Puutarhani

Pionit puutarhassani – vanha pionipenkki

Kun ostimme omakotitalotonttimme 14 vuotta sitten, niin tontilla kasvoi kaksi pionia. Vaaleanpunaista pionia kutsuin aluksi Wessmannin pioniksi tontin myyjän mukaan. Se kukki heti ensimmäisenä kesänä tontin ostamisen jälkeen.

Viime kesänä sain selville pioniharrastajien avulla, että Wessmannin pioni on nimeltään Reine Hortense. Wessmannit ja kesämökkimme alkuperäinen omistaja olivat hankkineet Reine Hortensea molempien pihoille yli 20 vuotta sitten. Reine Hortense on vanha pionilaji, joka on jalostettu jo vuonna 1857.

Valkoinen Festiva Maxima alkoi kukkimaan kolme vuotta myöhemmin, kun olin lannoittanut pioneja pari kesää kompostimullalla. Festiva Maximan valokuva on heikkolaatuinen mutta historiallinen, koska kuvassa on ensimmäinen Festiva Maximan kukka vuonna 2005. Pioniharrastukseni alkoi juuri tuosta kukasta. Olin niin innostunut Festiva Maximan kukkimisesta, että halusin hankkia puutarhaani lisää pioneja.

Ensimmäiset pionini: Reine Hortense (kuvattu tänä kesänä) ja Festiva Maxima (kuvattu v. 2005)

Aloitimme puutarhamme tekemisen talon ja savusaunan rakentamisen jälkeen vuonna 2005. Yksi ensimmäisistä pihatöistä oli pionipenkin laajentaminen. Hankin pionipenkkiin 7 erilaista pionia, joiden nimiä en kirjoittanut ylös, mutta joita olen yrittänyt tunnistaa myöhemmin pioniharrastajien avulla.

Pionipenkissä kasvoi laajennuksen jälkeen Duchesse de Nemours, Festiva Maxima, Sarah Bernhard, Reine Hortense, Louise van Houtte, Sorbet, Edulis Superba, Kelways Glorious (?) ja vaalea tuntematon pioni.

Pionipenkki vuonna 2007, pari vuotta uusien pionien istutuksen jälkeen

Artikkelikuvassa pionipenkki on kuvattu hyvänä pionivuonna 2013 ja alakuvassa kahteen kuvaan jaettuna tänä kesänä.

Tänä syksynä tein muutoksia pionipenkkiin. Poistin suurimman osan tummanpunaisen Louise van Houtten juurakosta ja puolet Reine Hortensen juurakosta. Istutin niiden tilalle Tourangelle ja  Eden’s Perfume pionit.

Pionipenkki vuonna 2015

Laajensin pionipenkkiä syksyllä 2012, kun löysin yhden puutarhaliikkeen syysloppuunmyynnistä edullisesti parikymmentä pionin tainta. Osa pioneista on osoittautunut kukkiessaan toiseksi lajikkeeksi, mutta yllätykset ovat pääosin olleet iloisia.

Pionipenkin laajennusosassa kukki tänä kesänä Festiva Maxima,  Sorbet, Sarah Bernhardt, Flame, Yankee Doodle Dandy ja tuntematon yksinkertainen vaaleanpunainen pioni.

Flame oli liian kirkkaan punainen makuuni, joten annoin sen pioniystävälleni. Siirsin uuteen pionipenkkiin Festiva Maximan,  Yankee Doodle Dandyn, Sorbetin, yksinkertaisen vaaleanpunaisen pionin sekä pari tuntematonta pionia, jotka eivät ole vielä kukkineet. Tilalle istutin Jan van Leeuwenin, Shirley Templen, The Fawn:n, Gay Pareen, Dr. Alexander Flemmingin ja Do Tellin.

Laajennusosan pionivalikoima tulee vieläkin muuttumaan, koska kerään ensimmäiseen pionipenkkiini suurikukkaisia kerrottuja pioneja vain yhden kutakin lajia. Yksinkertainen Jan van Leeuwen pääsi poikkeuksellisesti laajennusosaan, koska ihastuin siihen Wisleyn puutarhassa Englannissa viime kesänä.

Sain Pink Parfait pionin juurakon lahjaksi pioniystävältäni marraskuun lopussa. Yksi Sarah Bernhardtin taimista antoi tilaa Pink Parfaitille, jonka istutin vanhan pionipenkin laajennusosaan. Viimeinen pionin juurakon istutuspäivä tänä vuonna oli 29.11.2015. (Kappale lisätty 6.12.2015)

Louis van Houtte on ensimmäisen pionipenkkini ainoa tumma ja yksinkertainen pioni. Koska Louisen väri ei ole lempivärejäni, niin päätin luopua siitä ja hankkia tilalle vaaleanpunaisia kerrottuja pioneja.  Louis van Houtte järjesti päätökseni jälkeen melkoisen yllätyksen, koska siihen tuli ensimmäistä kertaa pari kerrottua kukkaa normaalien kukkien lisäksi.

Louis van Houtten kerrotut kukat olivat erittäin kauniita, mutta en muuttanut mieltäni niiden takia. Kaivoin valtaosan juurakosta pois syksyllä ja annoin pioniystävilleni. Toivottavasti Louis van Houtte yllättää ensi kesänäkin ja kukkii uusissa puutarhoissa kerrotuin.

Kuvakollaasissa Louis van Houtten tavalliset yksinkertaiset kukat näkyvät vasemmassa alakulman kuvassa. Se on aina ollut mehiläisten suosikkipioni.

Suuressa kuvassa on Louis van Houtten kerrottu kukka, joka näyttää varjossa tummemmalta kuin auringonpaisteessa. Ihmettelin jo nuppuvaiheessa, miksi  nuput olivat erilaisia. Kun kukat avautuivat niin huomasin, että yksinkertaisen kukan nuppu oli suippo ja kerrotun kukan nuppu pyöreä. Oikeassa alakulmassa on Louis van Houtten kerrottuja ja yksinkertaisia kukkia.

Louisa

Louis van Houtten nuppujen ja kukkien erilaiset variaatiot

Lopuksi lähikuvia ensimmäisen pionipenkkini pioneista.

Tuntematon vaalea pioni ja Sarah Bernhardt ovat suosikkipionejani

Suuressa kuvassa Duchesse de Nemours, yläkuvassa Kelways Glorious (?) ja alakuvassa Festiva Maxima

Sorbet on kaksivärinen kaunotar

Edulis Superba

Osa uusista pioneista muualla kuvattuna: Eden’s Perfume, Do Tell ja Jan van Leeuwen

Jos huomasit, että jokin pioni oli tunnistettu väärin, niin olisin iloinen jos kertoisit siitä minulle.

Linkit muihin puutarhani pionit-juttuihin:

4 Comments

  • Kiitos Sinikka! Tähän tulee vielä kaksi osaa lisää, kun noita pioneja on tullut viime aikoina aika paljon hankittua.

   Tykkää

 1. Between says

  Ihania pioneja. Jälkikäteen on tällaisen harrastelijan vaikea nimettömiä tunnistaa. Muutama vuosi sitten kävin Taivassalossa Pionien kodissa ja ostin sieltä kolme pionia. Olin aivan vakuuttunut, että muistan niiden nimet, mutta muutaman päivän päästä kotiin palattuani olin kaksi niistä unohtanut. Olisin ehkä voinut ne tunnistaa etsimällä nimet heti, mutta asia jäi ja nyt on tunnistamisessa ongelmia.
  Blogissani on sinulle haaste.

  Tykkää

 2. Between, lohduttavaa kuulla, että muutkin unohtavat pionien nimiä kuin minä 🙂
  Kiitos haasteesta! Vastaan siihen parin viikon sisällä.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.