Puutarhani

Tulppaanipenkki Keukenhofin tyyliin – osa II

Kirjoitin viime syksynä postauksen tulppaanipenkistä, josta toivoin tulevan runsaasti kukkiva Keukenhofin tyylinen tulppaanipenkki.

Istutin puoliympyrän muotoisen perennapenkin kukkasipuleita siten, että uloimmassa kaaressa oli pari riviä posliinihyasintteja, sen jälkeen pari riviä iiriksiä, puolikymmentä riviä Ice Cream-tulppaaneja ja vasemmassa reunassa muutama hyasintti.

Toivoin, että lopputulos muistuttaisi Keukenhofin kaarevaa tulppaanipenkkiä, mutta olisi huomattavasti pienempi.

Haaveena Keukenhof-tyylinen sipulikukkapenkki

Lopputulos oli kaikkea muuta kuin toivomani kaltainen. Posliinihyasintit ja iirikset kukkivat kyllä kauniisti, mutta olin ostanut sipuleita liian vähän, joten ne olivat liian harvassa.

Keskellä pitäisi kasvaa Ice Cream tulppaaneja ja ympärillä iiriksiä ja posliinihyasintteja.

Amsterdamin kelluvilta kukkamarkkinoilta ostetut Ice Cream-tulppaanit olivat valtava pettymys. Vain muutama tulppaani kasvatti pienet lehdet ja pari teki minikokoisen punaisen kukan.

Kun tänä syksynä tilasin uusia Ice Cream-tulppaaneja Hollannista, niin ymmärsin, että oikeat  Ice Cream-tulppaanit ovat niin kalliita verratuna tavanomaisiin tulppaaneihin, etteivät kukkamarkkinoilta ostetut tulppaanit voineet olla oikeaa lajiketta. Tavallisia punaisia tulppaaneja myytiin Ice Creamin sijasta edulliseen hintaan turisteille eli kukkatorin tulppaanit olivat täyttä huiputusta. Jos käyn vielä kelluvalla kukkatorilla, niin katselen vain tarjontaa, mutta enää en erehdy ostamaan sieltä mitään.

Vasemmalla Amsterdamin kelluvalta kukkatorilta ostettu ”vale Ice Cream” ja oikealla aito Ice Cream tulppaani

Istutin viime syksynä ensimmäistä kertaa hyasintteja ulos, koska olin aikaisemmin luullut niiden olevan talvenarkoja. Kaikki hyasintit kasvoivat hyvin sekä kukkivat kauniisti ja pitkään.

Keukenhof-penkissä kukkivat sipulikukat

Istutin tänä syksynä jälleen Ice Cream-tulppaaneja sisäympyrään, toivottavasti ne ovat tällä kertaa ostamaani laatua.

Iiristen joukkoon istutin vaaleanpunaisia Foxtrot-tulppaaneja. Posliinihyasinttien joukkoon istutin tavallisia helmihyasintteja, koska en löytänyt lisää samanlaisia posliinihyasintteja. Katson ensi keväänä miltä sekaistutukset näyttävät ja muutan niitä tarvittaessa ensi syksynä.

Tänä syksynä kukkasipulien istutus oli paljon hankalampaa, koska penkissä kasvoi 30 sentin välein ritarinkannuksia, sormustinkukkia, akileijoja sekä kärhöjä parissa obeliskissa.

Jos haluaisi aidon Keukenhof-tyylisen sipulikukkapenkin, niin silloin ko. kukkapenkissä pitäisi kasvattaa vain kukkasipuleita ja kesäkukkia, jotka voisi poistaa syksyllä penkistä ennen kukkasipulien istutusta. Suunnitelma yhdistetystä sipulikukka- ja kesäkukkapenkistä on muhinut mielessäni jonkin aikaa. Ehkä toteutan sen tulevaisuudessa.

sipulit

Perennapenkin suurimmat ilon aiheet  tänä kesänä olivat neljä kärhöä, jotka tilasin keväällä Saksasta. Perennoista vain osa ritarinkannuksista ja akileijoista kukki ensimmäisenä kesänä.

karhot

Obeliskissa Miranda BFCC ja Aotearoa, yläkuvassa Miranda BFCC, alakuvassa Europa

Tähän penkkiin istutetut kukkasipulit ovat vain murto-osa tämän syksyn 1500 ostamastani kukkasipulista. Minulla oli tarkoitus tilata muutama sata kukkasipulia Eurobulbilta Hollannista, mutta kun sain kukkasipuleita edullisesti Puolasta, Plantagenista ja Muhevaiselta, niin ostettujen kukkasipulien määrä suurinpiirtein kolminkertaistui.

Kirjoitan lisää kukkasipulien istutuksesta lähiaikoina, kunhan saan ensin dokumentoitua kaikki istuttamani kukkasipulilajit. Säät näyttävät jatkuvan edelleen lämpimänä vuodenaikaan nähden, joten jatkamme pihatöitä niin kauan kuin hyviä säitä riittää ja teemme etukäteen ensi keväälle suunniteltuja pihan muutostöitä.

4 Comments

 1. Between says

  No, onpa tosiaan aikamoinen ero. Taitaa olla ihan kokonaan eri tulppaani.
  Katsoin tässä taannoin dokumentin, jossa näytettiin hollantilaista kukkasipulien istuttamista. Siinä oli jonkinlainen istutuskone pienen traktorin perässä ja se nakutti reikiä ja suolsi sipuleita taajaan tahtiin. Olenkin joskus miettinyt, että miten kummassa löytyy niin paljon työväkeä jokasyksyisiin istutustalkoisiin.
  Istutin viime syksynä ensimmäisen kerran hyasintteja ja se oli todella iloinen ja myönteinen kokemus. Ne kukkivat pitkään ja hartaasti ja myös tuoksuivat ihanasti. Sisällä niin voimakas tuoksu aiheuttaa jo päänsärkyä, mutta ulkona se oli pelkästään ilo ja välillä tuli ihan vain tuoksua aistiakseen kuljettua hyasinttien ohi. Niinpä istutin niitä myös tänä syksynä. En tiedä, kuinka hyasintit talvehtivat maassa, mutta keväällä se nähdään.

  Tykkää

  • Kiitos mielenkiintoisesta vinkistä! Kävin katsomassa YouTubesta tulppaanien istutusta, tulppaanin kukkien katkaisua ja kukkasipulien sadonkorjuuta. Onpa viimeisen päälle koneistettua työtä. Ainoastaan huonolaatuisten sipulien poistamiseen tarvittiin ihmisiä.
   Puutarhakaverini istuttaa joka syksy jouluhyasintit maahan. Hän on saanut hyasintit talvehtimaan ja jouluhyasintit kasvavat vuosi toisensa jälkeen puutarhassa.

   Tykkää

 2. Kärhöt kukkivat puutarhassasi todella kauniisti. Pidän eniten juuri tuosta lajikkeesta, sen väri on niin upean sininen.

  Tykkää

  • Kuvassa olleet kärhöt kukkivat uskomattoman hienosti jo ensimmäisenä kesänä.
   Tein tänään ”kärhöinventaarion” puutarhassani. Olen hankkinut kotiin yli 40 kärhöä ja kesämökille yli 10 kärhöä. Kaikki eivät ole vielä kukkineet, mutta toiveissa olisi, että kotona olisi tulevaisuudessa sekä ”kärhölandia” että ”pionilandia”.

   Liked by 1 henkilö

Kommentointi on suljettu.