Muut

Syyspajukkoon mars!

Osallistuin viikonloppuna Ketun jäljillä pajutilalla mielenkiintoiselle ”Nyt syyspajukkoon mars” kurssille. Kurssin tarkoituksena oli kerätä erilaisia punontaan käytettäviä pajuja omaan käyttöön pajutilan omistajan Anne Raineen johdolla sekä opetella punomaan pajusta kranssipohjia.

Hiidenopiston järjestämälle kurssille osallistui kymmenkunta pajusta kiinnostunutta kurssilaista. Suurin osa kurssilaisista oli tullut keräämään pajua Annen marraskuussa järjestämälle kranssikorikurssille. Minä keräsin pajua talvea varten, jotta aloittaisin pajunpunontaharrastuksen uudelleen muutaman vuoden tauon jälkeen.

Aloitimme kurssin tutustumalla pajutilaan ja miten pajua voidaan käyttää puutarhassa. Anne oli tehnyt pihalle erilaisia aitoja, tunneleita ja portteja elävistä pajuista sekä perennapenkkien reunoja ja erilaisia pajukoristeita.

Pajutunneli johtaa pajuaidalla ympäröidyn penkin luokse

Matalat pajukehikot ympäröivät perennapenkkejä

Vanha ompelukone uusio käytössä

Belgialaisella punonnalla tehty elävä ”pajupuu”

Pajuportista pääsee pellolle ja  joen rannalle

Pajusta tehdyt puolalaiset kilipukit koristavat rantaa

Pihakierroksen jälkeen keräsimme itsellemme erilaista pajua haluamamme määrän. Ylimmässä kuvassa osa kurssilaisista kerää punapajua, joka on yksi parhaimmista punontapajuista.

Annen takana kasvaa korkeaa koripaju, joka on hyvä punontapaju, kun tarvitaan tukevaa ja pitkää pajua. Kopipaju sopii hyvin myös eläviin pajutöihin kuten aitoihin ja majoihin.

Anne opetti meille, miten pajusta tehdään ympyrän muotoisia suuria kranssipohjia. Kranssipohja oli helppo tehdä ja ne valmistuivat nopeasti paksusta ja pitkästä koripajusta.

Anne opettaa kranssipohjan tekoa

Kurssin puolessa välissä kävimme kahvitauolla riihessä. Anne oli leiponut meille hedelmäleipää, joka oli erittäin maukasta avokadon ja savujuuston kanssa. Kahvitaukotilassa oli pajutöiden esittelytilat. Oli inspiroivaa katsella erilaisia paju-, risu- ym. töitä kahvin juonnin ja juttelun lomassa.

Anne on ammatiltaan puuseppä. Pääsimme tutustumaan hänen riihessä sijaitsevassa puuverstaaseen, jossa hän tekee erilaisia puutöitä tilauksesta.

Anne osaa hitsata ja hän oli tehnyt erilaisesta romuttamolta jääneestä raudasta kivoja koriste-esineitä.  Hitsaustaitoa tarvitaan myös suurempien pajutöiden tekemisessä, koska hitsaamalla pystyy tekemään tukevan rungon pajutyölle.

Verstaana toimiva riihi

Anne näytti kurssipäivän lopussa, miten pajut lajitellaan ja niputetaan pituuden mukaan.

Keräsin kaksi nippua koripajua sekä yhden nipun puna- ja vakkapajua. Minun pajuniput eivät ole niputettu Annen opettamalla tavalla, vaan sidoin kunkin pajulajin vain yhteen.

Keräämästäni pajuista pystyy tekemään muutaman isomman tai monta pienempää pajutyötä. Erilaiset pajunpunontaideat saavat olla vielä muutaman viikon mietintämyssyssä. Kun pihatyökausi on loppunut, niin sitten alan harrastamaan pajunpunontaa autotallissa.

pajukasat

Pahoittelen valokuvien heikkoa laatua. En muistanut ladata kameran tyhjentynyttä akku ennen kurssille lähtöä, joten jouduin kuvaamaan kännykällä.

2 Comments

Kommentointi on suljettu.