Muut

Havukranssit kurssilla

Osallistuin viime viikonloppuna Hiidenopistossa toisen kerran Sari Pankkosen kranssikurssille. Tällä kertaa sidomme kransseja havuista valmistautuen jo jouluun. Kranssiin lisätään myöhemmin vain jouluiset koristeet ja joulukranssi on nopeasti valmis.

Meillä olisi ollut mahdollisuus tehdä havupalloja tai askarrella kävyistä minikuusia ja kransseja, mutta kaikki kurssilaiset keskittyivät havukranssien tekemiseen.

Keräsimme materiaalit itse puutarhasta tai luonnosta opettajan tekemän tarvikeluettelon mukaan. Ostin lisäksi tuijan oksia puutarhamyymälästä, koska en raskinut leikata oksia omista tuijista.

Siuntiossa järjestettäville Hiidenopiston kursseille ilmoittautuu harvemmin maksimimäärää opiskelijoita. Meitä tuli paikalle vain viisi kurssilaista, joten saimme todella yksilöllistä opetusta.

Keräsin etukäteen niin reilusti materiaaleja, että olisin voinut tehdä joko 3-4 havukranssiin tai 2 havukranssia ja havupallon. Lisäksi minulla oli käpyjä minikuusta varten sekä erilaisia kranssin koristeita.

materiaalit

Havukranssit-kurssin materiaalit odottavat lähtöä kurssille

Teimme kurssin aluksi samanlaiset kranssipohjan sanomalehdestä kuin Hehkuvat syyskranssit kurssilla, paitsi että kranssipohja tehtiin suurempana neljällä sanomalehdellä. Kranssipohjan teko-ohje löytyy edellä mainitusta jutusta.

Sari näytti meille, miten havukranssi sidotaan ja sen jälkeen pääsimme tekemään omia kranssejamme.

Sari sitoi mallikranssiinsa havujen lisäksi jonkin verran lehdettömiä mustikanvarpuja ja muutaman oksanpalan. Keskeneräisestä kranssistakin näkee hyvin, miten pieni määrä eriväristä koristetta – Sarin kranssin tapauksessa kanervan oksia -antaa kranssille ilmettä.

openkranssi

Sarilla oli mukana muutamia vanhempia kransseja, joista näki hyvin, miten erilaiset materiaalit vaihtavat väriä vanhetessaan. Esimerkiksi kuvassa keskellä näkyvä mustikanvarpukranssi on jo neljä vuotta vanha.

Sarilla oli mukana mm. kuivattuja hedelmiä,  tammenterhoja, pähkinöitä ym. koristemateriaaleja, joita saimme jälleen käyttää kranssien koristeluun.

Annoimme myös ylimääräisiä kranssimateriaaleja toisille kurssilaisille, jotta kaikki saivat tehtyä vähintään yhden valmiin kranssin.

openmateriaali

Seuraavissa valokuvissa ovat kaikki kurssilla valmistetut havukranssit tai -koristeet.

Kuusenhavut olivat yleisin kranssimateriaali. Yläkuvan kranssissa on poikkeuksellisesti kranssipohjana kuusenoksia, koska iso kranssi tarvitsee sanomalehteä vahvemman pohjamateriaalin. Kranssin halkaisija on lähes puoli metriä.

Tästä kranssista sain idean, että kokeilen tehdä kaksipuoleisen kranssin samalla periaatteella ja laitan havut ja koristeet molemmille puolille kranssia  Ripustan kranssin roikkumaan ilmassa siten, että kranssia voi katsoa molemmilta puolilta. En tiedä onko ideassani mitään järkeä, mutta kaikkea uutta on kiva kokeilla.

Alhaalla vasemmalla olevan kranssin keskellä olevaa koristetta voi vaihtaa, jolloin kranssin ilme muuttuu helposti ja nopeasti.

Alhaalla oikealla oleva kranssi on koristeltu lepän kävyillä.

peruskranssit

Seuraava kranssi on erinomainen esimerkki, miten yhdellä huolellisesti valitulla koristeella saa erittäin näyttävän ja tyylikkään kranssin.

rusettikranssi

Valokuvat eivät valitettavasti näytä hyvin seuraavan kranssin kauneutta. Koripajusta punottuun kranssipohjaan kiinnitettiin toispuoleisesti roikkuvia pitkiä kuusen havuja. Havujen koristeena oli kuivattuja chilejä. Tuoheen kirjoitetaan myöhemmin hyvän joulun toivotusteksti.

chilikranssi

Suurikokoinen luonnonpaju-havukoriste valmistui nopeasti ja koristeena oleva rusetti kruunasi koristeen.

Ko. koristeen tehnyt kurssilainen oli taitava tekemään erilaisia rusetteja. Hän antoi meille pikakoulutuksen rusettien tekemisessä.

pitkula

Artikkelikuvana on katajakranssi, jonka tein kurssilla ensimmäisenä. Aloitin kranssien teon haastavammista materiaaleistani (kataja ja tuija), jotta saatoin kysyä ongelmatilanteissa neuvoa opettajalta.

Kesämökillämme on vanha ja ränsistynyt kataja, josta otin muutamia oksia. Epäilin aluksi, tulisiko kranssista hyvää, koska havuneulasten väri vaihteli eri oksissa. Värivaihtelu toi kranssiin elävyyttä ja olin lopputulokseen tyytyväinen. Koristelin kranssin muutamalla lehtikuusen kävyllä ja parilla jäkälän peittämällä oksalla.

Toiseen kranssiin kävin ostamassa lounastauolla koristeeksi kirkuvan sinivihertävän callunan, koska muuta ei ollut saatavilla. Yksittäiset callunan oksat piristivät tuijan vihreää väriä. Valkoiset lumimarjat tekivät kranssista lähes isänmaallisen ja sopivan vaikka itsenäisyyspäivän kranssiksi.

omatokakranssi

Havukranssikurssi oli onnistunut ja inspiroiva kurssi. Päivä kului kuin siivillä kranssien tekoon syventyessä ja välillä muiden kurssilaisten ja opettajan kanssa jutellessa. Sari näytti työskentelyn lomassa ideakuvia erilaisista kransseista. Kotiin tuomisina oli jälleen enemmän ideoita kuin niitä ehtii toteuttaa.

Kiitokset Sarille jälleen antoisasta kurssista ja muille kurssilaisille mukavasta kurssiseurasta!

4 Comments

 1. between says

  Kranssikurssi voisi olla paikallaan, jotta oppisi perusteet ja niksit. Hiidenopisto sopisi minullekin hyvin. Kumma, etten ole huomannut sen tarjontaa tarkemmin seurata. Espoolaiset kurssit ovat usein heti täynnä.
  Hienoja kransseja saitte kurssilla aikaan ja varmaan oli muutenkin mukavaa.

  Tykkää

  • Molemmat kranssikurssit olivat mielenkiintoisia ja kurssiseura mukavaa 🙂 Minä katson ensin Hiidenopiston tarjonnan ja jos sieltä ei löydy haluamaani kurssia, niin sitten käyn katsomassa Espoon tarjonnan. Espoossa olen käynyt valokuvauskursseilla, koska niiden tarjonta on Espoossa paljon parempi.
   Sari kertoi, että Hiidenopiston kurssit ovat edullisempia kuin Espoon tai Kirkkonummen vastaavat kurssit. Joillekin Hiidenopiston kursseille on vaikea päästä, mutta olen pääsääntöisesti päässyt haluamilleni kursseille kun olen ilmoittautunut heti ilmoittautumisajan alettua. Vinkkinä, että Hiidenopiston kevään kurssien ilmoittautuminen alkaa 18.11.

   Tykkää

 2. Sari Pankkonen says

  Havukranssin voi sitoa oikein hyvin spiraalina, jolloin molemmat puolet on yhtä tuuheat.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.