkin vuoksi, että pionipenkki ei sijaitse niin aurinkoisessa paikassa kuin muut pionipenkkini. Toivottavasti pionit jaksavat kukkia vähemmässäkin valossa ja kukinnan kesto olisi pidempi.

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.